Tips när du bakar paj


  • Gör gärna degen i en matberedare, då är det lättare att få den riktigt blandad. Men knåda aldrig degen onödigt länge - bara tills den får konsistens.
  • Om du hinner så låt degen vila svalt en stund innan du kavlar ut den.
  • En vanlig bakkavel och lite mjöl brukar räcka för att kunna kavla ut degen. Men det går också att trycka ut degen direkt i formen om du hellre vill det.
  • Använd en form med löstagbar kant. Oftast är degen så fet i sig självt att den du inte behöver smörja formen.
  • Förgrädda pajskalet några minuter om du gör en större paj och tänker använda en "blötare" fyllning.
  • För att hålla skalet på plats i formen när du förgräddar det kan du fylla skalet med okokta, gula ärtor. Det går också att klä skalet med aluminiumfolie.
  • Nagga gärna pajskalet med en gaffel innan du gräddar det så slipper du att det blåser upp sig i ugnen!
  • Det går fint att förbereda ett pajskal och ha det ogräddat eller gräddat i kylen över natten.

Kommentar av osignerat
27 augusti 2013

27 aug.2013

Har aldrig gjort en paj förut, men denna pajen blev en lyckoträff. Tog i lite starkare kryddor o efter 45 min

var den klar! En ren tillfällighet att jag gick in på denna sidan men det skall jag fortsätta med.

Mvh Anne

Kommentar av osignerat
16 april 2013

Hej! Jag hade tänkt bjuda på en mängd olika pajer när jag fyller femtio.Jag vill inte hålla på så mycket den dan... Kan man göra pajer i förväg och frysa in? Blir dom bra att värma i ugn när det väl är dags sen? Är det några pajer som är bättre eller sämre att i så fall frysa in?

Mvh Bjarne

Redaktionens kommentar
Hej! Titta under Fråga kocken i högerspalten, till exempel under rubrikerna Pajer som går att frysa? och Värma paj i ugn?. Lycka till!
Kommentar av Christina K
5 april 2013

Jag som hatar att laga mat och vägrar att läsa en kokbok. Men den här är så väldigt bra sidan!

Jag har en fråga och undrar.

Jag vill göra en grönsakspaj med "Findus" påse med ärter, majs och paprika. Vad ska jag tänka på. Kan jag bara hälla på pajdegen direkt och hur länge kan den grädda i ugnen, varmluft eller?

Redaktionens kommentar
Det är en fyllning jag aldrig provat, men det jag spontant tänker mig att man kan göra är att förgrädda pajskalet, lägga grönsakerna i skalet och slå över en äggstanning för att sedan grädda tills den stelnar. Ytan kan behöva täckas om pajen fått färg innan stanningen stannat. Den grönsaksblandningen är inte min favorit, så jag måste säga att jag tror det finns fyllningar som blir godare men smaken är, som man säger, som baken...
Kommentar av Daniel
18 oktober 2012

kan man förbereda en minipaj så pass mycket att man bara behöver värma den i ugnen i 5-10 minuter utan att den blir torr? Några tips hur jag ska göra och hur lång tid minsta möjliga tid är?

Kommentar av Lena
3 september 2012

kan man frysa ogräddad pajdeg?

Redaktionens kommentar
Det brukar gå bra om den är väl inpackad.
Kommentar av c.d
19 augusti 2012

rätt

Svar av lobos
24 september 2013

rätt!

Kommentar av Nybörjare
21 maj 2012

Går det lika bra att använda en vanlig pajform utan löstagbar kant?

Redaktionens kommentar
Ja, det går bra. Men då får du servera pajen direkt ur formen för den blir svår at stjälpa upp utan att den går sönder.
Kommentar av Matlagningsälskaren
19 februari 2012

Jag har ingen matberedare men jag brukar lägga ut mjölet i en hög på diskbänken och sen delar jag i det mindre bitar och lägger det i mjölet. Sen hackar jag in smöret med en kniv, då får man inga problem med att blanda den. Sen i slutet har man i lite vatten och knådar ihop den snabbt. Blir alltid jättebra konsistens och det är en gammal kokbok från 60-talet som jag fått som det står att man kan göra så här, då fanns ju inga matberedare.

Svar av Namn/signatur
26 april 2012

jorå det fann matberedare redan på sextitalet

Svar av Namn/signatur
5 augusti 2012

...och Hylands hörna!

Kommentar av HannaB
19 januari 2012

Ett tips om man gör degen för hand: Hyvla ner smöret (kallt) med en osthyvel i mjölet i omgångar, då blir smöret lättare att arbeta in än om man skär det i bitar som är tjockare! :)

Kommentar av kalle
27 oktober 2011

Va bra information

Äldre kommentarer

|  1  | 2 | 3 | 4 | Nästa »

Äppelchutney

Smaksätt hösten med hemgjord chutney!

Att koka egen chutney är ett bra sätt att ta vara på äpplen. Men framförallt är äppelchutney den perfekta smaksättaren i höst – och den bästa gå-bort-presenten!

Vi tycks gilla kombinationen av sött, syrligt och salt i det här landet. Inte så konstigt att många då är förtjusta i chutney! Denna söta och kryddiga smaksättare som många förknippar med indisk mat passar utmärkt till höstens grytor, pajer eller tillsammans med svamprätter.
Klassisk äppelchutney ska kokas nu och lagras i minst en månad för att smaken ska mogna. Prova gärna skillnaden med lagring genom att servar lite av chutneyn utan lagring – så blir det tydligt!
Chutney passar också bra till grillat, till fläskkött eller lamm. Gör äppelchutney med rökt chili och enbär och du har en perfekt bas till grytor eller tillbehör till kryddiga kötträtter. En god äppelchutney med tranbär passar också till viltstek och till vegetariska svamprätter. Lite citrusskal sätter fin syra och gör att chutneyn passar både i röror och på egen hand.
Passa på att göra chutneyn nu så kan du njuta av den en kylig höstdag eller när vintern kom-mer och man längtar efter smakrik och värmande mat!

 kokasylt.se

Bakapizza

Snabbare pizza

Pizza till fredagsmyset? Det finns knep som gör pizzan klar på nolltid!

bakapizza.se

Morotskaka

Morotskaka + lime

Det pratas om att vi ska äta mera grönt. Vi slår ett slag för morotskakan!

morotskaka.com


Småkakor

Frön som sätter smak

Solrosfrön ger nötig smak åt både bröd och småkakor! Russinkakorna är ett gott exempel.

Frön och nötter ger smak åt de flesta bakverk. Använd skalade solrosfrön för att baka nötiga limpor och grova surdegsbröd. Rosta dem i en het panna och strö fröna över salladen. Eller använd dem som smakhöjare och bas i läckra solrosbollar. Till fikat passar lättbakade småkakor alltid bra! En variant på russinkakor med solrosfrön och grahamsmjöl ger härligt nötig smak. Helt utan nötter.

 bakakaka.se


Lingonsylt

Ett mångsidigt bär Lingonsylt passar till såväl köttbullarna som pannkakorna. En oumbärlig del i svensk matkultur helt enkelt! Plocka, koka, njut.

Våfflor

Farmors favoritrecept Äggvåfflorna passar lika bra till kaffekoppen som till lunchen med matig fyllning.
Prenumerera direkt! Gratis!

Frukostbullar

Morotsbullar Saftiga frukostbullar med rivna morötter startar dagen på rätt sida.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...