Tips när du bakar paj


  • Gör gärna degen i en matberedare, då är det lättare att få den riktigt blandad. Men knåda aldrig degen onödigt länge - bara tills den får konsistens.
  • Om du hinner så låt degen vila svalt en stund innan du kavlar ut den.
  • En vanlig bakkavel och lite mjöl brukar räcka för att kunna kavla ut degen. Men det går också att trycka ut degen direkt i formen om du hellre vill det.
  • Använd en form med löstagbar kant. Oftast är degen så fet i sig självt att den du inte behöver smörja formen.
  • Förgrädda pajskalet några minuter om du gör en större paj och tänker använda en "blötare" fyllning.
  • För att hålla skalet på plats i formen när du förgräddar det kan du fylla skalet med okokta, gula ärtor. Det går också att klä skalet med aluminiumfolie.
  • Nagga gärna pajskalet med en gaffel innan du gräddar det så slipper du att det blåser upp sig i ugnen!
  • Det går fint att förbereda ett pajskal och ha det ogräddat eller gräddat i kylen över natten.

Rapportera olämplig kommentar

Kommentar av Mia
27 november 2016

Om man fryser det ogräddade pajskalet och gräddar det när det är stenhårt håller det också formen fint.

Rapportera olämplig kommentar

Kommentar av nell
27 december 2015

Hållbarhet för kallrökt lax ej vakumpackad

Kommentar av osignerat
27 augusti 2013

27 aug.2013

Har aldrig gjort en paj förut, men denna pajen blev en lyckoträff. Tog i lite starkare kryddor o efter 45 min

var den klar! En ren tillfällighet att jag gick in på denna sidan men det skall jag fortsätta med.

Mvh Anne

Kommentar av osignerat
16 april 2013

Hej! Jag hade tänkt bjuda på en mängd olika pajer när jag fyller femtio.Jag vill inte hålla på så mycket den dan... Kan man göra pajer i förväg och frysa in? Blir dom bra att värma i ugn när det väl är dags sen? Är det några pajer som är bättre eller sämre att i så fall frysa in?

Mvh Bjarne

Redaktionens kommentar
Hej! Titta under Fråga kocken i högerspalten, till exempel under rubrikerna Pajer som går att frysa? och Värma paj i ugn?. Lycka till!
Kommentar av Christina K
5 april 2013

Jag som hatar att laga mat och vägrar att läsa en kokbok. Men den här är så väldigt bra sidan!

Jag har en fråga och undrar.

Jag vill göra en grönsakspaj med "Findus" påse med ärter, majs och paprika. Vad ska jag tänka på. Kan jag bara hälla på pajdegen direkt och hur länge kan den grädda i ugnen, varmluft eller?

Redaktionens kommentar
Det är en fyllning jag aldrig provat, men det jag spontant tänker mig att man kan göra är att förgrädda pajskalet, lägga grönsakerna i skalet och slå över en äggstanning för att sedan grädda tills den stelnar. Ytan kan behöva täckas om pajen fått färg innan stanningen stannat. Den grönsaksblandningen är inte min favorit, så jag måste säga att jag tror det finns fyllningar som blir godare men smaken är, som man säger, som baken...
Kommentar av Daniel
18 oktober 2012

kan man förbereda en minipaj så pass mycket att man bara behöver värma den i ugnen i 5-10 minuter utan att den blir torr? Några tips hur jag ska göra och hur lång tid minsta möjliga tid är?

Kommentar av Lena
3 september 2012

kan man frysa ogräddad pajdeg?

Redaktionens kommentar
Det brukar gå bra om den är väl inpackad.
Kommentar av c.d
19 augusti 2012

rätt

Svar av lobos
24 september 2013

rätt!

Kommentar av Nybörjare
21 maj 2012

Går det lika bra att använda en vanlig pajform utan löstagbar kant?

Redaktionens kommentar
Ja, det går bra. Men då får du servera pajen direkt ur formen för den blir svår at stjälpa upp utan att den går sönder.
Kommentar av Matlagningsälskaren
19 februari 2012

Jag har ingen matberedare men jag brukar lägga ut mjölet i en hög på diskbänken och sen delar jag i det mindre bitar och lägger det i mjölet. Sen hackar jag in smöret med en kniv, då får man inga problem med att blanda den. Sen i slutet har man i lite vatten och knådar ihop den snabbt. Blir alltid jättebra konsistens och det är en gammal kokbok från 60-talet som jag fått som det står att man kan göra så här, då fanns ju inga matberedare.

Svar av Namn/signatur
26 april 2012

jorå det fann matberedare redan på sextitalet

Svar av Namn/signatur
5 augusti 2012

...och Hylands hörna!

Äldre kommentarer

|  1  | 2 | 3 | 4 | Nästa »

Påskrecept

Alla påskhelgens recept!

Årets stora mathelg är här. Påsken rymmer allt från ägg och lamm till påskgodis!

Lax, lamm och ägg eller ljummen rödbetssallad och paj? På påskbordet ryms massor av goda rätter. Och det måste inte vara samma år till år. Variera laxen och lammsteken med lättare rätter som fräsch räksallad med äpple eller potatissallad med citron och dill.
Bor du i södra Sverige kan en tallrik rykande nässelsoppa vara en perfekt förrätt. Passar utmärkt med ägg i alla former.
16 kilo godis om året äter vi i snitt per person i Sverige. Och påsken är utan tvekan lösgodisets högtid. Men hemgjort godis är både godare, roligare att bjuda på och ofta lite nyttigare. Hemgjorda chokladägg, choklad-och nötbollar eller vit tryffel med lime … kanske chokladkrisp eller brända mandlar med apelsinsmak. Kanske enkla marispanägg som alla kan vara med och pyssla?

Glad Påsk önskar pepparochsalt.se!

 påskgodisrecept.se

Kladdkakor

Krispigt

Varför ska alltid barnen ha ensamrätt till knasiga sötsaker? Baka en krispigt kladdig kaka med chokladpuffar!

kladdkakor.se

Sylt och saft av jordgubbar

Juni månads bästa: jordgubbarna!

Vårt paradbär nummer ett är moget! Dags att koka hinkvis med jordgubbssylt.

kokasylt.se


Frukost

Lyxigt nybakat!

Sparka igång dagen med stil! Hembakta frallor vinner över vilket morgonhumör som helst.

En bra start tycks kunna påverka hela dagen. Och få saker får en på lika bra humör som nybakat bröd till frukost! Njut av mjuka tekakor med smör och god hårdost. Baka franskbrödbullar och servera med favoritmarmeladen och hela kannan nybryggt te.

Vill du stila lite extra bakar du egna bagels till långfrukosten. Eller steker en rejäl hög med amerikanska pannkakor...

Inte hunnit förbereda bakandet och eller för morgontrött för större projekt? Det finns alltid scones av många slag. Rykande nygräddade är de en minst lika god start på dagen!

 frukostbullar.se


Hembakat bröd

Finns det något som går upp mot doften av nybakat bröd? Satsa på ett gott surdegsbröd som passar både till mat och som frukostbröd.

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Frukostbullar

Morotsbullar Saftiga frukostbullar med rivna morötter startar dagen på rätt sida.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...