Grundrecept på dinkelpaj - GI-pajdeg

En nyttigare alternativ deg, som också passar den som äter GI-kost.

Dinkel, som är en äldre vetesort, blir allt vanligare i våra butiker. Har en fin smak som passar till pajdeg.

Du behöver

  • 200 gram dinkelmjöl (Gärna fullkorn)
  • 125 gram smör
  • 2 msk vatten

Gör så här

Hacka samman smör och mjöl tills smöret är finfördelat. Tillsätt vattnet och knåda ihop till en slät deg. Lägg degen svalt en stund innan du kavlar ut den. Degen kan vara lite svårare att kavla än en deg på fint mjöl. Ibland kan man behöva lite extra mjöl. Degen räcker väl till en normalstor paj på cirka 26 cm i diameter.

Förgrädda pajskalet i cirka 10 minuter i 200 grader.

Degen tål bra att sparas i kyl eller frys, se bara till att packa in den i plast så den inte torkar.

 

» Se även våra tips om hur du lyckas med den perfekta pajen!


Kommentar av Johan wejdii
19 mars 2011

Är typ beroende av paj :)

Kommentar av Karolina
5 juni 2009

Hur mycket är 200 gr i deciliter?!!

Redaktionens kommentar
Drygt 3 dl mjöl.
Kommentar av Den Isländska Vikingen
16 maj 2010

Jag blev besviken på pajdegen, för den är för mig anledningen till varför jag älskar matpajer. Denna blev lite torr och den bara smulades i munnen. Jag vill känna åtminstone lite tuggmotstånd. Den var inte fuktig. And I like it moisty :<

Redaktionens kommentar
Tråkigt att du inte gillade den:( Det är ett recept som brukar vara uppskattat.
Svar av Liselott i Bara
24 juni 2010

Prova osaltat smör, ett tips.

Kommentar av Janna
26 maj 2010

Jag blandade hälften dinkel- och hälften vetemjöl. Det blev perfekt! Lätt att knåda och baka ut också.

Mvh

Janna

Kommentar av Liselott i Bara
24 juni 2010

Bästa matsidan angående Pajer,använder den flitigt.

Jag önskar er en Glad Midsommar.

Kommentar av Isabella
15 oktober 2010

Så himla bra när man markerar texten och skriver ut!

Kommentar av mvh Johanna
13 september 2008

ni får fixa så man kan skriva ut, alltså en utskriftvänlig sida på recepten

Redaktionens kommentar
Vi jobbar på det :)
Det är endel fix som har varit högre prioritet. Men jag lovar, vi fixar det.


Glutenfria kakor

Godaste kakorna utan gluten

Glutenfritt är varken tråkigt eller torrt. Glutenfri nougatkaka slår de flesta i samma klass.

Det är lätt att baka bra, glutenfria chokladkakor. Speciellt kladdkakor brukar bli lyckade på glutenfri mix. Baka klassisk kladdkaka eller prova ett nytt recpet på glutenfri kladdkaka med nougat. Enkelt att lyckas med och riktigt gott som efterrätt eller finare fika.

Har du bakat glutenfria småkakor? Chokladkakor, jordnötskakor, havrekakor elller kanelskorpor är alla lättbakade och riktigt goda småkakor. Perfekt för alla som inte äter gluten. Och lika bra för alla andra!

 glutenfriarecept.se

Koka sylt

Bär kvar i frysen?

Hemkokt sylt är ett fint sätt att ta tillvara säsongens frukt och bär. Dessutom smakar din egen sylt så mycket bättre än den du köper i butiken!

kokasylt.se

Rostade tillbehör

Egna rotfruktschips till helgen

Det är ofta tillbehören som sätter gör måltiden till något extra. Hemgjorda rotfruktschips är lätt att göra och det perfekta tilltugget till soppa eller som fredagsmys.

helgmenyn.se


Läcker pudding

Smakfull squash

Squash brukar växa så det brakar i augusti. En god pudding till efterrätt eller lunch kanske?

Nu är säsongen för squash och den som provat att odla dessa snabbväxande jättefrukter vet att de finns i mängder av varianter och kan bli enorma.
När du ätit dej mätt på squashsoppa kan du prova att göra en variant med squash och svamp. Att fylla och ugnsbaka squash är en läcker rätt som passar många. Eller använd den istället för aubergin i en klassisk moussaka.
En enkel squashpudding passar både efterrätt eller som lättare kvällsrätt. Servera med frukt och lite vispad grädde!

 efterratter.se


Julvarmt

Laxpaj till jul Lax och schalottenlök i pajen för julbordet!

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Frukostbullar

Morotsbullar Saftiga frukostbullar med rivna morötter startar dagen på rätt sida.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...