Grundrecept på dinkelpaj - GI-pajdeg

En nyttigare alternativ deg, som också passar den som äter GI-kost.

Dinkel, som är en äldre vetesort, blir allt vanligare i våra butiker. Har en fin smak som passar till pajdeg.

Du behöver

  • 200 gram dinkelmjöl (Gärna fullkorn)
  • 125 gram smör
  • 2 msk vatten

Gör så här

Hacka samman smör och mjöl tills smöret är finfördelat. Tillsätt vattnet och knåda ihop till en slät deg. Lägg degen svalt en stund innan du kavlar ut den. Degen kan vara lite svårare att kavla än en deg på fint mjöl. Ibland kan man behöva lite extra mjöl. Degen räcker väl till en normalstor paj på cirka 26 cm i diameter.

Förgrädda pajskalet i cirka 10 minuter i 200 grader.

Degen tål bra att sparas i kyl eller frys, se bara till att packa in den i plast så den inte torkar.

 

» Se även våra tips om hur du lyckas med den perfekta pajen!


Kommentar av Johan wejdii
19 mars 2011

Är typ beroende av paj :)

Kommentar av Karolina
5 juni 2009

Hur mycket är 200 gr i deciliter?!!

Redaktionens kommentar
Drygt 3 dl mjöl.
Kommentar av Den Isländska Vikingen
16 maj 2010

Jag blev besviken på pajdegen, för den är för mig anledningen till varför jag älskar matpajer. Denna blev lite torr och den bara smulades i munnen. Jag vill känna åtminstone lite tuggmotstånd. Den var inte fuktig. And I like it moisty :<

Redaktionens kommentar
Tråkigt att du inte gillade den:( Det är ett recept som brukar vara uppskattat.
Svar av Liselott i Bara
24 juni 2010

Prova osaltat smör, ett tips.

Kommentar av Janna
26 maj 2010

Jag blandade hälften dinkel- och hälften vetemjöl. Det blev perfekt! Lätt att knåda och baka ut också.

Mvh

Janna

Kommentar av Liselott i Bara
24 juni 2010

Bästa matsidan angående Pajer,använder den flitigt.

Jag önskar er en Glad Midsommar.

Kommentar av Isabella
15 oktober 2010

Så himla bra när man markerar texten och skriver ut!

Kommentar av mvh Johanna
13 september 2008

ni får fixa så man kan skriva ut, alltså en utskriftvänlig sida på recepten

Redaktionens kommentar
Vi jobbar på det :)
Det är endel fix som har varit högre prioritet. Men jag lovar, vi fixar det.


Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Krutonger

Tillbehören som lyfter maten

Rätt tillbehör förvandlar vardagsmat till fest. Läckra krutonger lyfter soppan, salladen eller grytan!

buffemat.se

Crêpes

Snabba pannkakor med god och matig fyllning

Pannkakor måste inte betyda sylt och grädde. Tvärtom. Gör matiga och goda crêpes med räkor som passar både vardag och helgkväll!

pannkakor.se


Formbröd

Baka lätt med form

Att jäsa bröd i form gör det lätt att lyckas. Enkelt rågbröd är en snabb väg till nybakat bröd!

Långjäst bröd i alla ära, men det är inte alltid man har tid att vänta. Använd form av något slag så blir det enklare att lyckas med bröden, även om du låter dem jäsa kort tid. Bröden får stöd under jäsningen och faller inte samman. Dessutom får du jämna bröd utan att forma dem…
Gott grahamsbröd eller nyttigt rågbröd passar i form, precis som det klassiska rostbrödet. Vill du snabbt ha ett lyxigt bröd till maten gör du lätt olivbröd eller ostbröd direkt i långpannan. Gott till många på snabbaste sätt!

 hembakatbrod.se


Pepparkakor

Klassiskt hela julen! Riktigt goda, hembakta pepparkakor...

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Surdegsbröd

Finaste limporna Blir höstens projekt surdegsbakning? Prova ett gott basrecept med råg.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...