Grundrecept på dinkelpaj - GI-pajdeg

En nyttigare alternativ deg, som också passar den som äter GI-kost.

Dinkel, som är en äldre vetesort, blir allt vanligare i våra butiker. Har en fin smak som passar till pajdeg.

Du behöver

  • 200 gram dinkelmjöl (Gärna fullkorn)
  • 125 gram smör
  • 2 msk vatten

Gör så här

Hacka samman smör och mjöl tills smöret är finfördelat. Tillsätt vattnet och knåda ihop till en slät deg. Lägg degen svalt en stund innan du kavlar ut den. Degen kan vara lite svårare att kavla än en deg på fint mjöl. Ibland kan man behöva lite extra mjöl. Degen räcker väl till en normalstor paj på cirka 26 cm i diameter.

Förgrädda pajskalet i cirka 10 minuter i 200 grader.

Degen tål bra att sparas i kyl eller frys, se bara till att packa in den i plast så den inte torkar.

 

» Se även våra tips om hur du lyckas med den perfekta pajen!


Kommentar av Johan wejdii
19 mars 2011

Är typ beroende av paj :)

Kommentar av Karolina
5 juni 2009

Hur mycket är 200 gr i deciliter?!!

Redaktionens kommentar
Drygt 3 dl mjöl.
Kommentar av Den Isländska Vikingen
16 maj 2010

Jag blev besviken på pajdegen, för den är för mig anledningen till varför jag älskar matpajer. Denna blev lite torr och den bara smulades i munnen. Jag vill känna åtminstone lite tuggmotstånd. Den var inte fuktig. And I like it moisty :<

Redaktionens kommentar
Tråkigt att du inte gillade den:( Det är ett recept som brukar vara uppskattat.
Svar av Liselott i Bara
24 juni 2010

Prova osaltat smör, ett tips.

Kommentar av Janna
26 maj 2010

Jag blandade hälften dinkel- och hälften vetemjöl. Det blev perfekt! Lätt att knåda och baka ut också.

Mvh

Janna

Kommentar av Liselott i Bara
24 juni 2010

Bästa matsidan angående Pajer,använder den flitigt.

Jag önskar er en Glad Midsommar.

Kommentar av Isabella
15 oktober 2010

Så himla bra när man markerar texten och skriver ut!

Kommentar av mvh Johanna
13 september 2008

ni får fixa så man kan skriva ut, alltså en utskriftvänlig sida på recepten

Redaktionens kommentar
Vi jobbar på det :)
Det är endel fix som har varit högre prioritet. Men jag lovar, vi fixar det.


Rabarber

Nya varianter på klassisk rabarberpaj

Årets första rabarber smakar alltid fantastiskt. Gör sommarsmaken rättvis i ett nytt recept på klassisk smulpaj med smak av kolakaka.

Värmen får rabarbern att skjuta fart. Dessa syrliga stänglar blev populära i landet först när inte bara de rikaste hade råd med socker. Idag är de en självklar del av försommaren för många av oss. Smälta i kräm, i saft och längre fram i sylt.
Men allra mest sommar smakar nog rabarberpajen. Varianterna är många: Från allra mest klassiska smulpajen till rabarberpaj med havretäcke, smulpaj med kolasmak eller rabarberpaj med mandelmassa. Kanske en rabarberpaj med kardemumma eller ett gott recept på rabarberpaj med smul som smakar kolakaka?

 smulpaj.se

Sopprecept

Klassiska soppor

När det är grått ute värmer en soppa. Laga klassisk gulaschsoppa eller vegetariskt!

sopprecept.se

Soppa

Vardag med stil

Tillbaka till vardagen efter alla helger. Starta upp med soppa och hembakat knäckebröd!

sopprecept.se


Brödrecept

Pitabröd

Jaga bort höstrusket och locka fram helgkänslan med hembakade pitabröd!

Vem behöver inte lite extra värme när det snöblandade regnet piskar mot rutan? Baka en omgång goda, hembakade pitabröd och gör en läcker middag!

Pitabröden är lätta att lyckas med och det är alltid lika kul att se hur det "blåser upp sig" i ugnen!

Fyll med din favoritfyllning. Grönsaker, sallader, köttfärs, ostar, oliver, bönor och vitlöksås... Kanske auberginedipp eller kikärtor? Som alltid är det bara fantasin som är gränsen. Gränslöst god helg önskar pepparochsalt!

 hembakatbrod.se


Pepparkakor

Klassiskt hela julen! Riktigt goda, hembakta pepparkakor...

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Frukostbullar

Morotsbullar Saftiga frukostbullar med rivna morötter startar dagen på rätt sida.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...