Sparrispaj med fetaost
Fin kombination av sparris, fetaost och tomater!
Du behöver
Pajdeg
- 100 g smör
- 200 g vetemjöl
- 2-3 msk kallt vatten
Fyllning
- 250 g färsk grön sparris
- 200 g färskost, typ philadelphiaost
- 2-3 ägg
- 1 dl mjölk eller grädde
- 100 g fetaost
- ca 10 cocktailtomater
- 3 schalottenlökar
- 1 klyfta vitlök
- 1 dl riven ost, lagrad
- 1 krm salt
Gör så här:
Börja med pajdegen:
Hacka samman det kalla smöret med mjölerna och salt till en grynig massa. Knåda i vattnet till du har en smidig pajdeg. Ställ degen svalt minst 15 minuter. Tryck eller kavla ut degen och klä en ugnsfast form, 24-26 cm i diameter med pajdegen. Ställ formen kallt, i kyl i cirka en timme.
Förgrädda pajskalet i cirka 10 minuter i 200 graders värme. (Detta moment kan du hoppa över, men botten bli ofta bättre med förgräddning.)
Fyllningen:
Skölj och skala sparrisens stjälkar. Skär de nedre, grova stjälkarna i mindre bitar. Koka stjälkarna i cirka 2 minuter i lättsaltat vatten. Häll bort vattnet och ställ sparrisen att svalna.
Vispa samman färskost, ägg och mjölk. Finhacka schalottenlök och vitlök och rör ner den i äggstanningen. Tärna fetaost och skiva tomaterna.
Häll stanningen i pajskalet och lägg ut sparrisen över hela ytan. Fördela fetaost och tomater jämnt över ytan. Toppa med osten.
Grädda pajen i 25-30 minuter i 180-200 grader. Passa noga så att inte ytan får för mycket färg. Täck med lock eller folie vid behov.
Låt pajen svalna något innan den serveras. Pajen går också bra att servera kall och passar att laga någon dag i förväg.