Sparrispaj med fetaost

Fin kombination av sparris, fetaost och tomater!

Du behöver

Pajdeg

  • 100 g smör
  • 200 g vetemjöl
  • 2-3 msk kallt vatten

Fyllning

  • 250 g färsk grön sparris
  • 200 g färskost, typ philadelphiaost
  • 2-3 ägg
  • 1 dl mjölk eller grädde
  • 100 g fetaost
  • ca 10 cocktailtomater
  • 3 schalottenlökar
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 dl riven ost, lagrad
  • 1 krm salt

Gör så här:

Börja med pajdegen:

Hacka samman det kalla smöret med mjölerna och salt till en grynig massa. Knåda i vattnet till du har en smidig pajdeg. Ställ degen svalt minst 15 minuter. Tryck eller kavla ut degen och klä en ugnsfast form, 24-26 cm i diameter med pajdegen. Ställ formen kallt, i kyl i cirka en timme.

Förgrädda pajskalet i cirka 10 minuter i 200 graders värme. (Detta moment kan du hoppa över, men botten bli ofta bättre med förgräddning.)

Fyllningen:

Skölj och skala sparrisens stjälkar. Skär de nedre, grova stjälkarna i mindre bitar. Koka stjälkarna i cirka 2 minuter i lättsaltat vatten. Häll bort vattnet och ställ sparrisen att svalna.

Vispa samman färskost, ägg och mjölk. Finhacka schalottenlök och vitlök och rör ner den i äggstanningen. Tärna fetaost och skiva tomaterna.

Häll stanningen i pajskalet och lägg ut sparrisen över hela ytan. Fördela fetaost och tomater jämnt över ytan. Toppa med osten.

Grädda pajen i 25-30 minuter i 180-200 grader. Passa noga så att inte ytan får för mycket färg. Täck med lock eller folie vid behov.

Låt pajen svalna något innan den serveras. Pajen går också bra att servera kall och passar att laga någon dag i förväg.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Lasagne

Smakfull pasta

En ångande lasagne höjer värmen och ger helgkänsla! Gör en god klassiker eller hitta en ny favorit.

lasagne.nu

Veganskt

Helgwok

Prova en helgrön wok till helgen! Grönt är gott!

veganrecept.se


Kryddig paj

Kryddstarka pajer

Spiskummin, cayennepeppar, kanel och paprika - din egen kryddblandning sätter bättre smak på tacopajen än vilken färdig tacokrydda som helst!

Texmex-inspirerade smaker har tagit svenskarna med storm och gör tacopaj till en favorit hos många. Den klassiska köttfärspajen kan bli riktigt kryddig på fler sätt - med smakrik fetaost och kryddstark korv mer än motsvarar den förväntningarna.

Blir momenten i tillagningen för många? För att laga kryddig korvpaj behöver du bara fräsa svamp och lök och vispa samman en äggstanning. Låt pajen sköta sig själv i ugnen och njut av riktigt god mat mitt i veckan!

 pajrecept.se


Fisksoppa

Lyxig soppa för många. Flera sorters fisk och räkor förvandlar fisksoppan till en riktig festrätt!

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Frukostbullar

Morotsbullar Saftiga frukostbullar med rivna morötter startar dagen på rätt sida.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...