Chevrepaj

En god paj på smakrik getost. Passar lika bra serverad kall som varm! En perfekt buffé- eller utflyktspaj.

 

Du behöver

Utöver pajdegen:

  • 2 ägg
  • 2 dl mjölk
  • 150 gchevre
  • 1 liten rödlök
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 tsk tomatpuré
  • 1 tsk oregano
  • 1/2 tsk dragon
  • 1 krdm salt
  • 50 g riven ost, gärna parmesan
  • svartpeppar

Pajdeg

Gör en sats pajdeg efter något av grundrecepten:
» Grundrecept pajdeg
» Fullkornspaj
» Dinkelpaj

Gör så här

Förgrädda pajskalet 5-10 minuter i cirka 200 grader.

Vispa samman ägg, mjölk och kryddor. Pressa vitlöksklyftan och vispa ner den tillsammans med tomatpurén.

Skiva löken i tunna skivor. Smula chevre och lägg osten jämnt i botten på det gräddade pajspaket.

Häll äggstanningen över osten och grädda pajen i 225 grader i cirka 20 minuter.

Ta ut pajen och strö den rivna osten över pajen. Grädda i ytterligare fem minuter, tills pajen är fast och fått fin färg.

Strö över grovmalen svartpeppar och servera med sallad.

 

» Se även våra tips om hur du lyckas med den perfekta pajen!



Julgodis

Julstämning för alla gottegrisar!

Kola, fudge och marsipan – hemlagat godis är det bästa julstök som finns!

Det är någonting särskilt med smaken av hemkokt kola. För många är därför just kolan det viktigaste att göra själv till jul. Och det är inte så svårt! Har du en termometer och tid på dej är chansen stor att du får en härlig och lagom seg kola! Klassiska kolor som julkola eller gräddkola passar fint till jul. Vår egen favorit i år är fransk chokladkola. Lite överkurs kanske, men garanterat värt jobbet! Fler bra kolarecept för julfirande kolakokare på kolarecet.se.
Och så vill vi ha fudge till jul! Det är mjukt chokladgodis som påminner både om nougat, kola och choklad… Underbart gott och lätt att lyckas med. Gör minst en omgång chokladfudge! Perfekt att ge bort. Det har aldrig hänt att den inte går åt!
Sen ska vi inte glömma alla andra klassiker: Ischokladen med mint eller apelsin, marsipanen, knäck med mandel eller vanilj och tryffel! Kanske en bit hasselnötsnougat på slutet?
Bara att börja jobba på en godisgodare jul!

 kolarecept.se

Pingst

Pingsttid med dignande kakfat

Vad behövs för en skön pingsthelg? Baka kolakakor och sätt på kaffet!

smakakor.se

Pannkakor

Nyttig plockmat

Laga någonting nyttigt till helgen! Vad sägs om pannkakor?

pannkakor.se


Semlor

Dags för semlor!

Fettisdagen den 21 februari är en högtidsdag vi gärna tjuvstartar på! Nu längtar vi efter klassiska semlor med mandelmassa och grädde.

Över hela Sverige äter vi semlor just nu. Vad en riktigt bra semla är råder det delade meningar om. Vissa vill äta sin semla som en traditionell hetvägg med varm mjölk. Andra föredrar någon ny variant eller startar mjukt med mindre semlor för att inte få nog för tidigt. Passa på att njuta av en god svensk tradition!

 semlor.nu


Pepparkakshus

Deg till huset Bli din egen arkitekt till jul! Ett hemgjort pepparkakshus är stiligt och skulle det inte bli perfekt så smakar det i alla fall gott!

Vegetariskt

Quinoasallad En god, modern julrätt med oliver och fetaost! Passar utmärkt på ett traditionellt julbord eller på ett helt vegetariskt.
Prenumerera direkt! Gratis!

Hemlagat julgodis

Gräddkola Inget slår hemkokt kola i godispåsen. Det är enklare än du tror, håll koll på när kolan är färdig bara (och försök hålla dig från att smaka brännhet smet...).
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...