Kikärtspaj (vegetarisk paj)

Pajen för dig som inte är rädd att prova någonting nytt - lite kryddig!

 

Du behöver

Utöver pajdegen:

  • 2 färska tomater
  • 1 liten abergin
  • 1 rödlök
  • 1 burk konserverade kikärtor
  • 3 ägg
  • 1,5 dl mjölk eller grädde
  • 1 dl riven ost
  • 2 vitlöksklyftor
  • Mald koriander
  • Mald spiskummin

Pajdeg

Gör en sats pajdeg efter något av grundrecepten:
» Grundrecept pajdeg
» Fullkornspaj
» Dinkelpaj

Gör så här

Förgrädda pajskalet 5-10 minuter i cirka 200 grader.

Grovhacka aberginen i stora bitar. Skär tomaten i mindre bitar. Grovhacka löken. Fräs aberginen och löken i omgångar i en stekpanna eller wok så de får lite färg och börjar mjukna. Finhacka vitlöken. Låt kikärtorna rinna av och skölj noga i kallt vatten. Fräs dem i lite olja så de får färg. Låt vitlöken följa med. Krydda med spiskummin, koriander, salt och svartpeppar.Vispa samman ägg, mjölk och ost. Lägg ut grönsakerna i pajskalet och täck med kikärtorna. Slå över stanningen och grädda i cirka 180 grader i 35-40 minuter.

 

» Se även våra tips om hur du lyckas med den perfekta pajen!


Kommentar av osignerat
26 november 2012

Hej

Stek gärna aubergine och lök också i kryddor så blir det kalasgott!

Kommentar av tommy
9 november 2011

intressant med en vegetarisk paj som innehåller både ägg och mjölk.

Redaktionens kommentar
Enligt normen kallar vi recept med ägg och mjölkprodukter men utan kött, fågel eller fisk för vegetariska. Recept som inte alls innehåller animaliska produkter kallas veganska.
Kommentar av Jimmy
26 mars 2009

VArt ska grädden eller mjölken vara?

Redaktionens kommentar
"Vispa samman ägg, mjöl och ost. Lägg ut grönsakerna i pajskalet och täck med kikärtorna. Slå över stanningen och grädda..."


Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Helgmenyn

Svamp gillar ost

Svamp och ost är en underskattad kombination. Prova champinjonhattar under parmesanost!

helgmenyn.se

Sylt och saft av jordgubbar

Juni månads bästa: jordgubbarna!

Vårt paradbär nummer ett är moget! Dags att koka hinkvis med jordgubbssylt.

kokasylt.se


Efterrätter

Krydda kakan!

En god kaka till kaffet är aldrig fel. Prova en Ingerfärs- och kardemummakaka till efterrätt eller fika!

Ingefära är en spännande och användbar krydda. Denna smakrika rot som stammar från Kina passar fint i matlagninen. I det asiatiska köket har den använts långt tillbaka i tiden och är en viktig krydda.

Dessutom har den också använts som läkeväxt, bland annat för sina antiinflammatoriska egenskaper.

Men ingefära passar också fint som smaksättare i kakor av olika slag, de välkända pepparkakorna vi bakar varje jul är ett bra exempel. Tillsammans med kardemumma ger ingefäran också fin smak åt sockerkakan. Prova ett nytt recept på Ingerfärs- och kardemummakaka till fikat. Ett enkelt och annorlunda sätt att smaksätta kakan. Servera med vispad grädde eller vaniljglass och du har en kaka som passar lika bra som efterrätt som till eftermiddagsfika!

Smaklig och kryddig fika!

 efterratter.se


Fisksoppa

Lyxig soppa för många. Flera sorters fisk och räkor förvandlar fisksoppan till en riktig festrätt!

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Surdegsbröd

Finaste limporna Blir höstens projekt surdegsbakning? Prova ett gott basrecept med råg.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...