Kikärtspaj (vegetarisk paj)

Pajen för dig som inte är rädd att prova någonting nytt - lite kryddig!

 

Du behöver

Utöver pajdegen:

  • 2 färska tomater
  • 1 liten abergin
  • 1 rödlök
  • 1 burk konserverade kikärtor
  • 3 ägg
  • 1,5 dl mjölk eller grädde
  • 1 dl riven ost
  • 2 vitlöksklyftor
  • Mald koriander
  • Mald spiskummin

Pajdeg

Gör en sats pajdeg efter något av grundrecepten:
» Grundrecept pajdeg
» Fullkornspaj
» Dinkelpaj

Gör så här

Förgrädda pajskalet 5-10 minuter i cirka 200 grader.

Grovhacka aberginen i stora bitar. Skär tomaten i mindre bitar. Grovhacka löken. Fräs aberginen och löken i omgångar i en stekpanna eller wok så de får lite färg och börjar mjukna. Finhacka vitlöken. Låt kikärtorna rinna av och skölj noga i kallt vatten. Fräs dem i lite olja så de får färg. Låt vitlöken följa med. Krydda med spiskummin, koriander, salt och svartpeppar.Vispa samman ägg, mjölk och ost. Lägg ut grönsakerna i pajskalet och täck med kikärtorna. Slå över stanningen och grädda i cirka 180 grader i 35-40 minuter.

 

» Se även våra tips om hur du lyckas med den perfekta pajen!


Kommentar av osignerat
26 november 2012

Hej

Stek gärna aubergine och lök också i kryddor så blir det kalasgott!

Kommentar av tommy
9 november 2011

intressant med en vegetarisk paj som innehåller både ägg och mjölk.

Redaktionens kommentar
Enligt normen kallar vi recept med ägg och mjölkprodukter men utan kött, fågel eller fisk för vegetariska. Recept som inte alls innehåller animaliska produkter kallas veganska.
Kommentar av Jimmy
26 mars 2009

VArt ska grädden eller mjölken vara?

Redaktionens kommentar
"Vispa samman ägg, mjöl och ost. Lägg ut grönsakerna i pajskalet och täck med kikärtorna. Slå över stanningen och grädda..."


Svamprecept

Höstens godaste svamprecept.

Svamp lyfter en mängd härliga hösträtter. Till exempel en långsam potatisgratäng med skogssvamp och gräslök.

Omeletter, pytt och stuvning – svamp platsar i mängder av snabba rätter. Men framförallt i mustiga, smakrika rätter som grytor, gratänger eller pajer. Mat som gärna får ta lite tid för att bli bra. Speciellt på hösten då det finns rikligt med nyskördat att njuta av.
Klassiska höstgrytor med nötkött, eller älg, rotfrukter och svamp. Eller svampsoppor som gärna ska småputtra en god stund. Självklart risotton på skogssvamp och svamppiroger.
Vårt senaste svamprecept är lite slowfood och lyfter fram svampsmaken lite extra: En potatisgratäng med skogssvamp som gräddas länge på låg värme så att smakerna riktigt kommer fram. Perfekt med skogssvamp!

 svamprecept.se

Kolakaka

Kolakaka till klassisk och trendig fika!

Lättbakad favoritkaka? Prova mjuk kolakaka - en modern variant av den klassiska sockerkakan!

sockerkakor.se

Grilltips

Marinera mera!

Är grillen varm? En enkel marinad skiljer godkänt från grillfest!

helgmenyn.se


Efterrätter

Saffrans- pannkaka

Finns det en godare efterrätt än saffranspannkaka?

Gyllengul, serverad på klassiskt vis med vispgrädde och salmbärssylt - saffranspannkakan är en riktig, gotländsk läckerhet!

Men kakan är inte svår att lyckas med hemma i köket. Tvärtom är den en lättlagad efterätt som går fint att laga till många.

Prova ett recept på saffranspannkaka i långpanna till helgen! Och skulle du sakna salmbärssylt i skafferiet så prova med björnbär eller hjortron. Succén är given!

Trevlig helg!

 efterratter.se


Hembakat bröd

Finns det något som går upp mot doften av nybakat bröd? Satsa på ett gott surdegsbröd som passar både till mat och som frukostbröd.

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Surdegsbröd

Finaste limporna Blir höstens projekt surdegsbakning? Prova ett gott basrecept med råg.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...