Kikärtspaj (vegetarisk paj)

Pajen för dig som inte är rädd att prova någonting nytt - lite kryddig!

 

Du behöver

Utöver pajdegen:

  • 2 färska tomater
  • 1 liten abergin
  • 1 rödlök
  • 1 burk konserverade kikärtor
  • 3 ägg
  • 1,5 dl mjölk eller grädde
  • 1 dl riven ost
  • 2 vitlöksklyftor
  • Mald koriander
  • Mald spiskummin

Pajdeg

Gör en sats pajdeg efter något av grundrecepten:
» Grundrecept pajdeg
» Fullkornspaj
» Dinkelpaj

Gör så här

Förgrädda pajskalet 5-10 minuter i cirka 200 grader.

Grovhacka aberginen i stora bitar. Skär tomaten i mindre bitar. Grovhacka löken. Fräs aberginen och löken i omgångar i en stekpanna eller wok så de får lite färg och börjar mjukna. Finhacka vitlöken. Låt kikärtorna rinna av och skölj noga i kallt vatten. Fräs dem i lite olja så de får färg. Låt vitlöken följa med. Krydda med spiskummin, koriander, salt och svartpeppar.Vispa samman ägg, mjölk och ost. Lägg ut grönsakerna i pajskalet och täck med kikärtorna. Slå över stanningen och grädda i cirka 180 grader i 35-40 minuter.

 

» Se även våra tips om hur du lyckas med den perfekta pajen!


Kommentar av osignerat
26 november 2012

Hej

Stek gärna aubergine och lök också i kryddor så blir det kalasgott!

Kommentar av tommy
9 november 2011

intressant med en vegetarisk paj som innehåller både ägg och mjölk.

Redaktionens kommentar
Enligt normen kallar vi recept med ägg och mjölkprodukter men utan kött, fågel eller fisk för vegetariska. Recept som inte alls innehåller animaliska produkter kallas veganska.
Kommentar av Jimmy
26 mars 2009

VArt ska grädden eller mjölken vara?

Redaktionens kommentar
"Vispa samman ägg, mjöl och ost. Lägg ut grönsakerna i pajskalet och täck med kikärtorna. Slå över stanningen och grädda..."


Fettisdagen 28 februari

Baka dina egna semlor hemma med nya recept!

Det är semmeltider och vi äter semlor som aldrig förr. Prova något nytt och baka egna semmelmuffins!

Nuförtiden kan vi köpa semlor i butiker och på café mellan jul och påsk. Varje år mumsar vi i oss över 40 miljoner semlor i Sverige. Och varianterna blir fler även om de flesta vill ha klassiska semlor kring fettisdagen.
Alla konditorier påstår att just deras semlor är de allra godaste. Men godast är väl ändå dina egna, hembakade semlor! Baka klassiska semlor, wienersemlor, semlor med hallon, lemoncurd-semlor eller kanske chokladsemlor. Prova karlsbadersemlor, vaniljsemlor eller petit-choux semlor … Kanske en semmelkrans som räcker till många?
Eller tänk på gränserna lite till och testa något nytt. Kanske ett recept på chokladsemlor, saffranssemlor eller ett fat läckra semmelmuffins fyllda med mandelmassa.
Inte konstigt att vi gillar semlor!

 semlor.nu

Efterrätter

Baka en cocoskaka i helgen!

Prova ett nytt recept i helgen! En smakrik och saftig cocoskaka, bakad på grahamsmjöl och täckt med choklad.

efterratter.se

Pepparkakor

Förklädet på, pepparkaksdags!

Nionde december firas pepparkakans dag med buller och bång. Det är tid att baka pepparkakor!

pepparkaksrecept.se


Vegetarisk mat

Alla nyanser av grönt

Det är lätt att laga grönare mat. Börja med en mustig vintergryta med bönor och rotfrukter, toppad med fetaost!

Vare sig du väljer köttfri måndag eller helvegetariskt finns massor av goda vegetariska rätter att laga. Från österländska kök kommer falafel, harira och baba ganoush som vi kommit att älska. Ugnsrätter som gratinerad squash med quornfärs eller tomatgratinerade jordärtskockor värmer och mättar.

Välj vegetariskt oftare och gör en insats för miljön samtidigt som du får nya matupplevelser!

 vegetariskarecept.se


Hembakat bröd

Finns det något som går upp mot doften av nybakat bröd? Satsa på ett gott surdegsbröd som passar både till mat och som frukostbröd.

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Surdegsbröd

Finaste limporna Blir höstens projekt surdegsbakning? Prova ett gott basrecept med råg.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...