Mager pajdeg

Detta receptet är inskickat av en av våra läsare, Axel Ekenstierna. Han använder sin pappas recept som han kallar "Magnus Pajdeg".

Tack för att du delar med dig av receptet, Axel!

Du behöver

  • 1/2 dl grahamsmjöl
  • 2.5 - 3 dl vetemjöl
  • 50 g smör
  • 1/2 dl vatten

Gör så här

Hacka samman smör och mjöl tills smöret är finfördelat. Tillsätt vattnet och knåda ihop till en slät deg. Lägg degen svalt en stund innan du kavlar ut den. Degen kan vara lite svårare att kavla än en deg på fint mjöl. Ibland kan man behöva lite extra mjöl. Degen räcker väl till en normalstor paj på cirka 26 cm i diameter.

Förgrädda pajskalet i cirka 10 minuter i 200 grader.

» Se även våra tips om hur du lyckas med den perfekta pajen!


Rapportera olämplig kommentar

Kommentar av Margit i Östersund
29 juni 2014

Vilken bra paj sida! Tack för den.

Kommentar av Malin
11 juni 2009

För hur många personer är paj degen?

Redaktionens kommentar
Pajdegen ska räcka till en paj åt 4-6 personer.
Kommentar av Anna
30 maj 2010

Är grahamsmjölet jätteviktigt i denna pajdegen? Eller kan man skippa det o bara ta vetemjöl?

Redaktionens kommentar
Det går att använda vetemjöl, men pajen blir mindre fiberrik och får lite annan smak.
Kommentar av Bianca
1 november 2008

Hej! kan du inte lägga dit hur länge den ska vara i ugnen här. Receptet känns inte riktigt komplett. Det är första gången jag ska göra paj, det kanske är vedertagen

Redaktionens kommentar
Tiden står visserligen i pajrecepten, men jag kan lägga till en tid även här.


Svamprecept

Höstens godaste svamprecept.

Svamp lyfter en mängd härliga hösträtter. Till exempel en långsam potatisgratäng med skogssvamp och gräslök.

Omeletter, pytt och stuvning – svamp platsar i mängder av snabba rätter. Men framförallt i mustiga, smakrika rätter som grytor, gratänger eller pajer. Mat som gärna får ta lite tid för att bli bra. Speciellt på hösten då det finns rikligt med nyskördat att njuta av.
Klassiska höstgrytor med nötkött, eller älg, rotfrukter och svamp. Eller svampsoppor som gärna ska småputtra en god stund. Självklart risotton på skogssvamp och svamppiroger.
Vårt senaste svamprecept är lite slowfood och lyfter fram svampsmaken lite extra: En potatisgratäng med skogssvamp som gräddas länge på låg värme så att smakerna riktigt kommer fram. Perfekt med skogssvamp!

 svamprecept.se

Bakakaka

Kex till osten

Riktig god ost kräver goda kex. Baka goda havrekex som garanterat passar till favoritosten!

bakakaka.se

Långpannebröd

Bröd till maten

Ibland behövs ett riktigt snabbt och gott bröd till middagen. Kanske ett luftigt olivbröd i långpannan?

hembakatbrod.se


Sopprecept

Squashsoppa

Prova en krämigt god squashsoppa. Helt mjölkfri dessutom!

Squash, som finns i mängder av varianter och färger är utmärkt att servera som soppa. Ofta mild i smaken och med en vacker färg, även när den mixas slät.

Tillsammans med nybakat bröd och kanske lite fräst skogssvamp lyser squashsoppan fint på middagsbordet!

 sopprecept.se


Julvarmt

Laxpaj till jul Lax och schalottenlök i pajen för julbordet!

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Surdegsbröd

Finaste limporna Blir höstens projekt surdegsbakning? Prova ett gott basrecept med råg.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...