Köttfärs- och fetaostpaj

Köttfärspaj är en lätt och populär paj. Här är ett gott recept där kryddig korv och fetaost höjer smaken!

Du behöver:

  • 250 gram köttfärs
  • 150 gram fetaost
  • 1 gul lök
  • 50-100 gram kryddstark korv
  • 1 dl tomatpuré
  • 1 dl vatten
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2 dl riven ost
  • 2 dl mjölk
  • 1 ägg
  • salt
  • (1 krdm cayennpeppar)


Gör en sats pajdeg efter något av grundrecepten:

» Grundrecept pajdeg
» Fullkornspaj
» Dinkelpaj

Förgrädda pajskalet 5-10 minuter i cirka 200 grader.

Hacka löken fint och stek den mjuk i smör eller olja, pressa ned vitlöken. Stek upp färsen och tillsätt den finhackade korven. Låt steka tills köttet är genomstekt. Späd med tomatpuré och vatten. Smaka av med salt och eventuellt peppar.
Vispa samman ägg, mjölk och ost. Blanda ner köttfärssåsen i stanningen och rör slätt.
Skär fetaosten i små tärningar.
Häll fyllningen i ett förgräddat pajskal och fördela fetaosten jämnt över ytan. Tryck ner osten i fyllningen med en sked men låt gärna bitarna synas.
Grädda pajen i 40-45 minuter i 180 grader. Passa så att osten inte bränns och täck med folie eller lock om pajen ser ut att brännas.
Låt svalna något och servera gärna med sallad eller lättkokta grönsaker. Oliver och soltorkade tomater passar fint till!


Kommentar av osignerat
9 augusti 2013

Supergod ! Favoriten just nu :)

Kommentar av Peter
9 augusti 2012

God paj och ändå godare om man halverar fetaosten och tillsätter ädelsost istället

Kommentar av Emelie
29 maj 2012

Hur många portioner är de olika pajrespecten på? det står inte på något utav recepten? Skulle vara tacksam för svar. Mvh, Emelie

Redaktionens kommentar
En paj serverad med till exempel sallad och bröd bör räcka till 6-8 personer.
Kommentar av AR
21 april 2012

Mycket god paj, och enkel att laga!

Kommentar av MG
31 oktober 2011

Spännande, ska prova receptet i helgen!

Kommentar av aa
4 juli 2011

jag hade behövt lite mer pajdeg,tror det blir godare om man minskar mängden fetaost lite då den tog över smaken väldigt mycket, något att tänka på om ni ska laga denna rätten.

Kommentar av osignerat
1 juli 2011

den var mycket god


Fettisdagen 28 februari

Baka dina egna semlor hemma med nya recept!

Det är semmeltider och vi äter semlor som aldrig förr. Prova något nytt och baka egna semmelmuffins!

Nuförtiden kan vi köpa semlor i butiker och på café mellan jul och påsk. Varje år mumsar vi i oss över 40 miljoner semlor i Sverige. Och varianterna blir fler även om de flesta vill ha klassiska semlor kring fettisdagen.
Alla konditorier påstår att just deras semlor är de allra godaste. Men godast är väl ändå dina egna, hembakade semlor! Baka klassiska semlor, wienersemlor, semlor med hallon, lemoncurd-semlor eller kanske chokladsemlor. Prova karlsbadersemlor, vaniljsemlor eller petit-choux semlor … Kanske en semmelkrans som räcker till många?
Eller tänk på gränserna lite till och testa något nytt. Kanske ett recept på chokladsemlor, saffranssemlor eller ett fat läckra semmelmuffins fyllda med mandelmassa.
Inte konstigt att vi gillar semlor!

 semlor.nu

Första advent

Stillsam adventsfika

Första advent är startskottet för julen! Baka mjuk pepparkaka och lys upp det första julstöket med doften av kardemumma, kanel, nejlika och ingefära...

pepparkaksrecept.se

Bagels

Annorlunda fikabröd

Bagels är det perfekta brödet både frukost, lunch och fika. Prova citronbagels!

bagelsrecept.se


Lasagne

Lasagne bolognese

Klassiker vinner i längden. Ingenting slår en lasagne bolognese.

Pasta i ugn är perfekt festmat för många gäster. Och många gånger är den enkla det allra bästa. Gör en klassisk lasagne bolognese och lägg lite extra tid på såsen. En bra köttfärssås, kokad på låg värme med kryddor, grönsaker och lite rökt fläsk lyfter lasagnen till helt nya höjder.
Vegetariskt? Välj den snart lika klassiska varianten, lasagne med fetaost. Krämig, smakrik med grönsaker och med den varma fetaosten som sätter rätt fart på smakerna.
Vill du trots det variera är utbudet rikligt. Allt från höstlasagne gjord på lammfärs till en läcker lasagne med färskost och svamp
Kort sagt: En riktigt god lasagne är svårslagen!

 lasagne.nu


Julvarmt

Laxpaj till jul Lax och schalottenlök i pajen för julbordet!

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Surdegsbröd

Finaste limporna Blir höstens projekt surdegsbakning? Prova ett gott basrecept med råg.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...