Ogräspaj, paj med kirskål

Låter ogräs oaptitligt? Inte alls om du frågar mig, för de allra första späda skotten på våren smakar fantastiskt bra. Gör en paj!

Du behöver

Kirskål

  • 300 g späda blad av kirskål
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1/2 tsk salt
  • ca 15 g smör
  • svartpeppar

Stanning

  • 3 ägg
  • 1 1/2 dl mjölk
  • 2 dl riven, lagrad ost
  • 1 dl crème fraiche

Gör så här:

Pajdeg


Gör en sats pajdeg efter något av grundrecepten:
» Grundrecept pajdeg
» Fullkornspaj
» Dinkelpaj

Förgrädda pajskalet i 10 minuter på 200 graders ugnsvärme. Sänk sedan värmen till 175 grader.

Tänk på att det är viktigt att vara säker på att det är rätt blad man plockat!

Skölj kirskålen. Koka upp vatten i en stor kastrull och lägg ner kirskålen. Låt koka upp och koka en till två minuter. Häll av och skölj genast kirskålen i kallt vatten, låt rinna av och krama ur.

Skala och finhacka vitlöksklyftan. Smält smöret i en kastrull och fräs kirskålen tillsammans med vitlöken. Salta och peppra, smaka av och låt fräsa i cirka fem minuter, rör om då och då.

Vispa upp äggen, vispa sedan ner de övriga ingredenserna.

Lägg kirskålen i pajskalet och slå äggstanningen över. Sätt in i ugnens nedre del och grädda i cirka 30-40 minuter, tills pajen stannat. Lägg en plåt över om pajen får för mycket färg.

Tips! Det är gott att sätta smak på pajen med någon ost, gärna chèvre eller feta.


Recept och foto: Peppar och salt Recept och foto: Peppar och salt


Rapportera olämplig kommentar

Kommentar av Anna
8 maj 2017

God

Kommentar av Sigge
11 oktober 2013

Ogräs? Hu vad otäckt... Inte nog med att man ska rensa´t - nu ska det visst ätas också ;)


Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Kantareller

Snabblagad svamplycka

Ingen svamp är lika fylld med sommarsmak som kantarellen. Laga kantarellpasta för att fånga smaken.

pastarecept.nu

Frukostbullar

Fruktbullar

Härligt nygräddade bullar med frukt och frön smakar fantastiskt till fikat. Baka en plåt goda fruktbullar

redan i dag!

frukostbullar.se


Pajrecept

Helgmiddag

Nya, goda pajrecept! Gör en brie-och salamipaj som bjudmat.

Paj passar nästan alltid bra att bjuda på. En perfekt rätt att förbereda i förväg eller att snabbt svänga ihop när det är bråtom. Variationerna är oändliga och du kan lätt göra olika sorters pajbotten, med grovt eller fint mjöl efter smak och tillfälle.

Laga klassiska pajer som köttfärspaj eller en god och smakrik ostpaj.

Den som vill ha omväxling lagar kikärtspaj eller brie-och salamipaj. Kanske ett nytt, läckert recept på champinjonpaj med bacon?

 pajrecept.se


Pepparkakor

Klassiskt hela julen! Riktigt goda, hembakta pepparkakor...

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Surdegsbröd

Finaste limporna Blir höstens projekt surdegsbakning? Prova ett gott basrecept med råg.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...