Ogräspaj, paj med kirskål

Låter ogräs oaptitligt? Inte alls om du frågar mig, för de allra första späda skotten på våren smakar fantastiskt bra. Gör en paj!

Du behöver

Kirskål

  • 300 g späda blad av kirskål
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1/2 tsk salt
  • ca 15 g smör
  • svartpeppar

Stanning

  • 3 ägg
  • 1 1/2 dl mjölk
  • 2 dl riven, lagrad ost
  • 1 dl crème fraiche

Gör så här:

Pajdeg


Gör en sats pajdeg efter något av grundrecepten:
» Grundrecept pajdeg
» Fullkornspaj
» Dinkelpaj

Förgrädda pajskalet i 10 minuter på 200 graders ugnsvärme. Sänk sedan värmen till 175 grader.

Tänk på att det är viktigt att vara säker på att det är rätt blad man plockat!

Skölj kirskålen. Koka upp vatten i en stor kastrull och lägg ner kirskålen. Låt koka upp och koka en till två minuter. Häll av och skölj genast kirskålen i kallt vatten, låt rinna av och krama ur.

Skala och finhacka vitlöksklyftan. Smält smöret i en kastrull och fräs kirskålen tillsammans med vitlöken. Salta och peppra, smaka av och låt fräsa i cirka fem minuter, rör om då och då.

Vispa upp äggen, vispa sedan ner de övriga ingredenserna.

Lägg kirskålen i pajskalet och slå äggstanningen över. Sätt in i ugnens nedre del och grädda i cirka 30-40 minuter, tills pajen stannat. Lägg en plåt över om pajen får för mycket färg.

Tips! Det är gott att sätta smak på pajen med någon ost, gärna chèvre eller feta.


Recept och foto: Peppar och salt Recept och foto: Peppar och salt


Rapportera olämplig kommentar

Kommentar av Anna
8 maj 2017

God

Kommentar av Sigge
11 oktober 2013

Ogräs? Hu vad otäckt... Inte nog med att man ska rensa´t - nu ska det visst ätas också ;)


Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Kladdkakor

Fika genast? Kladdkaka!

Kladdkakan har vunnit svenska folkets hjärtan! Med en lätt nötbotten blir den om möjligt ännu godare.

kladdkakor.se

Bakabullar

Andra bullar

Vem kan motstå nybakade bullar? Nu öppnar bakabullar.se, sajten med våra favoritrecept på bullar!

bakabullar.se


Tranbär, rönnbär, äpplen och päron

Alla höstens bär

Ingen har väl missat att rönnen har otroligt mycket bär i år? Det tyder på en kall vinter, sägs det, men är också perfekt för att koka rönnbärsmarmelad!

Det finns trots allt något mer än lingon och äpplen att koka sylt och mos av nu på hösten. Päronen har inte äpplenas hållbarhet men kokta till marmelad tillsammans med tranbär kan de stå på hyllan mycket längre. Tranbärens syrliga smak gör sig förresten bra till mycket, exempelvis för att sätta piff på små tranbärskakor tillsammans med lime. Fast rönnbären är mycket enklare att hitta och blir också vackra som marmelad eller gelé i burkar i långa rader ända fram till jul!

 kokasylt.se


Fisksoppa

Lyxig soppa för många. Flera sorters fisk och räkor förvandlar fisksoppan till en riktig festrätt!

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Glace au four

Glass i ugn? Javisst! Glass, bär och ett täcke av nygräddad, mjuk maräng. En otrolig efterrätt i all enkelhet.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...