Ost- och skinkpaj


En riktigt klassisk skinkpaj passar fint vid många tillfällen. Både lättlagad och god!
 

  • 300 gram rökt skinka
  • 5 ägg
  • 3 dl mjölk eller grädde
  • 1 dl creme fraiche
  • 1 rödlök
  • 3 dl riven ost, gärna lagrad
  • 1 msk tomatpuré
  • 1-2 tsk torkad salvia eller 1 tsk torkad dragon
  • (persilja till garnering)


Gör en sats pajdeg efter något av grundrecepten:

» Grundrecept pajdeg
» Fullkornspaj
» Dinkelpaj

Förgrädda pajskalet 5-10 minuter i cirka 200 grader.

Skär skinkan i tärningar. Hacka rödlöken, men spara några ringar till garneringen.
Vispa eller rör samman ägg, mjölk, tomatpuré, ost och creme fraiche. Blanda ner löken och skinkan. Krydda fyllningen och smaka av.
Häll i ett förgräddat pajskal och baka av i 40-45 minuter i cirka 180 grader.
Dekorera med lökringar och eventuellt persilja. Servera med sallad och gott bröd.


Kommentar av osignerat
13 januari 2012

Supergod paj!

Hur ska man få stanningen att bli mer fast?

Redaktionens kommentar
Prova med grädde istället för mjölk, och minska eventuellt mängden något. Lycka till!
Kommentar av SuzyQ
25 juni 2011

supergod paj den kommer jag att göra ofta

Kommentar av osignerat
6 juni 2011

bra men med ett recept utan skinka skulle kunna finnas

Svar av
31 juli 2011

Det är sannolikt fullt möjligt att bara exkludera skinkan vid tillagning.

Kommentar av Linnéa
31 mars 2011

Hade nog haft lite broccoli i den också men annars ett recept som jag starkt rekommenderar!


Vintersoppor

Värmande vintersmaker med råvaror i säsong!

Gråa och kyliga novemberdagar kräver värme inombords. En ångande rotfruktssoppa med fänkål och tomat tinar frusna vintersjälar!

Vintermat måste inte vara lika grå som dagsljuset. Och även om man är miljöklok och väljer mat efter säsong så går det att laga god, vacker och värmande mat i november.
Mota undan förkylningen med basilikasoppa eller gör klassisk, värmande vintersoppa med fisk. Kanske ett långkok på köttsoppa med rotfrukter eller en värmande rödbetssoppa passar en kylig dag när man bara vill vara inomhus?
En vegetarisk gulaschsoppa är en riktigt mustig och värmande vintersoppa. Och så ska man inte glömma ärtsoppan – serverad med grovt bröd är det svårslagen vintermat.
Den som vill krydda soppan lite extra kan prova en rotfruktssoppa med fänkål och chili – en soppa som garanterat värmer i vinterrusket!

 sopprecept.se

Lussekatter

Lussekatter och andra saffransbröd

Saftiga lussekatter till Lucia vill väl alla ha? Svaret är att baka lussekatter med kesella, säger vissa...

julkakor.se

Krutonger

Tillbehören som lyfter maten

Rätt tillbehör förvandlar vardagsmat till fest. Läckra krutonger lyfter soppan, salladen eller grytan!

buffemat.se


Lyxfika

Bästa bakelsetipsen

Snabbaste bakelsen kan vara den godaste! Rulltårta fylld med romrussin blir lyxig helgfika.

Gott till helgfika eller kanske lite vardagslyx? Det finns bra knep för att piffa upp de enklaste kakorna. Klassiska havreflarn med glass, smörkräm eller sylt mellan blir de riktiga minibakelser. Rulltårta i snygga skivor, gärna med lite spritsad grädde eller bär på är snabbakelsen framför andra. Gärna smaksatt med arrakssmörkräm eller romrussin… Nybakade choklad– och nötmuffins eller mjuka vinbärsmuffins… Lite spritsad grädde eller vaniljglass på toppen – Lagom mycket krångel, snyggt och gott!
För att inte tala om franska våfflor, nästan för gott för att serveras…
 

 bakakaka.se


Kladdkakor

Kladdkaka med nötmarängbotten Förnya kladdkaksbaket med en lätt marängbotten med hasselnötter. Vispad grädde är ett måste!

Bakelser

Fina mazariner Imponera med hemgjorda mazariner - något helt annat än de inplastade.
Prenumerera direkt! Gratis!

Sås

Rhodeislandsås Snygg färg har rhodeislandsåsen som lyfter salladen eller kanske hamburgaren till nya höjder.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...