Ost- och skinkpaj


En riktigt klassisk skinkpaj passar fint vid många tillfällen. Både lättlagad och god!
 

  • 300 gram rökt skinka
  • 5 ägg
  • 3 dl mjölk eller grädde
  • 1 dl creme fraiche
  • 1 rödlök
  • 3 dl riven ost, gärna lagrad
  • 1 msk tomatpuré
  • 1-2 tsk torkad salvia eller 1 tsk torkad dragon
  • (persilja till garnering)


Gör en sats pajdeg efter något av grundrecepten:

» Grundrecept pajdeg
» Fullkornspaj
» Dinkelpaj

Förgrädda pajskalet 5-10 minuter i cirka 200 grader.

Skär skinkan i tärningar. Hacka rödlöken, men spara några ringar till garneringen.
Vispa eller rör samman ägg, mjölk, tomatpuré, ost och creme fraiche. Blanda ner löken och skinkan. Krydda fyllningen och smaka av.
Häll i ett förgräddat pajskal och baka av i 40-45 minuter i cirka 180 grader.
Dekorera med lökringar och eventuellt persilja. Servera med sallad och gott bröd.


Kommentar av osignerat
26 januari 2015

Godaste pajen!!! Lyxar till det med Västerbottenost för mer smak! Rekommenderas varmt!

Kommentar av osignerat
13 januari 2012

Supergod paj!

Hur ska man få stanningen att bli mer fast?

Redaktionens kommentar
Prova med grädde istället för mjölk, och minska eventuellt mängden något. Lycka till!
Kommentar av SuzyQ
25 juni 2011

supergod paj den kommer jag att göra ofta

Kommentar av osignerat
6 juni 2011

bra men med ett recept utan skinka skulle kunna finnas

Svar av
31 juli 2011

Det är sannolikt fullt möjligt att bara exkludera skinkan vid tillagning.

Kommentar av Linnéa
31 mars 2011

Hade nog haft lite broccoli i den också men annars ett recept som jag starkt rekommenderar!


Rabarber

Nya varianter på klassisk rabarberpaj

Årets första rabarber smakar alltid fantastiskt. Gör sommarsmaken rättvis i ett nytt recept på klassisk smulpaj med smak av kolakaka.

Värmen får rabarbern att skjuta fart. Dessa syrliga stänglar blev populära i landet först när inte bara de rikaste hade råd med socker. Idag är de en självklar del av försommaren för många av oss. Smälta i kräm, i saft och längre fram i sylt.
Men allra mest sommar smakar nog rabarberpajen. Varianterna är många: Från allra mest klassiska smulpajen till rabarberpaj med havretäcke, smulpaj med kolasmak eller rabarberpaj med mandelmassa. Kanske en rabarberpaj med kardemumma eller ett gott recept på rabarberpaj med smul som smakar kolakaka?

 smulpaj.se

Fika på trappan

Solig fika på trappan

Allas favorit tigerkakan är enkel att baka och passar perfekt med en kopp kaffe på trappan.

sockerkakor.se

Baka pizza ikväll!

Hembakad pizza av högsta klass

Pizzakväll? Gör hembakad pizza och välj själv hur den ska smaka! Varför inte glutenfri?

bakapizza.se


Tranbär, rönnbär, äpplen och päron

Alla höstens bär

Ingen har väl missat att rönnen har otroligt mycket bär i år? Det tyder på en kall vinter, sägs det, men är också perfekt för att koka rönnbärsmarmelad!

Det finns trots allt något mer än lingon och äpplen att koka sylt och mos av nu på hösten. Päronen har inte äpplenas hållbarhet men kokta till marmelad tillsammans med tranbär kan de stå på hyllan mycket längre. Tranbärens syrliga smak gör sig förresten bra till mycket, exempelvis för att sätta piff på små tranbärskakor tillsammans med lime. Fast rönnbären är mycket enklare att hitta och blir också vackra som marmelad eller gelé i burkar i långa rader ända fram till jul!

 kokasylt.se


Pepparkakor

Klassiskt hela julen! Riktigt goda, hembakta pepparkakor...

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Glace au four

Glass i ugn? Javisst! Glass, bär och ett täcke av nygräddad, mjuk maräng. En otrolig efterrätt i all enkelhet.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...