Broccoli- och ädelostpaj (vegetarisk paj)

En riktig klassiker på svenska caféer och mindre lunchrestauranger! Går utmärkt att göra på grövre mjöl och går att varierar i styrka beroende på vilken ost du väljer.

 

Du behöver

Utöver pajdegen:

  • 3 ägg
  • 3 dl mjölk eller grädde
  • 3 dl riven ost (gratängost eller hushållsost går bra)
  • 100 gram ädelost (Kvibille ädel eller gorgonzola ger variation)
  • 400 gram broccolibuketter
  • en halv rödlök
  • salt
  • peppar
  • muskotnöt

Pajdeg

Gör en sats pajdeg efter något av grundrecepten:
» Grundrecept pajdeg
» Fullkornspaj
» Dinkelpaj

Gör så här

Förgrädda pajskalet 5-10 minuter i cirka 200 grader.

 

Vispa samman ägg, mjölk och riven ost. Har du tillgång till matberedare mixar du sedan ägg- och oststanningen tillsammans med ädelosten. Salta och krydda försiktigt med muskotnöt. Finhacka rödlöken. Dela brockolin i mindre buketter och fördela dem i pajskalet. Strö över löken. Slå över stanningen och strö över grovmalen svartpeppar efter smak.

Grädda i cirka 180 grader i 45-50 minuter. Känn i mitten om stanningen stannat. Om pajen börjar få för mörk färg men fortfarande inte är färdig så täck med folie eller lock.

 

» Se även våra tips om hur du lyckas med den perfekta pajen!


Kommentar av Mvh. James Anderssson
12 oktober 2013

Finns det något recept på god Glutenfri pajskal?

Där pajskalet kan förgräddas, säg... två dagar före festen?

Så vispar jag ihop ingredienserna och gräddar den samma dag som den skall serveras.

Kommentar av Maria
29 maj 2013

Om man gör den t ex onsdag kan man ställa den i kylen när den svalnat och sen ta fram o värma den? Eller skall man frysa den?

Redaktionens kommentar
Att ställa pajen i kylen när den svalnat och sedan värma den går bra alla dagar i veckan!
Kommentar av My
15 december 2012

Nu har jag tittat runt på er sida och förstår att en paj är till ca 4 personer. Tack för den övriga informationen, mycket läsvärd.

Kommentar av My
15 december 2012

Helt värdelöst när det inte står hur många personer receptet räcker till. Grundereceptet ni rekommenderar för pajdeg är bara 200 g mjöl. Kommer inte att räcka till många..

Kommentar av osignerat
22 november 2012

Är denna för att få plats i en standard pajform? 28 cm?

Redaktionens kommentar
Det ska den göra.
Kommentar av osignerat
18 augusti 2012

Kör rubbet i matberedaren. Det fungerar jättebra. Mina vegg-ungdomar älskar den!

Kommentar av Malin
29 maj 2012

Godaste pajen jag någonsin gjort, och blev grymt uppskattad bland lunchgästerna!

Kommentar av osignerat
24 maj 2012

Jag är utbildad kock med flera års erfarenhet. Grymt gott recept, en bland mina favoriter<3

Kommentar av Jenny
17 januari 2012

Hallå Redaktionen!

Jag har samma fråga som Klara ang. broccolin - får väl free-styla lite i väntan på klargörande : )

Redaktionens kommentar
Det går fint att ha i rå broccoli! Då hinner den bli lagom genomkokt i ugnen. Risken är annars att den blir en aning överkokt...
Svar av Hungrig Kille
30 juli 2012

Den kan bli lite al dente, om man gör en tunnare paj som är 40-45 minuter i ugnen.

Kommentar av Klara
30 december 2011

Ska man ha i broccolin rå eller ska man blanchera den först?

Äldre kommentarer

|  1  | 2 | 3 | 4 | Nästa »


Äppelchutney

Smaksätt hösten med hemgjord chutney!

Att koka egen chutney är ett bra sätt att ta vara på äpplen. Men framförallt är äppelchutney den perfekta smaksättaren i höst – och den bästa gå-bort-presenten!

Vi tycks gilla kombinationen av sött, syrligt och salt i det här landet. Inte så konstigt att många då är förtjusta i chutney! Denna söta och kryddiga smaksättare som många förknippar med indisk mat passar utmärkt till höstens grytor, pajer eller tillsammans med svamprätter.
Klassisk äppelchutney ska kokas nu och lagras i minst en månad för att smaken ska mogna. Prova gärna skillnaden med lagring genom att servar lite av chutneyn utan lagring – så blir det tydligt!
Chutney passar också bra till grillat, till fläskkött eller lamm. Gör äppelchutney med rökt chili och enbär och du har en perfekt bas till grytor eller tillbehör till kryddiga kötträtter. En god äppelchutney med tranbär passar också till viltstek och till vegetariska svamprätter. Lite citrusskal sätter fin syra och gör att chutneyn passar både i röror och på egen hand.
Passa på att göra chutneyn nu så kan du njuta av den en kylig höstdag eller när vintern kom-mer och man längtar efter smakrik och värmande mat!

 kokasylt.se

Kakor

Äppelfest!

Äpplen kan användas till de mest skilda rätter. Från äppelmos till kryddig äppelkaka.

bakakaka.se

Smulpaj

Rabarberpaj med mandeltäcke

Första rabarberpajen för säsongen är den allra godaste. Smaksätt med citron!

smulpaj.se


Fiskgratäng

Bekvämt och gott med gratäng

Gratänger med grönt är komfortmat. Snabb och god fiskgratäng med zucchini är riktigt gott på kort tid!

En god gratäng är både mättande och nyttig mat. Och dessutom god nog både för vardag och till helgmat. Låt maten koka samman i ugnen medan du gör annat och njut av fantastiska smaker! Prova nya recept på torsk på couscousbädd eller gör en gratäng med pasta, zucchini, fisk och tomat som både är snabblagad och smakrikt. Gratäng är också smidigt att laga om du har rester av potatis kvar – varva ner skivor av kall potatis i en potatisgratäng med korv och färskost och njut!

 gratäng.se


Kantareller

Svampstuvning på toast. Färska kantareller i en len gräddstuvning är den perfekta förrätten...

Soppor

Grönsakssoppa Kallt ute? Laga en värmande höstsoppa!
Prenumerera direkt! Gratis!

Surdegsbröd

Finaste limporna Blir höstens projekt surdegsbakning? Prova ett gott basrecept med råg.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...