Broccoli- och ädelostpaj (vegetarisk paj)

En riktig klassiker på svenska caféer och mindre lunchrestauranger! Går utmärkt att göra på grövre mjöl och går att varierar i styrka beroende på vilken ost du väljer.

 

Du behöver

Utöver pajdegen:

  • 3 ägg
  • 3 dl mjölk eller grädde
  • 3 dl riven ost (gratängost eller hushållsost går bra)
  • 100 gram ädelost (Kvibille ädel eller gorgonzola ger variation)
  • 400 gram broccolibuketter
  • en halv rödlök
  • salt
  • peppar
  • muskotnöt

Pajdeg

Gör en sats pajdeg efter något av grundrecepten:
» Grundrecept pajdeg
» Fullkornspaj
» Dinkelpaj

Gör så här

Förgrädda pajskalet 5-10 minuter i cirka 200 grader.

 

Vispa samman ägg, mjölk och riven ost. Har du tillgång till matberedare mixar du sedan ägg- och oststanningen tillsammans med ädelosten. Salta och krydda försiktigt med muskotnöt. Finhacka rödlöken. Dela brockolin i mindre buketter och fördela dem i pajskalet. Strö över löken. Slå över stanningen och strö över grovmalen svartpeppar efter smak.

Grädda i cirka 180 grader i 45-50 minuter. Känn i mitten om stanningen stannat. Om pajen börjar få för mörk färg men fortfarande inte är färdig så täck med folie eller lock.

 

» Se även våra tips om hur du lyckas med den perfekta pajen!


Kommentar av Mvh. James Anderssson
12 oktober 2013

Finns det något recept på god Glutenfri pajskal?

Där pajskalet kan förgräddas, säg... två dagar före festen?

Så vispar jag ihop ingredienserna och gräddar den samma dag som den skall serveras.

Kommentar av Maria
29 maj 2013

Om man gör den t ex onsdag kan man ställa den i kylen när den svalnat och sen ta fram o värma den? Eller skall man frysa den?

Redaktionens kommentar
Att ställa pajen i kylen när den svalnat och sedan värma den går bra alla dagar i veckan!
Kommentar av My
15 december 2012

Nu har jag tittat runt på er sida och förstår att en paj är till ca 4 personer. Tack för den övriga informationen, mycket läsvärd.

Kommentar av My
15 december 2012

Helt värdelöst när det inte står hur många personer receptet räcker till. Grundereceptet ni rekommenderar för pajdeg är bara 200 g mjöl. Kommer inte att räcka till många..

Kommentar av osignerat
22 november 2012

Är denna för att få plats i en standard pajform? 28 cm?

Redaktionens kommentar
Det ska den göra.
Kommentar av osignerat
18 augusti 2012

Kör rubbet i matberedaren. Det fungerar jättebra. Mina vegg-ungdomar älskar den!

Kommentar av Malin
29 maj 2012

Godaste pajen jag någonsin gjort, och blev grymt uppskattad bland lunchgästerna!

Kommentar av osignerat
24 maj 2012

Jag är utbildad kock med flera års erfarenhet. Grymt gott recept, en bland mina favoriter<3

Kommentar av Jenny
17 januari 2012

Hallå Redaktionen!

Jag har samma fråga som Klara ang. broccolin - får väl free-styla lite i väntan på klargörande : )

Redaktionens kommentar
Det går fint att ha i rå broccoli! Då hinner den bli lagom genomkokt i ugnen. Risken är annars att den blir en aning överkokt...
Svar av Hungrig Kille
30 juli 2012

Den kan bli lite al dente, om man gör en tunnare paj som är 40-45 minuter i ugnen.

Kommentar av Klara
30 december 2011

Ska man ha i broccolin rå eller ska man blanchera den först?

Äldre kommentarer

|  1  | 2 | 3 | 4 | Nästa »


Fettisdagen 28 februari

Baka dina egna semlor hemma med nya recept!

Det är semmeltider och vi äter semlor som aldrig förr. Prova något nytt och baka egna semmelmuffins!

Nuförtiden kan vi köpa semlor i butiker och på café mellan jul och påsk. Varje år mumsar vi i oss över 40 miljoner semlor i Sverige. Och varianterna blir fler även om de flesta vill ha klassiska semlor kring fettisdagen.
Alla konditorier påstår att just deras semlor är de allra godaste. Men godast är väl ändå dina egna, hembakade semlor! Baka klassiska semlor, wienersemlor, semlor med hallon, lemoncurd-semlor eller kanske chokladsemlor. Prova karlsbadersemlor, vaniljsemlor eller petit-choux semlor … Kanske en semmelkrans som räcker till många?
Eller tänk på gränserna lite till och testa något nytt. Kanske ett recept på chokladsemlor, saffranssemlor eller ett fat läckra semmelmuffins fyllda med mandelmassa.
Inte konstigt att vi gillar semlor!

 semlor.nu

Kladdkakor

Nya kladdiga kakor

Kladdkaka är mångas favoritkaka. På kladdkakor.se finns alltid recepten du behöver. Bara att slå på ugnen!

kladdkakor.se

Pizza

Sportlovsmiddag? Pizza!

I sportlovstider smakar maten extra bra efter en dag i snön - och alla hurrar när det vankas pizza till middag!

bakapizza.se


Bakabullar

Andra bullar

Vem kan motstå nybakade bullar? Nu öppnar bakabullar.se, sajten med våra favoritrecept på bullar!

Kall mjölk och varma kanelbullar... Eller kanske ett helt fat nybakade vaniljbullar till kaffet?

Vi älskar dessa mjuka, söta vetebullar och alla har sin favoritsort. Från de populäraste kanelbullarna till de spännande chokladbullarna.

Att baka sina egna bullar är lätt och roligt och du får garanterat nybakat till fikat. Här hittar du recept, tips och inspiration som får dig att lyckas med bullbaket!

 bakabullar.se


Fisksoppa

Lyxig soppa för många. Flera sorters fisk och räkor förvandlar fisksoppan till en riktig festrätt!

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Frukostbullar

Morotsbullar Saftiga frukostbullar med rivna morötter startar dagen på rätt sida.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...