Broccoli- och ädelostpaj (vegetarisk paj)

En riktig klassiker på svenska caféer och mindre lunchrestauranger! Går utmärkt att göra på grövre mjöl och går att varierar i styrka beroende på vilken ost du väljer.

 

Du behöver

Utöver pajdegen:

  • 3 ägg
  • 3 dl mjölk eller grädde
  • 3 dl riven ost (gratängost eller hushållsost går bra)
  • 100 gram ädelost (Kvibille ädel eller gorgonzola ger variation)
  • 400 gram broccolibuketter
  • en halv rödlök
  • salt
  • peppar
  • muskotnöt

Pajdeg

Gör en sats pajdeg efter något av grundrecepten:
» Grundrecept pajdeg
» Fullkornspaj
» Dinkelpaj

Gör så här

Förgrädda pajskalet 5-10 minuter i cirka 200 grader.

 

Vispa samman ägg, mjölk och riven ost. Har du tillgång till matberedare mixar du sedan ägg- och oststanningen tillsammans med ädelosten. Salta och krydda försiktigt med muskotnöt. Finhacka rödlöken. Dela brockolin i mindre buketter och fördela dem i pajskalet. Strö över löken. Slå över stanningen och strö över grovmalen svartpeppar efter smak.

Grädda i cirka 180 grader i 45-50 minuter. Känn i mitten om stanningen stannat. Om pajen börjar få för mörk färg men fortfarande inte är färdig så täck med folie eller lock.

 

» Se även våra tips om hur du lyckas med den perfekta pajen!


Kommentar av Mvh. James Anderssson
12 oktober 2013

Finns det något recept på god Glutenfri pajskal?

Där pajskalet kan förgräddas, säg... två dagar före festen?

Så vispar jag ihop ingredienserna och gräddar den samma dag som den skall serveras.

Kommentar av Maria
29 maj 2013

Om man gör den t ex onsdag kan man ställa den i kylen när den svalnat och sen ta fram o värma den? Eller skall man frysa den?

Redaktionens kommentar
Att ställa pajen i kylen när den svalnat och sedan värma den går bra alla dagar i veckan!
Kommentar av My
15 december 2012

Nu har jag tittat runt på er sida och förstår att en paj är till ca 4 personer. Tack för den övriga informationen, mycket läsvärd.

Kommentar av My
15 december 2012

Helt värdelöst när det inte står hur många personer receptet räcker till. Grundereceptet ni rekommenderar för pajdeg är bara 200 g mjöl. Kommer inte att räcka till många..

Kommentar av osignerat
22 november 2012

Är denna för att få plats i en standard pajform? 28 cm?

Redaktionens kommentar
Det ska den göra.
Kommentar av osignerat
18 augusti 2012

Kör rubbet i matberedaren. Det fungerar jättebra. Mina vegg-ungdomar älskar den!

Kommentar av Malin
29 maj 2012

Godaste pajen jag någonsin gjort, och blev grymt uppskattad bland lunchgästerna!

Kommentar av osignerat
24 maj 2012

Jag är utbildad kock med flera års erfarenhet. Grymt gott recept, en bland mina favoriter<3

Kommentar av Jenny
17 januari 2012

Hallå Redaktionen!

Jag har samma fråga som Klara ang. broccolin - får väl free-styla lite i väntan på klargörande : )

Redaktionens kommentar
Det går fint att ha i rå broccoli! Då hinner den bli lagom genomkokt i ugnen. Risken är annars att den blir en aning överkokt...
Svar av Hungrig Kille
30 juli 2012

Den kan bli lite al dente, om man gör en tunnare paj som är 40-45 minuter i ugnen.

Kommentar av Klara
30 december 2011

Ska man ha i broccolin rå eller ska man blanchera den först?

Äldre kommentarer

|  1  | 2 | 3 | 4 | Nästa »


Julkakor

Julens godaste fruktkaka med punsch och vanilj!

Vi älskar fruktkakor! Till jul är de söta kakorna sprängfyllda med syltad frukt och russin ett måste. Årets nyhet blir fruktkaka smaksatt med punsch och vanilj.

Någonting mer klassiskt till jul än fruktkakor är svårt att tänka sig. Och nästan alltid blir dessa välmatade kakor bättre i smaken om de bakas i god tid före jul och får vila svalt tills de ska serveras. Många bakar den tyska varianten, stollen som är fylld med mandel. Andra vill ha en gammaldags korintkaka där de lite syrliga korinterna sätter smaken. Vår klassiska fruktkaka med citronskal och syltad apelsinskal är perfekt till julkaffet, te eller het glögg. Nytt för den här julen är ett recept på fruktkaka med vanilj och punsch. Passar perfekt att servera i tunna skivor till glöggen en kylig vintereftermiddag. Baka den redan nu och lagra den till jul så hinner smakerna bli ännu bättre.

 julkakor.se

Lakritskladdkaka

Älskad kladdkaka – nu med lakritssmak!

Baka en av våra mest älskade fika-favoriter och smaksätt den med lakrits i en lakritskladdkaka!

kladdkakor.se

Sockerkakor

Klassisk kaka står sig genom trender.

Det finns tidlös fika, som alltid passar. Tigerkakan hör dit!

sockerkakor.se


Baka med äpplen

Äppellängd med honung!

Äpplen passar till mer än paj eller mos. Prova vetelängd med honung och mandel!

En klassisk äppelpaj smakar fantastiskt med vaniljsås. Men det finns massor av andra goda efterrätter och bakverk för den som vill variera.
Stekta äpplen är både enkelt och gott till glass, antingen i panna eller helstekta äpplen i ugn. Och frukten passar som fyllning i både långpannekaka och en elegant äppelmazarin.
För den som gillar klassiskt vetebröd är äppelbullar perfekt fikabröd. Både äppelbullar med mos och äppelbullar med äppelhack är riktigt gott!
Eller så provar du ett nytt, gott recept på vetelängd, fylld med honung och äpple. En riktigt god äppellängd!

 bakakaka.se


Pepparkakor

Klassiskt hela julen! Riktigt goda, hembakta pepparkakor...

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Glace au four

Glass i ugn? Javisst! Glass, bär och ett täcke av nygräddad, mjuk maräng. En otrolig efterrätt i all enkelhet.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...