Broccoli- och ädelostpaj (vegetarisk paj)

En riktig klassiker på svenska caféer och mindre lunchrestauranger! Går utmärkt att göra på grövre mjöl och går att varierar i styrka beroende på vilken ost du väljer.

 

Du behöver

Utöver pajdegen:

  • 3 ägg
  • 3 dl mjölk eller grädde
  • 3 dl riven ost (gratängost eller hushållsost går bra)
  • 100 gram ädelost (Kvibille ädel eller gorgonzola ger variation)
  • 400 gram broccolibuketter
  • en halv rödlök
  • salt
  • peppar
  • muskotnöt

Pajdeg

Gör en sats pajdeg efter något av grundrecepten:
» Grundrecept pajdeg
» Fullkornspaj
» Dinkelpaj

Gör så här

Förgrädda pajskalet 5-10 minuter i cirka 200 grader.

 

Vispa samman ägg, mjölk och riven ost. Har du tillgång till matberedare mixar du sedan ägg- och oststanningen tillsammans med ädelosten. Salta och krydda försiktigt med muskotnöt. Finhacka rödlöken. Dela brockolin i mindre buketter och fördela dem i pajskalet. Strö över löken. Slå över stanningen och strö över grovmalen svartpeppar efter smak.

Grädda i cirka 180 grader i 45-50 minuter. Känn i mitten om stanningen stannat. Om pajen börjar få för mörk färg men fortfarande inte är färdig så täck med folie eller lock.

 

» Se även våra tips om hur du lyckas med den perfekta pajen!


Kommentar av Mvh. James Anderssson
12 oktober 2013

Finns det något recept på god Glutenfri pajskal?

Där pajskalet kan förgräddas, säg... två dagar före festen?

Så vispar jag ihop ingredienserna och gräddar den samma dag som den skall serveras.

Kommentar av Maria
29 maj 2013

Om man gör den t ex onsdag kan man ställa den i kylen när den svalnat och sen ta fram o värma den? Eller skall man frysa den?

Redaktionens kommentar
Att ställa pajen i kylen när den svalnat och sedan värma den går bra alla dagar i veckan!
Kommentar av My
15 december 2012

Nu har jag tittat runt på er sida och förstår att en paj är till ca 4 personer. Tack för den övriga informationen, mycket läsvärd.

Kommentar av My
15 december 2012

Helt värdelöst när det inte står hur många personer receptet räcker till. Grundereceptet ni rekommenderar för pajdeg är bara 200 g mjöl. Kommer inte att räcka till många..

Kommentar av osignerat
22 november 2012

Är denna för att få plats i en standard pajform? 28 cm?

Redaktionens kommentar
Det ska den göra.
Kommentar av osignerat
18 augusti 2012

Kör rubbet i matberedaren. Det fungerar jättebra. Mina vegg-ungdomar älskar den!

Kommentar av Malin
29 maj 2012

Godaste pajen jag någonsin gjort, och blev grymt uppskattad bland lunchgästerna!

Kommentar av osignerat
24 maj 2012

Jag är utbildad kock med flera års erfarenhet. Grymt gott recept, en bland mina favoriter<3

Kommentar av Jenny
17 januari 2012

Hallå Redaktionen!

Jag har samma fråga som Klara ang. broccolin - får väl free-styla lite i väntan på klargörande : )

Redaktionens kommentar
Det går fint att ha i rå broccoli! Då hinner den bli lagom genomkokt i ugnen. Risken är annars att den blir en aning överkokt...
Svar av Hungrig Kille
30 juli 2012

Den kan bli lite al dente, om man gör en tunnare paj som är 40-45 minuter i ugnen.

Kommentar av Klara
30 december 2011

Ska man ha i broccolin rå eller ska man blanchera den först?

Äldre kommentarer

|  1  | 2 | 3 | 4 | Nästa »


Kantareller

Sommarsvamp till pasta, pytt och sallad!

Att hitta sommarens första kantareller är ett magiskt ögonblick. Njut dem nystekta på en toast eller förvandla dem till en enkel sommarsallad.

Snart fylls skogarna på nytt med svamp, men nu är gul kantarell fortfarande en riktig lyx som dyker upp i gräset runt stigar och skogsvägar.
De första fynden vi bärgar, försiktigt plockade i solhatten, smörsteker vi alltid och lägger på en skiva rostat surdegsbröd. Kanske lite flingsalt och svartpeppar att strö över. Så enkelt men otroligt gott!
Ganska snart vill vi ha omväxling och gör en gräddig kantarellstuvning som gör sig på både bröd, som täcke på nöt– eller lammkött i ugn eller som tillbehör till vilt.
Kantareller passar också fint i lätta, somriga rätter. En pytt med kantareller lockar fram smakerna hos alla ingredienser och en snabb kantarellpasta är enkel sommarmat med festsmak.
Prova gärna att smörsteka kantarellerna och toppa en god grönsallad med dem. Ett annorlunda men riktigt gott sätt att njuta av sommarens första svampskörd!

 svamprecept.se

Köttbullar

Ny sajt

Pepparochsalt lanserar ännu en receptsajt, köttbullsrecept.se!

köttbullsrecept.se

Lasagne

Färskost sätter smak på lasagnen!

Med färska lasagneplattor går det fort att laga en riktigt god lasagne. Variera med färskost i en krämig lasagne med svamp och bacon!

lasagne.nu


Kola

Lyxigaste lördagsgodiset!

Sötsuget tar inte slut med påsken, och hemlagad kola till lördagsgodis kan väl inte vara så farligt?

Riktigt bra ingredienser som vispgrädde, smör, äkta vanilj och kanske en nypa havssalt är kanske inte receptet på hälsokost, men väl på bästa sortens lördagsgodis: smörkola. När idéerna på bra gåbortspresenter sinar passar det bra att sätta kastrullen på värmen och sedan slå in kolorna i fint papper och cellofan. Klassiska kolor som chokladkola och gräddkola går garanterat hem hos de flesta. Hårda kolor? Se upp med tandlagningarna!

 kolarecept.se


Vardagsfavorit i egen tappning

Fiskpinnar Hemgjorda fiskpinnar slår frysdiskens med hästlängder.

Våfflor

Farmors favoritrecept Äggvåfflorna passar lika bra till kaffekoppen som till lunchen med matig fyllning.
Prenumerera direkt! Gratis!

Hemlagat godis

Gräddkola Inget slår hemkokt kola i godispåsen. Det är enklare än du tror, håll koll på när kolan är färdig bara (och försök hålla dig från att smaka brännhet smet...).
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...