Spenatpaj (vegetarisk paj)

En härlig paj som blir saftig tack vare keson.

 

Du behöver

Utöver pajdegen:

  • 300 g färsk spenat eller 250 g fryst spenat
  • 250 g keso
  • 2 ägg
  • 1 dl mjölk eller grädde
  • 1dl lagrad ost, gärna parmesan
  • 1-2 vitlöksklyftor
  • Riven muskotnöt
  • Peppar

Pajdeg

Gör en sats pajdeg efter något av grundrecepten:
» Grundrecept pajdeg
» Fullkornspaj
» Dinkelpaj

Gör så här

Förgrädda pajskalet 5-10 minuter i cirka 200 grader.

Förväll spenaten hastigt i en kastrull eller tina den frysta spenaten och låt den rinna av lite. Vispa samman ägg, mjölk och keso. Krydda med muskotnöt, peppar och salt. Pressa ner vitlöksklyftorna i stanningen och rör om. Blanda i spenaten och nästan all ost. Slå stanningen i pajskalet och strö över den sista rivna osten. Grädda i cirka 180 grader i 35-40 minuter.

 

» Se även våra tips om hur du lyckas med den perfekta pajen!


Rapportera olämplig kommentar

Kommentar av Thank you for the sensible critique. Me &amp my neighbor were just preparing to do a little research about this. We got a grab a book from our local library but I think I learned more from this post. I am very glad to see such excellent info being shared freely out there. kgabddfakgbafbkb
26 juli 2014

Thank you for the sensible critique. Me &amp my neighbor were just preparing to do a little research about this. We got a grab a book from our local library but I think I learned more from this post. I am very glad to see such excellent info being shared freely out there. kgabddfakgbafbkb

Rapportera olämplig kommentar

Kommentar av Ms
3 juni 2014

Kan man använda fryst stuvad spenat?

Kommentar av osignerat
2 maj 2012

Hur gör man när man förväller?

Redaktionens kommentar
Att förvälla något är att koka något en kort stund. Spenaten läggs ner i kokande vatten och behöver inte mer än någon minut.
Kommentar av Jonas
2 juni 2011

Om man vill vara mer LCHF, gör en pajdeg på; 100 gr smör, 2 dl sojamjöl och 1 dl havrekli. Blir kalasgott (och man behöver inte ta degen ända uppåt kanterna), bör nagga och förgrädda i ca 10 minuter.

Kommentar av osignerat
16 februari 2011

kan man ha kottfars i ocksa?

Kommentar av osignerat
31 december 2010

La till feta-ost och soltorkade tomater i smeten. Blev kanongott!

Svar av Namn/signatur
31 december 2010

Bra idé!

Kommentar av Aida
13 oktober 2009

Om man 'r utomlands, har ingen Keso !

Svar av Damien.
13 oktober 2009

Det heter 'cottage cheese' på engelska

Svar av Bor i Luxemburg
22 juli 2011

Det finns keso/cottage cheese i alla länder men har olika namn.

Svar av Namn/signatur
3 april 2012

Hmm, och jag gick här hemma och funderade på om det inte finns ett bättre färskost alternativ än keso. Finns antagligen i hela södra europa utan att behöva säljas i liten hårt marknadsförd trendförpackning i stockholms innerstad.

Kommentar av jennie
9 mars 2010

kul

Kommentar av JFK
30 december 2008

hur många portioner??

Redaktionens kommentar
4-6 vid en middag.


Höstsoppa

Svampsopporna som värmer bäst efter skogsturen!

Varm mat är ett måste när höstregnen drar in. En ångande skål mustig svampsoppa värmer både mage och frusna själar.

Efter regn kommer svamp. Nu är tiden för de riktigt stora skördarna av höstkantareller. Och få rätter passar lika efter skogsturen som en skål het svampsoppa!
De flesta matsvampar passar, använd gärna soppar eller just trattkantareller. Gör en enkel svampsoppa med lök eller mixa en slät och krämig svampsoppa med gräddig smak! Gillar du att experimentera kan du utgå från vårt grundrecept på svampsoppa – en bra bas att smaksätta själv.
Svamp passar utmärkt tillsammans med en mängd råvaror. Prova en riktig favorit – svampsoppa med ost. En krämig festsoppa som också är en bra förrätt.
Eller gör en svamp– och squashsoppa, en riktigt bra kombination för en höstsoppa.
Vill du äta helt veganskt? Då är en svamp– och potatissoppa ett smakrikt allternativt som passar alla! Servera gärna soppan med rostade nötter eller pumpafrön som gästerna själva kan strö över tallriken.

Trevlig svamptur!

 sopprecept.se

Pajrecept

Fetaostpaj

Någon som gillar fetaost? Kalamata-oliver? Tomater? Här är receptet för er!

pajrecept.se

Grönkål

Grönkål + pasta = sant

Nu finns det inte många färska, svenska grönsaker att få i novembermörkret, men den vitaminspäckade grönkålen är ett viktigt undantag. Dessutom passar den hand i handske med pasta som i en mustig lasagne med grönkål och färskost.

lasagne.nu


Bakabullar

Nybakat

Vad sägs om en nybakad kanelbulle till helgfikat? I stället för en mikrad från frysen...

Doften av nybakade kanelbullar som fyller köket kan göra både vuxna och barn helt saliga. Och locka fram helt oanade förmågor när det gäller hur många bullar vi kan stoppa i oss...

Själv bakar jag gärna en omgång klassiska kanelbullar, med eller utan pärlsocker, och njuter dem varma till latte eller svart te.

Kanelbullen är så självklar som fikabröd att den ibland kommer bort bland alla andra kakor. Eller så plågar vi våra smaklökar och äter den först efter att den varit fryst och uppvärmd... Nej, bjud dig själv på det enkla men goda, njut bullen helt nybakad!

Oavsett om du vill baka klassiska kanelbullar eller väljer någon annan variant så får du bra tips inför bullbaket på bakabullar.se.

Klassisk och god fika! Önskar pepparochsalt.se.

 bakabullar.se


Kantareller

Svampstuvning på toast. Färska kantareller i en len gräddstuvning är den perfekta förrätten...

Chokladkakor

Tjusiga cookies Uppgradera dina chocolate chip cookies till finfika med cacao nibs och muscovadosocker!
Prenumerera direkt! Gratis!

Quesadillas

Greppvänliga tacos Visst är tacos gott men variation förnöjer - gör egna quesadillas med härligt rökig smak.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...