Spenatpaj (vegetarisk paj)

En härlig paj som blir saftig tack vare keson.

 

Du behöver

Utöver pajdegen:

  • 300 g färsk spenat eller 250 g fryst spenat
  • 250 g keso
  • 2 ägg
  • 1 dl mjölk eller grädde
  • 1dl lagrad ost, gärna parmesan
  • 1-2 vitlöksklyftor
  • Riven muskotnöt
  • Peppar

Pajdeg

Gör en sats pajdeg efter något av grundrecepten:
» Grundrecept pajdeg
» Fullkornspaj
» Dinkelpaj

Gör så här

Förgrädda pajskalet 5-10 minuter i cirka 200 grader.

Förväll spenaten hastigt i en kastrull eller tina den frysta spenaten och låt den rinna av lite. Vispa samman ägg, mjölk och keso. Krydda med muskotnöt, peppar och salt. Pressa ner vitlöksklyftorna i stanningen och rör om. Blanda i spenaten och nästan all ost. Slå stanningen i pajskalet och strö över den sista rivna osten. Grädda i cirka 180 grader i 35-40 minuter.

 

» Se även våra tips om hur du lyckas med den perfekta pajen!


Rapportera olämplig kommentar

Kommentar av Thank you for the sensible critique. Me &amp my neighbor were just preparing to do a little research about this. We got a grab a book from our local library but I think I learned more from this post. I am very glad to see such excellent info being shared freely out there. kgabddfakgbafbkb
26 juli 2014

Thank you for the sensible critique. Me &amp my neighbor were just preparing to do a little research about this. We got a grab a book from our local library but I think I learned more from this post. I am very glad to see such excellent info being shared freely out there. kgabddfakgbafbkb

Rapportera olämplig kommentar

Kommentar av Ms
3 juni 2014

Kan man använda fryst stuvad spenat?

Kommentar av osignerat
2 maj 2012

Hur gör man när man förväller?

Redaktionens kommentar
Att förvälla något är att koka något en kort stund. Spenaten läggs ner i kokande vatten och behöver inte mer än någon minut.
Kommentar av Jonas
2 juni 2011

Om man vill vara mer LCHF, gör en pajdeg på; 100 gr smör, 2 dl sojamjöl och 1 dl havrekli. Blir kalasgott (och man behöver inte ta degen ända uppåt kanterna), bör nagga och förgrädda i ca 10 minuter.

Kommentar av osignerat
16 februari 2011

kan man ha kottfars i ocksa?

Kommentar av osignerat
31 december 2010

La till feta-ost och soltorkade tomater i smeten. Blev kanongott!

Svar av Namn/signatur
31 december 2010

Bra idé!

Kommentar av Aida
13 oktober 2009

Om man 'r utomlands, har ingen Keso !

Svar av Damien.
13 oktober 2009

Det heter 'cottage cheese' på engelska

Svar av Bor i Luxemburg
22 juli 2011

Det finns keso/cottage cheese i alla länder men har olika namn.

Svar av Namn/signatur
3 april 2012

Hmm, och jag gick här hemma och funderade på om det inte finns ett bättre färskost alternativ än keso. Finns antagligen i hela södra europa utan att behöva säljas i liten hårt marknadsförd trendförpackning i stockholms innerstad.

Kommentar av jennie
9 mars 2010

kul

Kommentar av JFK
30 december 2008

hur många portioner??

Redaktionens kommentar
4-6 vid en middag.


Gratänger

Värmande och matiga potatisgratänger

Enkel vardagsmat eller lyxigt tillbehör till helgsteken? En klassisk gratäng med potatis som bas är båda delar!

Bekväm mat går lätt att ha färdig i frysen eller kylen, passar vardag som fest och kan serveras ihop med de flesta tillbehör. Gratänger med potatis som bas är just bekvämt. Du kan smaksätta med vad du för tillfället råkar ha hemma. Och servera dem till det mesta!
Gör du potatisgratäng med zucchini har du en god vego–gratäng till bönsalladen. Väljer du din favoritkorv kan potatisgratängen med korv och färskost bli en riktig festrätt eller barnens älsklingsrätt! Tillsammans med en grönsallad är enkel potatisgratäng med lax en perfekt vardagsmiddag – medan samma gratäng blir festmat på buffén. Eller prova ännu ett nytt, gott recept på rotfruktsgratäng som smakar utmärkt till både söndagsstek eller ett kryddigt grillspett!

 gratäng.se

Matbröd

Hembakad lyx

Doften av nybakat bröd fyller köket! hembakatbrod.se är här!

hembakatbrod.se

Kladdkakor

Kladdigare kakor!

Någon som gillar kladdkakor? Baka en chokladstinn kaka, hitta nya favoriter och njut...

kladdkakor.se


Scones

Majsscones

När solen tittar fram känns det helt rätt med solgula scones! Baka goda majsscones och njut dem nybakta.

Mat äter vi förstås oavsett väder, men när solen nu börjat lysa varmare blir man ofta sugen på någonting lätt och gott. Scones passar utmärkt som solig försommarfika! Någonting snabbare går det knappast att hitta och så enkelt att alla klarar av att baka dem. Men framförallt är det så gott med nybakade scones...

Prova ett extra soligt recept med majsmjöl i degen! Majsscones går fint att servera med smör, marmelad och vanlig hårdost. Men de smakar också fint tillsammans med en bit ädelost eller en skiva lufttorkad skinka.

Solig vårfika önskar pepparochsalt.se!

 scones.se


Hembakat bröd

Finns det något som går upp mot doften av nybakat bröd? Satsa på ett gott surdegsbröd som passar både till mat och som frukostbröd.

Helgkyckling

Lättlagad kyckling. Filéer i ugn, fyllda med smakrik korv…Lätt nog för vardagen – gott nog för helgen!
Prenumerera direkt! Gratis!

Glace au four

Glass i ugn? Javisst! Glass, bär och ett täcke av nygräddad, mjuk maräng. En otrolig efterrätt i all enkelhet.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...