Enkel fetaostpaj

En lätt och god paj med enkla ingredienser. Passar lika bra kall som varm.

 Till 4 personer

Du behöver

Utöver pajdegen:

  • 3 ägg
  • 1 dl mjölk
  • 1 dl grädde
  • 200 gram fetaost
  • 1 gul lök
  • 1 msk rapsolja
  • 12 svarta oliver, gärna Kalamata-oliver
  • 1 tsk rosmarin
  • 50 g riven ost
  • svartpeppar
  • 1 msk olivolja

Pajdeg

Gör en sats pajdeg efter något av grundrecepten:
» Grundrecept pajdeg
» Fullkornspaj
» Dinkelpaj

Gör så här

Förgrädda pajskalet 5-10 minuter i cirka 200 grader.

Vispa samman ägg, mjölk och grädde. Finhacka eller mixa 100 gram av osten och blanda i stanningen. Finhacka löken och fräs den mjuk i lite olja. Blanda ner löken och rosmarin i stanningen.

Skär resten av fetaosten, 100 gram, i mindre tärninger och fördela jämnt i pajskalet. Låt oliverna rinna av och lägg ut dem jämnt i pajskalet. Häll stanningen över osten och oliverna och grädda i cirka 200 grader i cirka 25 minuter.  Ta ut pajen och strö över den rivna osten. Grädda ytterligare 5-10 minuter, tills pajen fått fin färg.

Servera med sallad och nybakat bröd.

 

» Se även våra tips om hur du lyckas med den perfekta pajen!



Plommontider

Plommon till godaste kakorna och sylt!

Mjuk plommonkaka är ett fint sätt att ta vara på höstens plommon. Prova ett nytt recept och gör en riktig höstfika!

Plommonen är mogna och vi vill såklart ta vara på all den goda frukten. Några burkar god plommonsylt är perfekt att ta fram till vinterns desserter eller kakbak. Vill du variera så smaksätt sylten och koka plommonsylt med kardemumma. Riktigt gott till vaniljglass!
Eller baka en mjuk plommonkaka av lite av all frukten. Ett nytt, gott och lättbakat recept som passar både till efterrätt och som lyxig fika. God höstkaka som passar med glass eller vaniljsås!

 kokasylt.se

Varma soppor

Snabb ärtsoppa

Mixat är inte slätstruket! Gör grön ärtsoppa och locka fram smaker på några minuter.

sopprecept.se

Snabbakat

Långpannan

Bara det enkla är gott nog! Baka rutor i långpannan och njut i all enkelhet!

kladdkakor.se


Lammrecept

Lyckas med lamm

Laga lamm till helgen! Prova lammkotletter med tomat och du har en rustik rätt med helgkänsla.

Lamm är rejäl mat. Smakrikt i sig själv och ofta använt till kryddiga rätter. En lammstek i ugnen är riktig festmat som passar året om – både varm och kallskuren. Få rätter värmer lika mycket som en lammgryta, gärna med svamp eller rotfrukter.
Och att laga lammkotletter är varken svårt eller tar tid. Stekta med en god tomatsås tar de bara några minuter. Väljer du att laga lammkotletter i ugn med äpplen, lök och morötter sköter de sig själva och du får saftigt kött med god buljong till.
Ofta finns det svenskt lammkött att köpa i butiken. Välj det och köp gärna närproducerat om du har möjlighet. Bra för djuren, miljön och smaken!

 ://www.lammrecept.se


Hembakat bröd

Finns det något som går upp mot doften av nybakat bröd? Satsa på ett gott surdegsbröd som passar både till mat och som frukostbröd.

Cannelloni

Färsk pasta, fylld med gräddig lax och ost! En gjuten helgrätt som passar hela veckan…
Prenumerera direkt! Gratis!

Surdegsbröd

Finaste limporna Blir höstens projekt surdegsbakning? Prova ett gott basrecept med råg.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...