Västerbottenostpaj (vegetarisk paj)

Smakrikt så det räcker. En mäktig paj som passar på buffébordet.

 

Du behöver

Utöver pajdegen:

  • 4 ägg
  • 2,5 dl mjölk eller grädde
  • 3 dl riven västerbottenost
  • salt
  • svartpeppar

Pajdeg

Gör en sats pajdeg efter något av grundrecepten:
» Grundrecept pajdeg
» Fullkornspaj
» Dinkelpaj

Gör så här

Förgrädda pajskalet 5-10 minuter i cirka 200 grader.

Vispa samman ägg, mjölk och riven ost. Slå stanningen i pajskalet och grädda i cirka 180 grader i 45-50 minuter. Känn i mitten om stanningen stannat. Om pajen börjar få för mörk färg men fortfarnde inte är färdig så täck med folie eller lock.

Detta är en paj som blir bra på dinkelmjöl. Den smakar dessutom utmärkt kall - gör den gärna dagen före och låt den vila i kylen över natten.

 

» Se även våra tips om hur du lyckas med den perfekta pajen!


Rapportera olämplig kommentar

Kommentar av Anna K
4 augusti 2024

Hej igen!

Jag menar såklart hur många pajer till 40 personer ska jag tänka? Det blev lite fel i mitt förra inlägg.

Mvh

Anna

Rapportera olämplig kommentar

Kommentar av Anna
4 augusti 2024

Hej!

Jag ska ha kräftskiva för 40 personer. Tänkte ha västerbottenostpaj som tillbehör samt sallad och bröd. Hur många pajer ska jag tänka per person? Mvh Anna

Rapportera olämplig kommentar

Kommentar av osignerat
6 april 2021

Ovolaktovegetarisk möjligen, men innehåller även löpe. Ej vegetarisk alltså.

Rapportera olämplig kommentar

Kommentar av osignerat
22 juli 2016

varför tjafsa om ostens namn,det finns väll bättre tips att komma med.

Rapportera olämplig kommentar

Kommentar av cri
22 juli 2016

kan jag göra en västerbottensostpaj på filodeg

Kommentar av Tina N
20 augusti 2012

Älskar VB-paj och fantstiskt gott med en romröra till.

Kommentar av osignerat
29 december 2011

Kan man byta till Cheddarost istället, eller blir det ingen bra smak alt för intetsägande ?

Svar av Danica
13 augusti 2013

Det är väl vars och ens sak vilken ost man använder, smaken är som baken, delad.

Kommentar av osignerat
23 januari 2011

Varför inte kalla osten för dess rätta namn, nämligen:

VästerbottenSost?

Svar av Namn/signatur
24 mars 2011

Nej det heter Västerbottenost

Svar av Rätt ska vara rätt!
18 augusti 2011

Nej den heter VästerbottenSost.

Svar av Språkvetare
19 augusti 2011

Det heter faktiskt Västerbottenost!

Svar av Hampus
28 oktober 2011

Nej, det heter Västerbottensost. Svårt att googla eller?

Svar av Michael S
30 december 2011

Gå på Norrmejeriers hemsida! DEN heter VÄSTERBOTTENSOST!

Kommentar av Kristina
3 januari 2011

För hur många personer är receptet?

Kommentar av Fia
29 augusti 2009

Godast med långtidshemlagrad ost!

Äldre kommentarer

|  1  | 2 | 3 | Nästa »

Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Helgmenyn

Svamp gillar ost

Svamp och ost är en underskattad kombination. Prova champinjonhattar under parmesanost!

helgmenyn.se

Semlor

Dags för semlor!

Fettisdagen den 21 februari är en högtidsdag vi gärna tjuvstartar på! Nu längtar vi efter klassiska semlor med mandelmassa och grädde.

semlor.nu


Vardagsrecept

Enklaste fiskrätten mättar många

Smidigaste vardagsfisken är varken torr eller smaklös. Laga några allt-i-ett favoriter, som fisk i sås på risbädd.

Fisk kan vara allt från festmat till bekväm vardagsmiddag. Ett riktigt snabbt och bra sätt att ordna middagsmat är att laga hela rätten på samma gång i ugnen. Det är inte bara ett enkelt sätt som sparar tid utan ger också fisk som sällan blir torr.
Prova att laga några av våra vanligaste vitfiskar tillsammans med ris, pasta, couscous eller bulgur och en god sås! Curryfisk i ugn, torsk i timjansås, fiskgratäng med couscous eller pastagratäng med torsk är alla goda förslag. Liksom klassisk fisk på risbädd. Smart mat som fungerar bra att laga när du har ris över. Eller så planerar du veckan och lagar en stor sats så räcker det till matlådor!

 fiskrecept.nu


Pepparkakor

Klassiskt hela julen! Riktigt goda, hembakta pepparkakor...

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Glace au four

Glass i ugn? Javisst! Glass, bär och ett täcke av nygräddad, mjuk maräng. En otrolig efterrätt i all enkelhet.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...