Västerbottenostpaj (vegetarisk paj)

Smakrikt så det räcker. En mäktig paj som passar på buffébordet.

 

Du behöver

Utöver pajdegen:

  • 4 ägg
  • 2,5 dl mjölk eller grädde
  • 3 dl riven västerbottenost
  • salt
  • svartpeppar

Pajdeg

Gör en sats pajdeg efter något av grundrecepten:
» Grundrecept pajdeg
» Fullkornspaj
» Dinkelpaj

Gör så här

Förgrädda pajskalet 5-10 minuter i cirka 200 grader.

Vispa samman ägg, mjölk och riven ost. Slå stanningen i pajskalet och grädda i cirka 180 grader i 45-50 minuter. Känn i mitten om stanningen stannat. Om pajen börjar få för mörk färg men fortfarnde inte är färdig så täck med folie eller lock.

Detta är en paj som blir bra på dinkelmjöl. Den smakar dessutom utmärkt kall - gör den gärna dagen före och låt den vila i kylen över natten.

 

» Se även våra tips om hur du lyckas med den perfekta pajen!


Kommentar av Tina N
20 augusti 2012

Älskar VB-paj och fantstiskt gott med en romröra till.

Kommentar av osignerat
29 december 2011

Kan man byta till Cheddarost istället, eller blir det ingen bra smak alt för intetsägande ?

Svar av Danica
13 augusti 2013

Det är väl vars och ens sak vilken ost man använder, smaken är som baken, delad.

Kommentar av osignerat
23 januari 2011

Varför inte kalla osten för dess rätta namn, nämligen:

VästerbottenSost?

Svar av Namn/signatur
24 mars 2011

Nej det heter Västerbottenost

Svar av Rätt ska vara rätt!
18 augusti 2011

Nej den heter VästerbottenSost.

Svar av Språkvetare
19 augusti 2011

Det heter faktiskt Västerbottenost!

Svar av Hampus
28 oktober 2011

Nej, det heter Västerbottensost. Svårt att googla eller?

Svar av Michael S
30 december 2011

Gå på Norrmejeriers hemsida! DEN heter VÄSTERBOTTENSOST!

Kommentar av Kristina
3 januari 2011

För hur många personer är receptet?

Kommentar av Fia
29 augusti 2009

Godast med långtidshemlagrad ost!

Kommentar av gun
1 januari 2010

Hur länge kan man förvara en västerbottenpaj i kylskåpet?

Redaktionens kommentar
Oj, det beror på många saker. Men kanske tre dygn om det är kallt och pajen inte värms upp någon under tiden.
Kommentar av Lena B
8 april 2009

Den här pajen har jag tänkt ha som förrätt på min sommarbuffé i sommar, men jag ska göra 50 st småpajer. Min fråga är, kan jag göra dem helt klara under våren och frysa in dem precis som de är?

Redaktionens kommentar
Det tycker jag du kan. Tina i kyl över natten.
Kommentar av osignerat
2 juli 2010

Väka god,

ska testa idag :D

Kommentar av Lotta
2 juli 2010

jappp , god paj :D

Kommentar av osignerat
3 augusti 2010

hur mycket paj ska man göra till 10 personer ?

Redaktionens kommentar
Som middagmat utan tillbehör? Tre pajer. Eller som en del av en middag, två pajer. På buffén som en rätt bland många? En paj.

Äldre kommentarer

|  1  | 2 | Nästa »

Rabarberpaj

Fika med årets första rabarberpaj!

Våren är här och vi firar med en riktigt klassisk rabarberpaj!

Värmen är här och grönskan exploderar. I södra Sverige finns späd rabarber, lagom till årets första rabarberpaj!
Rabarber blev populär i trädgårdarna först när socker blev billigt nog för att allmänheten skulle ha råd att köpa. För rabarber kräver socker, och gärna vaniljsås eller grädde för att balansera den syrliga smaken.
Gör en klassisk rabarberpaj med smultäcke. Eller prova någon av alla varianter där rabarbern får extra smak – rabarberpaj med mandelmassa, rabarberpaj med kolasmak, kardemumma eller kanske en rabarberpaj med knaprigt havretäcke?
Oavsett vilken som är din favorit smakar den allra bäst ljummen, serverad i vårsolen!

 smulpaj.se

Småkakor

Kringlor

Att bjuda på småkakor är allt annat än småaktigt! Att baka kringlor är motsatsen till krångligt!

bakakaka.se

Pajrecept

Polentapaj

Paj smakar alltid fint! Prova polentapaj med majsgryn, oliver och lagrad ost i fyllningen.

pajrecept.se


Grön buffé

Grön buffé till Kristi himmelfärdsdag

Långhelg eller bara en ledig dag? Ta chansen att bjuda på enkel vårbuffé med smakrika och överraskande primörer, varför inte ogräspaj med kirskål!

Späd grönska smakar fantastiskt även om det är ogräs vi skördar. Nässelblad blir till en fantastisk nässelsoppa som gärna serveras med ägghalvor. Färskost är enkelt att göra och kan smaksättas med någon sprittande färsk, vild ört som ramslöken med dess milda vitlökssmak. Enklaste sparrisen kokas lätt och lindas om med parmaskinka. Se, där har vi en buffé!

 pajrecept.se


Hembakat bröd

Finns det något som går upp mot doften av nybakat bröd? Satsa på ett gott surdegsbröd som passar både till mat och som frukostbröd.

Bagels

Läckert segt. Favoritbrödet som både kokas och gräddas i ugn. Fyll med favoritpålägg för en lyxig macka.
Prenumerera direkt! Gratis!

Frukostbullar

Morotsbullar Saftiga frukostbullar med rivna morötter startar dagen på rätt sida.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...