Grundrecept på fullkornsdeg - GI-pajdeg

En nyttigare alternativ deg, som också passar den som äter GI-kost.

Du behöver

  • 200 gram grahamsmjöl
  • 125 gram smör
  • 2 msk vatten

Gör så här

Hacka samman smör och mjöl tills smöret är finfördelat. Tillsätt vattnet och knåda ihop till en slät deg. Lägg degen svalt en stund innan du kavlar ut den. Degen kan vara lite svårare att kavla än en deg på fint mjöl. Ibland kan man behöva lite extra mjöl. Degen räcker väl till en normalstor paj på cirka 26 cm i diameter.

Förgrädda pajskalet i cirka 10 minuter i 200 grader.

Degen tål bra att sparas i kyl eller frys, se bara till att packa in den i plast så den inte torkar.

 

» Se även våra tips om hur du lyckas med den perfekta pajen!


Kommentar av Pernilla
19 juli 2011

Hur stor sats behöver jag om jag ska göra den i långpanna?

Kommentar av Birgitta
12 juli 2009

hur mycket är 200 gr mjöl i deciliter?

Redaktionens kommentar
ca 3,3 dl
Kommentar av carolina
27 november 2009

Hej! Jag gjorde om den här degen lite (la till ett ägg, lite salt, lät den vila över natten och förgräddade ej) den blev smidig och dryg! Gott och fräscht!

Ogranskad kommentar. Vid granskning kan den redigeras eller avpubliseras.
Svar av Namn/signatur
30 november 2016

schysst tips!

Kommentar av Jonas
24 juni 2009

Testa även denna: 2 delar grahamsmjöl 2 delar vetemjöl 1 del olivolja, eller annan olja. tryck ut i pajform och förgrädda 10 min i 175°

Svar av Kattis
21 december 2010

Vadå 2 delar? av hur mycket då? jag vill gärna veta mängd. Tack på förhand.

Svar av Berra_la
13 april 2011

Det visar endast proportionerna i förhållande till varandra. Hur mycket deg (i det här fallet) du vill göra bestämmer du själv.

Tänk juiceförpackningar t.ex. Späd 1+4. Alltså, X mängd koncentrat + 4 gånger så mycket vatten.

Kommentar av kristofer stofe
13 maj 2010

ha det är bra det för att jag äter gi- kost


Rabarber

Nya varianter på klassisk rabarberpaj

Årets första rabarber smakar alltid fantastiskt. Gör sommarsmaken rättvis i ett nytt recept på klassisk smulpaj med smak av kolakaka.

Värmen får rabarbern att skjuta fart. Dessa syrliga stänglar blev populära i landet först när inte bara de rikaste hade råd med socker. Idag är de en självklar del av försommaren för många av oss. Smälta i kräm, i saft och längre fram i sylt.
Men allra mest sommar smakar nog rabarberpajen. Varianterna är många: Från allra mest klassiska smulpajen till rabarberpaj med havretäcke, smulpaj med kolasmak eller rabarberpaj med mandelmassa. Kanske en rabarberpaj med kardemumma eller ett gott recept på rabarberpaj med smul som smakar kolakaka?

 smulpaj.se

Kladdkakor

Elegant

Visst kan en kladdkaka vara elegant! Prova kladdkaka med tryffel.

kladdkakor.se

Risotto

Snabbt med stil!

En krämig risotto är snabblagad festmat. En variant med salami värmer med stil!

risotto.nu


Lasagne

Färskost sätter smak på lasagnen!

Med färska lasagneplattor går det fort att laga en riktigt god lasagne. Variera med färskost i en krämig lasagne med svamp och bacon!

Klassisk lasagne bolognese med köttfärssås och len ostsås är fantastiskt gott! Men det finns goda varianter för den som vill prova nytt. Att använda färskost kan vara riktigt lyckat i lasagne. Färskosten lockar fram smaken i de andra ingredienserna och ger en krämig lasagne, prova gärna i en god, vegetarisk grönskålslasagne! Eller så lagar du svamplasagne med färskost – en perfekt lasagne där färskosten lockar fram det bästa av svampsmaken. Samma sak i lasagne med bacon och svamp, färskosten höjder smaken!
Vill du prova mer än bara färskost? En god fetaostlasagne eller kanske lasagne med ädelost och zucchini? Garanterat goda alternativ till klassisk lasagne, både vardag och fest!

 lasagne.nu


Pepparkakor

Klassiskt hela julen! Riktigt goda, hembakta pepparkakor...

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Surdegsbröd

Finaste limporna Blir höstens projekt surdegsbakning? Prova ett gott basrecept med råg.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...