Sparrispaj

Sparris och färskost är en fantastisk kombination för en vår-och sommarpaj! Passar både på som huvudrätt och på buffén!

Du behöver

Receptet är för 4-6 personer.

Pajdeg

  • 100 g smör eller margarin
  • 100 g grahamsmjöl
  • 100 g vetemjöl
  • 1 krm salt
  • 3 msk kallt vatten

Fyllning

  • 200 g färsk grön sparris
  • 200 g färskost, typ philadelphiaost
  • 2 stora ägg
  • 2 dl mjölk
  • 1 rödlök
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 dl riven ost, lagrad
  • 1/2 tsk paprikapulver
  • 1/2 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar

Gör så här:

Börja med pajdegen. Hacka samman det kalla smöret med mjölerna och salt till en grynig massa. Knåda i vattnet till du har en smidig pajdeg. Ställ degen svalt minst 15 minuter. Tryck eller kavla ut degen och klä en ugnsfast form, 24-26 cm i diameter med pajdegen. Ställ formen kallt, i kyl i cirka en timme.

Förgrädda pajskalet i cirka 10 minuter i 200 graders värme.

Fyllningen:

Skölj och skala sparrisens grövre stjälkar. Skär eventuellt ner de tjockaste stjälkarna i mindre bitar. Koka sparrisen i cirka 2 minuter i lättsaltat vatten. Häll bort vattnet och ställ sparrisen att svalna.

Vispa samman färskost, ägg och mjölk. Finhacka lök och vitlök och rör ner den i äggstanningen tillsammans med ost och kryddor.

Häll stanningen i pajskalet och lägg ut sparrisen över hela ytan.

Grädda pajen i cirka 35 minuter i 180-200 grader. Passa noga så att inte ytan får för mycket färg. Täck med lock eller folie vid behov.

Låt pajen svalna något innan den serveras. Pajen går också bra att servera kall och passar att laga någon dag i förväg.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Snabbakat

Långpannan

Bara det enkla är gott nog! Baka rutor i långpannan och njut i all enkelhet!

kladdkakor.se

Kaffedrinkar

Höj värmen!

Höj temperaturen med en värmande kaffedrink!

kaffedrinkar.se


Pannkakor

Nyttig plockmat

Laga någonting nyttigt till helgen! Vad sägs om pannkakor?

Pannkakor brukar inte räknas till hälsokost och de som håller koll på kallorier undviker gärna dessa stekta läckerheter. Men det går faktiskt att laga riktigt goda pannkakor som är nyttiga och fungerar utmärkt till middagsmat. Byt ut helgens tacos mot pannkaksrullar med goda, mättande och nyttiga tillbehör!

Stek pannkakor med dinkel, havrepannkakor eller grahamspannkakor. Servera med grönsallad, ruccola, oliver, fetaost och marinerade kikärtor. Gör god vegetarisk aubergindipp till eller servera kycklingfilé i bitar. Yoghurt, cream fraiche eller tomatsås till och kanske lättkokt broccoli, majs och några rödlöksringar... En riktigt mättande och god pannkaka långt från den sockerstinna efterrättspannkakan med sylt och grädde!

God helg önskar pepparochsalt.se!

 pannkakor.se


Fisksoppa

Lyxig soppa för många. Flera sorters fisk och räkor förvandlar fisksoppan till en riktig festrätt!

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Frukostbullar

Morotsbullar Saftiga frukostbullar med rivna morötter startar dagen på rätt sida.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...