Sparrispaj

Sparris och färskost är en fantastisk kombination för en vår-och sommarpaj! Passar både på som huvudrätt och på buffén!

Du behöver

Receptet är för 4-6 personer.

Pajdeg

  • 100 g smör eller margarin
  • 100 g grahamsmjöl
  • 100 g vetemjöl
  • 1 krm salt
  • 3 msk kallt vatten

Fyllning

  • 200 g färsk grön sparris
  • 200 g färskost, typ philadelphiaost
  • 2 stora ägg
  • 2 dl mjölk
  • 1 rödlök
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 dl riven ost, lagrad
  • 1/2 tsk paprikapulver
  • 1/2 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar

Gör så här:

Börja med pajdegen. Hacka samman det kalla smöret med mjölerna och salt till en grynig massa. Knåda i vattnet till du har en smidig pajdeg. Ställ degen svalt minst 15 minuter. Tryck eller kavla ut degen och klä en ugnsfast form, 24-26 cm i diameter med pajdegen. Ställ formen kallt, i kyl i cirka en timme.

Förgrädda pajskalet i cirka 10 minuter i 200 graders värme.

Fyllningen:

Skölj och skala sparrisens grövre stjälkar. Skär eventuellt ner de tjockaste stjälkarna i mindre bitar. Koka sparrisen i cirka 2 minuter i lättsaltat vatten. Häll bort vattnet och ställ sparrisen att svalna.

Vispa samman färskost, ägg och mjölk. Finhacka lök och vitlök och rör ner den i äggstanningen tillsammans med ost och kryddor.

Häll stanningen i pajskalet och lägg ut sparrisen över hela ytan.

Grädda pajen i cirka 35 minuter i 180-200 grader. Passa noga så att inte ytan får för mycket färg. Täck med lock eller folie vid behov.

Låt pajen svalna något innan den serveras. Pajen går också bra att servera kall och passar att laga någon dag i förväg.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Vardagsfest

Dragongryta

Ingenting går upp mot smaken av dragon och svamp... Laga en festegryta som lockar fram det bästa ur helgen!

helgmenyn.se

Frukost

Lyxigt nybakat!

Sparka igång dagen med stil! Hembakta frallor vinner över vilket morgonhumör som helst.

frukostbullar.se


Chokladbollar

Baka de godaste chokladbollarna!

Chokladbollar måste inte smaka barnkalas. Har du tröttnat på klassikern med kokos kan du prova våra chokladbollar med kakao nibs!

Ställ fram ett stor fat hemgjorda chokladbollar och barnen kommer att flockas runt det på en gång. Det är något visst med bollarna som alltid går åt först på alla kalas. Dessutom är chokladbollar ofta något av det första många bakar, bekvämt lättgjorda som de är, utan att det behövs någon ugn.
Men chokladbollen kan lätt få lite vuxnare smak. Klassiskt är arraksbollar, där spriten sätter touch tillsammans med chokladen. En perfekt kaka till kaffe eller te! Prova ett nytt, gott recept på mockabollar – chokladbollar med kaffesmak och riven mandelmassa. Bollarna vänds i smält choklad och du har en härlig jättepralin till fikat eller efterrätten.
Chokladbollar med russin och kakao nibs, krossade kakaobönor, är också vuxengodis med tydlig chokladsmak. En chokladboll som knappast passar barnkalaset, men väl ett elegant kakfat!

 smakakor.se


Hembakat bröd

Finns det något som går upp mot doften av nybakat bröd? Satsa på ett gott surdegsbröd som passar både till mat och som frukostbröd.

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Surdegsbröd

Finaste limporna Blir höstens projekt surdegsbakning? Prova ett gott basrecept med råg.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...