Grundrecept på pajdeg

Det här är ett enkelt basrecept på pajdeg.

Du behöver

  • 200 gram vetemjöl (ca 3,3 dl)
  • 125 gram smör
  • 2 msk vatten

Gör så här

Hacka samman smör och mjöl tills smöret är finfördelat. Tillsätt vattnet och knåda ihop till en slät deg. Lägg degen svalt en stund innan du kavlar ut den. Degen räcker väl till en normalstor paj på cirka 26 cm i diameter.

Förgrädda pajskalet i cirka 10 minuter i 200 grader.

Degen tål bra att sparas i kyl eller frys, se bara till att packa in den i plast så den inte torkar.

 

» Se även våra tips om hur du lyckas med den perfekta pajen!


Rapportera olämplig kommentar

Kommentar av Merely a smiling visitor here to share the love , btw outstanding style. Audacity, a lot more audacity and always audacity. by Georges Jacques Danton. dgedefafedcegdbe
7 september 2014

Merely a smiling visitor here to share the love , btw outstanding style. Audacity, a lot more audacity and always audacity. by Georges Jacques Danton. dgedefafedcegdbe

Rapportera olämplig kommentar

Kommentar av Vilse
16 maj 2014

Hittar inte ugnstiden för olika fyllning så gissar att den är 30 minuter för tre ägg och 40 minuter för fyra ägg. Det har hänt allt för ofta att pajen blivit alldeles för torr. Även om man tar ut den och den inte riktigt är färdig så efterbakar den ju en bra stund.

Rapportera olämplig kommentar

Kommentar av Mårthen
18 april 2014

Pajdegen är klar! ligger och vilar. tänkte göra en kycklingpaj nu i påsktider=) Glad påsk allihopa!

Kommentar av Felicia
19 februari 2014

uscha... Det där receptet va ingenting för mig..

Kommentar av Carin
19 februari 2014

Varför så tråkig onyttig pajdeg?

Mitt tips:

Koka upp krossad bovete i en och en halv gånger så mycket vatten. Låt stå och svalna. Rör i rågmjöl till lagom konsistens. Och lite olja. Smörj pajformen med olja och olja gärna in händerna innan du trycker ut degen i formen – det blir mindre kladdigt då.

Variant: koka bovetet i buljong.

Ojek, pajen ser lite lagom halvgrå ut. men förgräddad tills kanterna är lätt bruna.

Och vem bryr sig egentligen när fyllningen är på plats och man smakat?

Tips istället för äggstanning: Keso, italiensk salladskrydda och ost med styrka efter fyllning.

Kommentar av Robban
23 augusti 2013

Gjorde receptet men bytte ut vattnet mot en rödvin istället. Kan varmt rekommendera detta, helst om det ingår någon form av ost i eller på fyllningen.

Kommentar av agneta
8 augusti 2013

skall man smöra formen innan man lägger i degen?

Svar av Carina
9 augusti 2013

Nej! Bara tryck ut degen direkt i formen. Där är så mycket smör i degen så det räcker mer än väl.

Kommentar av S.H
25 juni 2013

Riktigt bra pajdeg! Glatt överraskad blev både jag o tjejen när vi gjorde min kycklingfyllning till paj med denna pajdeg! Alla tummar upp och kudos till er som styr denna sidan.

Redaktionens kommentar
Vi tackar och bockar!
Kommentar av osignerat
22 juni 2013

hur mycket ska med veta vad 200 gram är om man inte har en våg?

Redaktionens kommentar
1 deciliter mjöl väger 60 gram, 200 gram mjöl motsvarar därför 3 1/3 deciliter mjöl.
Kommentar av Din mamma
19 april 2013

Hur många portioner?!

Äldre kommentarer

|  1  | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | Nästa »


Höstsoppa

Svampsopporna som värmer bäst efter skogsturen!

Varm mat är ett måste när höstregnen drar in. En ångande skål mustig svampsoppa värmer både mage och frusna själar.

Efter regn kommer svamp. Nu är tiden för de riktigt stora skördarna av höstkantareller. Och få rätter passar lika efter skogsturen som en skål het svampsoppa!
De flesta matsvampar passar, använd gärna soppar eller just trattkantareller. Gör en enkel svampsoppa med lök eller mixa en slät och krämig svampsoppa med gräddig smak! Gillar du att experimentera kan du utgå från vårt grundrecept på svampsoppa – en bra bas att smaksätta själv.
Svamp passar utmärkt tillsammans med en mängd råvaror. Prova en riktig favorit – svampsoppa med ost. En krämig festsoppa som också är en bra förrätt.
Eller gör en svamp– och squashsoppa, en riktigt bra kombination för en höstsoppa.
Vill du äta helt veganskt? Då är en svamp– och potatissoppa ett smakrikt allternativt som passar alla! Servera gärna soppan med rostade nötter eller pumpafrön som gästerna själva kan strö över tallriken.

Trevlig svamptur!

 sopprecept.se

Lakritskaka

Svart som lakrits

En kladdkaka utan choklad? Smaksätt med lakrits och du har en lakritskladdkaka!

kladdkakor.se

Höstlov

Baka på höstlovet

Höstlovet blåser in över oss. Kura inne och baka! Ögongodis är en Halloween-vänlig variant av chokladbollar som passar bra att baka tillsammans.

halloweenrecept.se


Hembakat

Baka bättre bröd!

Hembakat bröd lyfter middagen till en ny nivå. Prova grahamsbröd som får gästerna att jubla!

Ingen kan vara likgiltig inför lukten av nybakat bröd. Att baka själv har blivit ett intresse som fångar allt fler. Förutom smaken så får du ett bröd du garanterat vet vad det innehåller. Och så kan du anpassa brödet så det passar din smak: Börja dagen med hålkakor, baka eget surdegsbröd till kallskuret och osten eller svänga ihop baguetter som passar soppan. Prova gärna ett nytt recept på grahamsbröd som är perfekt till höstens värmande grytor och soppor! Eller baka mångas favoritbröd – luftigt dinkelbröd till maten.

 hembakatbrod.se


Kladdkakor

Kladdkaka med nötmarängbotten Förnya kladdkaksbaket med en lätt marängbotten med hasselnötter. Vispad grädde är ett måste!

Pajrecept

Kryddig korvpaj Låt pajen bli en hel måltid!
Prenumerera direkt! Gratis!

Quesadillas

Greppvänliga tacos Visst är tacos gott men variation förnöjer - gör egna quesadillas med härligt rökig smak.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...