Grundrecept pajdeg till matpaj - Pajrecept

Grundrecept på pajdeg

Det här är ett enkelt basrecept på pajdeg.

Du behöver

  • 200 gram vetemjöl (ca 3,3 dl)
  • 125 gram smör
  • 2 msk vatten

Gör så här

Hacka samman smör och mjöl tills smöret är finfördelat. Tillsätt vattnet och knåda ihop till en slät deg. Lägg degen svalt en stund innan du kavlar ut den. Degen räcker väl till en normalstor paj på cirka 26 cm i diameter.

Förgrädda pajskalet i cirka 10 minuter i 200 grader.

Degen tål bra att sparas i kyl eller frys, se bara till att packa in den i plast så den inte torkar.

 

» Se även våra tips om hur du lyckas med den perfekta pajen!


Rapportera olämplig kommentar

Kommentar av Vilse
16 maj 2014

Hittar inte ugnstiden för olika fyllning så gissar att den är 30 minuter för tre ägg och 40 minuter för fyra ägg. Det har hänt allt för ofta att pajen blivit alldeles för torr. Även om man tar ut den och den inte riktigt är färdig så efterbakar den ju en bra stund.

Rapportera olämplig kommentar

Kommentar av Mårthen
18 april 2014

Pajdegen är klar! ligger och vilar. tänkte göra en kycklingpaj nu i påsktider=) Glad påsk allihopa!

Kommentar av Felicia
19 februari 2014

uscha... Det där receptet va ingenting för mig..

Kommentar av Carin
19 februari 2014

Varför så tråkig onyttig pajdeg?

Mitt tips:

Koka upp krossad bovete i en och en halv gånger så mycket vatten. Låt stå och svalna. Rör i rågmjöl till lagom konsistens. Och lite olja. Smörj pajformen med olja och olja gärna in händerna innan du trycker ut degen i formen – det blir mindre kladdigt då.

Variant: koka bovetet i buljong.

Ojek, pajen ser lite lagom halvgrå ut. men förgräddad tills kanterna är lätt bruna.

Och vem bryr sig egentligen när fyllningen är på plats och man smakat?

Tips istället för äggstanning: Keso, italiensk salladskrydda och ost med styrka efter fyllning.

Kommentar av Robban
23 augusti 2013

Gjorde receptet men bytte ut vattnet mot en rödvin istället. Kan varmt rekommendera detta, helst om det ingår någon form av ost i eller på fyllningen.

Kommentar av agneta
8 augusti 2013

skall man smöra formen innan man lägger i degen?

Svar av Carina
9 augusti 2013

Nej! Bara tryck ut degen direkt i formen. Där är så mycket smör i degen så det räcker mer än väl.

Kommentar av S.H
25 juni 2013

Riktigt bra pajdeg! Glatt överraskad blev både jag o tjejen när vi gjorde min kycklingfyllning till paj med denna pajdeg! Alla tummar upp och kudos till er som styr denna sidan.

Redaktionens kommentar
Vi tackar och bockar!
Kommentar av osignerat
22 juni 2013

hur mycket ska med veta vad 200 gram är om man inte har en våg?

Redaktionens kommentar
1 deciliter mjöl väger 60 gram, 200 gram mjöl motsvarar därför 3 1/3 deciliter mjöl.
Kommentar av Din mamma
19 april 2013

Hur många portioner?!

Kommentar av lsj
30 mars 2013

Kan man byta ut vetemjölet mot mandelmjöl? Alltså, inte blanda mandelmjöl o något annat...

Äldre kommentarer

|  1  | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | Nästa »


Snabba mat-pannkakor

Pannkaksfest med franska galetter!

Lyxa till vardagskvällen eller bara variera torsdagspannkakan? Franska bovetepannkakor, galetter med fyllning är värdig snabbmat!

Pannkakor är vardagsmat för många av oss. Lättlagat, snabbt och barnvänligt. Och för en del ett klassiskt måste efter ärtsoppan på torsdagarna.
I Sverige regerar de vanliga pannkakorna med vetemjöl, mjölk och ägg som bas. Mjuka och goda, med sylt och grädde som tillbehör blir de en söt efterrätt eller mellanmål.
Men det går att servera pannkakor som huvudrätt. Vår fläskpannkaka är ett svenskt exempel. Crêpes är fyllda pannkakor som vi gärna fyller med svampstuvning, kyckling, bönor eller köttfärs. Hemlagade tortillas av majsmjöl är mättande, lättlagat och gott som allternativ till färdigköpta bröd.
Vill du ha snabba matpannkakor ska du pröva franska galetter – bovetepannkakor som du fyller, gärna direkt i stekpannan. God snabbmat med stil! Ett plus att galetter är naturligt glutenfritt då bovete är en ört och inte innehåller gluten. Dessutom görs galetter på vatten och blir därmed mjölkfria. Mat som passar de flesta!

 pannkakor.se

Vardagsrecept

Enklaste fiskrätten mättar många

Smidigaste vardagsfisken är varken torr eller smaklös. Laga några allt-i-ett favoriter, som fisk i sås på risbädd.

fiskrecept.nu

Brownies

Blondies - brownies med vit choklad

Brownies är chokladälskarens favoritkaka. Variera med blondies på vit choklad!

browniesrecept.se


Helgtipset

Lasagne till helgen!

Finns det någonting som går upp mot en ångande, nygräddad lasagne?

En lasagne kan lagas på en mängd läckra

sätt. Vegetarisk med keso,

gjord på lammfärs eller

varför inte kycklinglasagne?

Och lasagne är inte svårlagat eller tidskrävande! Väl i ugnen sköter den sig själv och du får tid att fixa sallad, göra vitlöksbröd och provsmaka vinet!

God helg önskar Pepparochsalt!

 lasagne.nu


Hembakat bröd

Finns det något som går upp mot doften av nybakat bröd? Satsa på ett gott surdegsbröd som passar både till mat och som frukostbröd.

Cannelloni

Färsk pasta, fylld med gräddig lax och ost! En gjuten helgrätt som passar hela veckan…
Prenumerera direkt! Gratis!

Surdegsbröd

Finaste limporna Blir höstens projekt surdegsbakning? Prova ett gott basrecept med råg.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...