Grundrecept på pajdeg

Det här är ett enkelt basrecept på pajdeg.

Du behöver

  • 200 gram vetemjöl (ca 3,3 dl)
  • 125 gram smör
  • 2 msk vatten

Gör så här

Hacka samman smör och mjöl tills smöret är finfördelat. Tillsätt vattnet och knåda ihop till en slät deg. Lägg degen svalt en stund innan du kavlar ut den. Degen räcker väl till en normalstor paj på cirka 26 cm i diameter.

Förgrädda pajskalet i cirka 10 minuter i 200 grader.

Degen tål bra att sparas i kyl eller frys, se bara till att packa in den i plast så den inte torkar.

 

» Se även våra tips om hur du lyckas med den perfekta pajen!


Rapportera olämplig kommentar

Kommentar av Vilse
16 maj 2014

Hittar inte ugnstiden för olika fyllning så gissar att den är 30 minuter för tre ägg och 40 minuter för fyra ägg. Det har hänt allt för ofta att pajen blivit alldeles för torr. Även om man tar ut den och den inte riktigt är färdig så efterbakar den ju en bra stund.

Rapportera olämplig kommentar

Kommentar av Mårthen
18 april 2014

Pajdegen är klar! ligger och vilar. tänkte göra en kycklingpaj nu i påsktider=) Glad påsk allihopa!

Kommentar av Felicia
19 februari 2014

uscha... Det där receptet va ingenting för mig..

Kommentar av Carin
19 februari 2014

Varför så tråkig onyttig pajdeg?

Mitt tips:

Koka upp krossad bovete i en och en halv gånger så mycket vatten. Låt stå och svalna. Rör i rågmjöl till lagom konsistens. Och lite olja. Smörj pajformen med olja och olja gärna in händerna innan du trycker ut degen i formen – det blir mindre kladdigt då.

Variant: koka bovetet i buljong.

Ojek, pajen ser lite lagom halvgrå ut. men förgräddad tills kanterna är lätt bruna.

Och vem bryr sig egentligen när fyllningen är på plats och man smakat?

Tips istället för äggstanning: Keso, italiensk salladskrydda och ost med styrka efter fyllning.

Kommentar av Robban
23 augusti 2013

Gjorde receptet men bytte ut vattnet mot en rödvin istället. Kan varmt rekommendera detta, helst om det ingår någon form av ost i eller på fyllningen.

Kommentar av agneta
8 augusti 2013

skall man smöra formen innan man lägger i degen?

Svar av Carina
9 augusti 2013

Nej! Bara tryck ut degen direkt i formen. Där är så mycket smör i degen så det räcker mer än väl.

Kommentar av S.H
25 juni 2013

Riktigt bra pajdeg! Glatt överraskad blev både jag o tjejen när vi gjorde min kycklingfyllning till paj med denna pajdeg! Alla tummar upp och kudos till er som styr denna sidan.

Redaktionens kommentar
Vi tackar och bockar!
Kommentar av osignerat
22 juni 2013

hur mycket ska med veta vad 200 gram är om man inte har en våg?

Redaktionens kommentar
1 deciliter mjöl väger 60 gram, 200 gram mjöl motsvarar därför 3 1/3 deciliter mjöl.
Kommentar av Din mamma
19 april 2013

Hur många portioner?!

Kommentar av lsj
30 mars 2013

Kan man byta ut vetemjölet mot mandelmjöl? Alltså, inte blanda mandelmjöl o något annat...

Äldre kommentarer

|  1  | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | Nästa »


Äppelpremiär!

Redo för en miljöklok äppelsäsong!

Nu kommer den fantastiska tiden när träden dignar av frukt. Hemgjord äppelpaj är himmelskt gott och en miljöklok efterrätt eller fika!

Vackert gröna, gyllengula eller knallröda – nu börjar äpplena mogna runt om i landet och vi går in i en tid när det finns färska, svenska äpplen i mängder.
Äppelpajer är fantastiska efterrätter som går fort att laga på närodlad frukt och miljösnälla livsmedel. Klassisk äppelpaj, äppelpaj med kanel eller en variant med mandelmassa? Vill du ha smulpaj med havregryn eller göra äppelpaj på äppelmos? Alla passar perfekt med hemgjord vaniljsås!
Den som själv har stora äppelträd vet hur mycket frukt det blir. Gör en insats och dela med dej av överskottet! Sätt upp en lapp i närbutiken och bjud in den som vill plocka. Ta med en kasse till jobbet. Ställ ut en låda vid grinden och en lapp! Så minskar vi transporter och mängden frukt som hamnar i komposten blir mindre.
Saknar du trädgård och ser hur frukten faller från träden? Knacka på och fråga om du får plocka! Som tack för hjälpen kan du alltid bjuda på äppelpaj!

 smulpaj.se

Crêpes

Snabba pannkakor med god och matig fyllning

Pannkakor måste inte betyda sylt och grädde. Tvärtom. Gör matiga och goda crêpes med räkor som passar både vardag och helgkväll!

pannkakor.se

Vegetarisk mat

Alla nyanser av grönt

Det är lätt att laga grönare mat. Börja med en mustig vintergryta med bönor och rotfrukter, toppad med fetaost!

vegetariskarecept.se


Bröd till jul

Julens bästa bröd

Kryddigt, mustigt julbröd passar inte bara på julbordet. Njut hela december av julens bästa bröd!

Att baka vörtbröd är tradition sedan 1600-talet i Sverige. Vörten görs av mältad säd och används till att göra öl. Den är mörk och smakrik och gör vörtbrödet fullt av smak och färg. Numera används oftast vörtmix på påse eller flytande vört. Gott julbröd kan också bakas på porter. Vi bjuder på ett kryddigt, lite sött bröd som är typiskt i svensk tradition med smak av fänkål, anis och pomerans.

Glöm inte knäckebrödet, förresten! Förvara det torrt så håller det länge. Till sillen eller skinkan eller en enkel skiva ost förtjänar knäckebrödet, bakat på surdeg, en hedersplats på julbordet.

 hembakatbrod.se


Kantareller

Svampstuvning på toast. Färska kantareller i en len gräddstuvning är den perfekta förrätten...

Grytor

Rotfruktsgryta med korv En kryddig gryta som värmer lika bra helg som vardag.
Prenumerera direkt! Gratis!

Surdegsbröd

Finaste limporna Blir höstens projekt surdegsbakning? Prova ett gott basrecept med råg.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...