Laxpaj

En paj med mycket smak och stora möjligheter att variera.

 

Du behöver

Utöver pajdegen:

  • 4 ägg
  • 2,5 dl mjölk eller grädde
  • 250 gram rökt lax
  • 100 gram färskost typ philadelphiaost
  • hackad dill
  • riven ost
  • en halv rödlök

Pajdeg

Gör en sats pajdeg efter något av grundrecepten:
» Grundrecept pajdeg
» Fullkornspaj
» Dinkelpaj

Gör så här

Förgrädda pajskalet 5-10 minuter i cirka 200 grader.

Vispa samman ägg, mjölk och färskost. Krydda försiktigt med dill. Slå stanningen i pajskalet och fördela laxen ovanpå stanningen. Strö över lite riven ost. Grädda i cirka 180 grader i 45-50 minuter. Under tiden kan du skära rödlöken i tunna skivor. När pajen är nästan klar tar du ut den, lägger på rödlöken och gräddar den färdigt så löken får lite färg. Om pajen börjar få för mörk färg men fortfarande inte är färdig så täck med folie eller lock.

 

» Se även våra tips om hur du lyckas med den perfekta pajen!


Rapportera olämplig kommentar

Kommentar av The principle isn't to artificially turn out to be effective, cacekfaagdbdcaec
8 september 2014

The principle isn't to artificially turn out to be effective, cacekfaagdbdcaec

Kommentar av Sandra
9 maj 2013

Kan man fixa pajen dagen innan och lägga den i kylskåpet och sen nästa dag grädda den? :)

Svar av Miriam
17 maj 2013

Det bästa är att grädda den dagen innan, och sedan bara värma den med folie över nästa dag!

Kommentar av Åsa
13 mars 2013

Åh, den låter god. Håller på och förbereder olika pajer inför en stor 30-årsfest och undrar om pajen går att frysa för att senar värmas upp?

Redaktionens kommentar
Ja, visst går det bra! Låt den tina i kylskåp. Laxpaj är inte idealisk att frysa och sedan värma, men det går.
Kommentar av osignerat
26 januari 2013

hittar ej recept på laxpaj m.gravad lax!?

jan.hagstrom@gmail.com

Svar av Miriam
17 maj 2013

Googla på "laxpaj gravad lax" så får du upp en massa fina träffar :)

Kommentar av Ebba
1 november 2012

Kan man använda sig av laxfilé som man tärnar istället för gravad/rökt lax?

Redaktionens kommentar
Det går bra, men det blir en annan typ av paj.
Kommentar av Giorgius
21 juni 2012

Tips på kall sås

Creme fraiche majonnäs och hjortronsylt.

Några matskedar majonnäs och sylt i 2-3dl creme fraiche salt o peppar. Den lite söta såsen passar jätte bra till det rökta, given succé.

Kommentar av osignerat
8 juli 2011

Garnera med lite förkokt sparris! jättegott!

Kommentar av osignerat
2 april 2011

Provade med stekt röding, räkor och riven västerbottensost samt lite svartpeppar i smeten. Mkt gott!!

Kommentar av osignerat
25 december 2010

JÄTTEGOD!

Kommentar av TK
1 januari 2010

Ska prova den här ikväll! Lät god! :)

Äldre kommentarer

|  1  | 2 | Nästa »

Höstgrytor

Mustiga höstgrytor med svamp!

Hösten är grytornas tid! Gör ett långkok smaksatt med skogssvamp som ger en mustig nötköttsgryta!

Det är någonting lite magiskt över mat som blir bäst om man glömmer bort den. Gratänger eller grytor som sakta kokar samman på låg värme under flera timmar för att sedan överraska med de mest fantastiska smaker.
Nu är tiden för mat med rika höstsmaker. Svenska rotfrukter finns att få tag på överallt och ger fin bas i till exempel en mustig lammgryta eller korvgryta. Eller gör en klassisk lammgryta eller älgfärsgryta och smaksätt med svamp från skogen. Här passar lite matiga soppar eller taggsvamp bra – tidiga rustika svampar med rätt smak och fasthet!
Den som vill prova en riktig höstgryta gör ett långkok med rotfrukter, skogssvamp och äpplen i en riktigt smakrik nötköttsgryta! Och så finns det förstås burgundisk köttgryta – en av höstens verkliga mästargrytor med nötkött i rött vin…
Smakrik höst på er!

 grytrecept.se

Frukostbullar

Vakna mjukt!

Att vakna på rätt sida är en bragd. Med mjuka frukostbröd är du en bra bit på väg.

frukostbullar.se

Bakakaka

Mera muffins!

Muffins är mums! Baka ett nytt recept på blåbärsmuffins med graham.

bakakaka.se


Småkakor

Smått är gott!

Baka sju sorters småkakor och bjud på klassiskt kafferep. Börja med kolakakorna!

Spröda och frestande väcker småkakor såväl minnen som begär. Ett helt kakfat fyllt med drömmar är självklart en dröm! För många av oss var chokladbollar kanske det första vi bakade helt på egen hand.

Choklad, vanilj och citron är några favoritsmaksättningar på småkakor. Klassiker som schackrutor eller nya sorter som citron- och mandelkakor, båda går garanterat hem! Prova egna chokladbröd som är något helt annat än färdigköpta i plastask. Ha en skön stund i köket!

 smakakor.se


Vardagsfavorit i egen tappning

Fiskpinnar Hemgjorda fiskpinnar slår frysdiskens med hästlängder.

Soppor

Grönsakssoppa Kallt ute? Laga en värmande höstsoppa!
Prenumerera direkt! Gratis!

Sås

Rhodeislandsås Snygg färg har rhodeislandsåsen som lyfter salladen eller kanske hamburgaren till nya höjder.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...