Laxpaj

En paj med mycket smak och stora möjligheter att variera.

 

Du behöver

Utöver pajdegen:

  • 4 ägg
  • 2,5 dl mjölk eller grädde
  • 250 gram rökt lax
  • 100 gram färskost typ philadelphiaost
  • hackad dill
  • riven ost
  • en halv rödlök

Pajdeg

Gör en sats pajdeg efter något av grundrecepten:
» Grundrecept pajdeg
» Fullkornspaj
» Dinkelpaj

Gör så här

Förgrädda pajskalet 5-10 minuter i cirka 200 grader.

Vispa samman ägg, mjölk och färskost. Krydda försiktigt med dill. Slå stanningen i pajskalet och fördela laxen ovanpå stanningen. Strö över lite riven ost. Grädda i cirka 180 grader i 45-50 minuter. Under tiden kan du skära rödlöken i tunna skivor. När pajen är nästan klar tar du ut den, lägger på rödlöken och gräddar den färdigt så löken får lite färg. Om pajen börjar få för mörk färg men fortfarande inte är färdig så täck med folie eller lock.

 

» Se även våra tips om hur du lyckas med den perfekta pajen!


Kommentar av Sandra
9 maj 2013

Kan man fixa pajen dagen innan och lägga den i kylskåpet och sen nästa dag grädda den? :)

Svar av Miriam
17 maj 2013

Det bästa är att grädda den dagen innan, och sedan bara värma den med folie över nästa dag!

Kommentar av Åsa
13 mars 2013

Åh, den låter god. Håller på och förbereder olika pajer inför en stor 30-årsfest och undrar om pajen går att frysa för att senar värmas upp?

Redaktionens kommentar
Ja, visst går det bra! Låt den tina i kylskåp. Laxpaj är inte idealisk att frysa och sedan värma, men det går.
Kommentar av osignerat
26 januari 2013

hittar ej recept på laxpaj m.gravad lax!?

jan.hagstrom@gmail.com

Svar av Miriam
17 maj 2013

Googla på "laxpaj gravad lax" så får du upp en massa fina träffar :)

Kommentar av Ebba
1 november 2012

Kan man använda sig av laxfilé som man tärnar istället för gravad/rökt lax?

Redaktionens kommentar
Det går bra, men det blir en annan typ av paj.
Kommentar av Giorgius
21 juni 2012

Tips på kall sås

Creme fraiche majonnäs och hjortronsylt.

Några matskedar majonnäs och sylt i 2-3dl creme fraiche salt o peppar. Den lite söta såsen passar jätte bra till det rökta, given succé.

Ogranskad kommentar. Vid granskning kan den redigeras eller avpubliseras.
Svar av Anna
5 februari 2015

Det blir jättegott med hjortronblandningen till!

Kommentar av osignerat
8 juli 2011

Garnera med lite förkokt sparris! jättegott!

Kommentar av osignerat
2 april 2011

Provade med stekt röding, räkor och riven västerbottensost samt lite svartpeppar i smeten. Mkt gott!!

Kommentar av osignerat
25 december 2010

JÄTTEGOD!

Kommentar av TK
1 januari 2010

Ska prova den här ikväll! Lät god! :)

Kommentar av Mrs Pettersson
4 januari 2010

ingen salt/peppar?

Äldre kommentarer

|  1  | 2 | Nästa »

Glutenfria kakor

Godaste kakorna utan gluten

Glutenfritt är varken tråkigt eller torrt. Glutenfri nougatkaka slår de flesta i samma klass.

Det är lätt att baka bra, glutenfria chokladkakor. Speciellt kladdkakor brukar bli lyckade på glutenfri mix. Baka klassisk kladdkaka eller prova ett nytt recpet på glutenfri kladdkaka med nougat. Enkelt att lyckas med och riktigt gott som efterrätt eller finare fika.

Har du bakat glutenfria småkakor? Chokladkakor, jordnötskakor, havrekakor elller kanelskorpor är alla lättbakade och riktigt goda småkakor. Perfekt för alla som inte äter gluten. Och lika bra för alla andra!

 glutenfriarecept.se

Snabbakat

Långpannan

Bara det enkla är gott nog! Baka rutor i långpannan och njut i all enkelhet!

kladdkakor.se

Hemlagade tacos

Tacokväll, någon?

Tacos är fredagsmysets nummer ett. Självklart är hemlagad enchiladas godare!

tacorecept.nu


Kantareller

Snabblagad svamplycka

Ingen svamp är lika fylld med sommarsmak som kantarellen. Laga kantarellpasta för att fånga smaken.

Att svampen smakar bäst fräst i lite smör är ingen hemlighet. Tillagar du den rätt räcker det med en mindre mängd svamp för att smaksätta en måltid. Fräs lite kantarell och blanda i västerbottenostpajen och du har en smakrik kantarellpaj. Till risotton är svampen sjävklar och i frasiga kantarellknyten lyfter mördegen fram smaken på snabbaste och lyxigaste sätt. Blandar du smörstekta kantareller med mango och honung fixar du en härlig kantarellpasta där mangons söta smak lockar fram svampsmaken. Perfekt sommarmat helt enkelt!

 pastarecept.nu


Hembakat bröd

Finns det något som går upp mot doften av nybakat bröd? Satsa på ett gott surdegsbröd som passar både till mat och som frukostbröd.

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Surdegsbröd

Finaste limporna Blir höstens projekt surdegsbakning? Prova ett gott basrecept med råg.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...