Laxpaj - Pajrecept

Laxpaj

En paj med mycket smak och stora möjligheter att variera.

 

Du behöver

Utöver pajdegen:

  • 4 ägg
  • 2,5 dl mjölk eller grädde
  • 250 gram rökt lax
  • 100 gram färskost typ philadelphiaost
  • hackad dill
  • riven ost
  • en halv rödlök

Pajdeg

Gör en sats pajdeg efter något av grundrecepten:
» Grundrecept pajdeg
» Fullkornspaj
» Dinkelpaj

Gör så här

Förgrädda pajskalet 5-10 minuter i cirka 200 grader.

Vispa samman ägg, mjölk och färskost. Krydda försiktigt med dill. Slå stanningen i pajskalet och fördela laxen ovanpå stanningen. Strö över lite riven ost. Grädda i cirka 180 grader i 45-50 minuter. Under tiden kan du skära rödlöken i tunna skivor. När pajen är nästan klar tar du ut den, lägger på rödlöken och gräddar den färdigt så löken får lite färg. Om pajen börjar få för mörk färg men fortfarande inte är färdig så täck med folie eller lock.

 

» Se även våra tips om hur du lyckas med den perfekta pajen!


Kommentar av Sandra
9 maj 2013

Kan man fixa pajen dagen innan och lägga den i kylskåpet och sen nästa dag grädda den? :)

Svar av Miriam
17 maj 2013

Det bästa är att grädda den dagen innan, och sedan bara värma den med folie över nästa dag!

Kommentar av Åsa
13 mars 2013

Åh, den låter god. Håller på och förbereder olika pajer inför en stor 30-årsfest och undrar om pajen går att frysa för att senar värmas upp?

Redaktionens kommentar
Ja, visst går det bra! Låt den tina i kylskåp. Laxpaj är inte idealisk att frysa och sedan värma, men det går.
Kommentar av osignerat
26 januari 2013

hittar ej recept på laxpaj m.gravad lax!?

jan.hagstrom@gmail.com

Svar av Miriam
17 maj 2013

Googla på "laxpaj gravad lax" så får du upp en massa fina träffar :)

Kommentar av Ebba
1 november 2012

Kan man använda sig av laxfilé som man tärnar istället för gravad/rökt lax?

Redaktionens kommentar
Det går bra, men det blir en annan typ av paj.
Kommentar av Giorgius
21 juni 2012

Tips på kall sås

Creme fraiche majonnäs och hjortronsylt.

Några matskedar majonnäs och sylt i 2-3dl creme fraiche salt o peppar. Den lite söta såsen passar jätte bra till det rökta, given succé.

Ogranskad kommentar. Vid granskning kan den redigeras eller avpubliseras.
Svar av Anna
5 februari 2015

Det blir jättegott med hjortronblandningen till!

Kommentar av osignerat
8 juli 2011

Garnera med lite förkokt sparris! jättegott!

Kommentar av osignerat
2 april 2011

Provade med stekt röding, räkor och riven västerbottensost samt lite svartpeppar i smeten. Mkt gott!!

Kommentar av osignerat
25 december 2010

JÄTTEGOD!

Kommentar av TK
1 januari 2010

Ska prova den här ikväll! Lät god! :)

Kommentar av Mrs Pettersson
4 januari 2010

ingen salt/peppar?

Äldre kommentarer

|  1  | 2 | Nästa »

Påskmeny

Påskens alla smaker på samma buffé!

Påsken ger hopp om våren! Vi bjuder på en grön påskbuffé, med många äggrätter och med hemlagat påskgodis i påskäggen.

Vårljus och ett välfyllt påskbord ger verkligen vårkänslor. Förr var det först nu som hönsen började lägga ägg efter vintern. Även idag äter vi extra mycket just till påsk.
Vi föreslår en lite grönare påskbuffé i år! Gör en bra grund som mättar många gäster och passar till de flesta smaker. En god potatissallad, buljongkokt potatis och en varm gratäng är bra tillbehör, om du inte vill servera Janssons frestelse. Servera hembakat bröd som passar till sill och ost. Välj gärna lammstek i olivolja om du vill servera stek till varmrätt – lammrostbiff är ett gott alternativ! Hemmagravad lax är himmelsk gott men inkokt lax passar mins lika bra på buffébordet.
Håll efterrätten enkel efter all god mat! En bärpaj på bär från frysen eller en fruktmaräng passar perfekt. Eller gör glace au four: Kall glass under ett täcke av sylt eller bär och varm maräng.
Finns det någon plats för sötsaker kvar sparar vi den till påskägget: Hemgjord citronfudge , arraksägg och chokladkrisp
En riktigt skön påsk önskar redaktionen! Och glöm inte att fånga vårsolen om den skymtar fram!

 påskmat.se

Torsdag

Ärtsoppan

Traditionell ärtsoppa på torsdag eller omväxling mitt i veckan? Ja tack till soppa!

sopprecept.se

Sylt och chutney av rabarber

Fånga rabarbersmaken i flykten

Spara gärna en bit av försommaren - före den stora syltruschen i slutet av sommaren kan vi koka in rabarbersylt.

kokasylt.se


Grilla

Hälsa våren vid grillen

Till Valborg vill vi grilla! Gör en riktigt god potatissallad med bacon som stillar hungern i väntan på den perfekta glöden.

Visst kan du snitsa till korven, gärna med hembakat korvbröd. Den som vill lagar cidermarinerad kyckling eller marinerade grönsaker som med enkla medel tar kvällen till nya höjder.

Ketchup får stryka på foten för hemgjord chilisås. Tzatziki eller tapenade är också favoriter till grillat. Tillbehören är minst lika viktiga för en lyckad kväll!

 helgmenyn.se


Hembakat bröd

Finns det något som går upp mot doften av nybakat bröd? Satsa på ett gott surdegsbröd som passar både till mat och som frukostbröd.

Lasagne

Pasta+ugn=matkärlek! Klassisk lasagne är så nära himmelriket vi kommer på denna jord…
Prenumerera direkt! Gratis!

Glace au four

Glass i ugn? Javisst! Glass, bär och ett täcke av nygräddad, mjuk maräng. En otrolig efterrätt i all enkelhet.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...