Det här vegetariska pajreceptet kommer från en av våra läsare. Vi tackar Fia som skickat in tipset! Har du också ett bra pajrecept? Gör som Fia och skicka in ditt recept till pajrecept.se!

 

Tomatpaj (vegetarisk paj)

Du behöver

Deg:

  • 4,5 dl vetemjöl
  • 110 gr smör
  • 1 dl kesella


Fyllning:

  • 6-8 färska tomater
  • 2 gula lökar
  • 3 msk tomatpuré
  • 1 msk torkade örtkryddor (eller 2-3 msk färska), t ex oregano och basilika
  • 1 tsk cayennepeppar (anpassa mängden efter hur starkt du vill ha det)
  • 3 dl riven ost

 

Gör så här

Deg:
Den här degen är smidig och något fettsnålare än den vanliga pajdegen.
Mixa vetemjöl med smöret i en matberedare. Tillsätt sedan kesellan och mixa till en klump. Kavla eller tumma ut degen i en pajform, spara gärna lite deg till dekoration. Nagga bottnen och låt pajen vila uppåt en timme i kylskåp. Gör under tiden fyllningen:

Skålla tomaterna, det vill säga lägg dem i kokande vatten i ett par minuter tills skalen börjar spricka. Skala och grovhacka dem sedan.
Finhacka löken och fräs den mjuk i lite olja i en kastrull. Lägg i tomathacket och rör ner tomatpuré, örtkryddor och cayennepeppar. Ha eventuellt i en nypa socker för att framhäva tomatsmaken.
Koka på medelvärme tills det mesta av vätskan har försvunnit och fyllningen börjar stänka under kokningen - då är den tillräckligt tjock.
Förgrädda pajbottnen i 200 grader, ca 12 minuter. Strö sedan hälften av osten över bottnen, sedan all tomatröran och sist resten av osten. Om du har pajdeg över kan du lägga ett snyggt mönster ovanpå, till exempel fiskar. Grädda pajen i 225 grader, 10-15 minuter.

 

» Se även våra tips om hur du lyckas med den perfekta pajen!


Kommentar av Sten
5 maj 2013

Den här pajen är lika vegetariskt som gelatin är kosher. :P

Redaktionens kommentar
Hej! Vi skiljer på vegetariskt och veganskt. Vegansk är pajen mycket riktigt inte, dock laktovegetarisk.
Kommentar av Josephine
31 oktober 2009

OBS! Kesellan innehåller löpe och är därför INTE vegetarisk. Löpe används i ystningen och tas från kalvmage. Osten som man täcker över med innehåller också oftast löpe, så se upp, vegetarianer!

Tips! Det är förbjudet att använda sig av löpe i Finland, så all finsk ost (typ Valio) är vegetarianvänlig.

Kommentar av Marie & Malin
7 juli 2010

Vi hade bara ett kryddmått cayenne peppar i, det räckte gott och väl!

Och sen så förgyllde vi pajen med 150g fetaost i bitar!

Smaskens!!

Supergod paj som skall lagas igen!

Kommentar av bitnick
11 juli 2008

God och lite annorlunda paj. Jag undrar om den egentligen kanske skulle passa bättre som tillbehör till något. Säkert jättebra som buffépaj!

Tips: det tar ca 1 timme att koka ihop fyllningen, och det behövs salt! (Smaka av.)


Julkakor

Julens godaste fruktkaka med punsch och vanilj!

Vi älskar fruktkakor! Till jul är de söta kakorna sprängfyllda med syltad frukt och russin ett måste. Årets nyhet blir fruktkaka smaksatt med punsch och vanilj.

Någonting mer klassiskt till jul än fruktkakor är svårt att tänka sig. Och nästan alltid blir dessa välmatade kakor bättre i smaken om de bakas i god tid före jul och får vila svalt tills de ska serveras. Många bakar den tyska varianten, stollen som är fylld med mandel. Andra vill ha en gammaldags korintkaka där de lite syrliga korinterna sätter smaken. Vår klassiska fruktkaka med citronskal och syltad apelsinskal är perfekt till julkaffet, te eller het glögg. Nytt för den här julen är ett recept på fruktkaka med vanilj och punsch. Passar perfekt att servera i tunna skivor till glöggen en kylig vintereftermiddag. Baka den redan nu och lagra den till jul så hinner smakerna bli ännu bättre.

 julkakor.se

Lasagne

Varm vego!

Håll värmen uppe med en varm, vegetarisk lasagne i kylan!

lasagne.nu

Vetebullar

Äppelbullar

Nybakat till helgen? Få bullar slår mjuka äppelbullar med kardemumma!

bakabullar.se


Kantareller

Snabblagad svamplycka

Ingen svamp är lika fylld med sommarsmak som kantarellen. Laga kantarellpasta för att fånga smaken.

Att svampen smakar bäst fräst i lite smör är ingen hemlighet. Tillagar du den rätt räcker det med en mindre mängd svamp för att smaksätta en måltid. Fräs lite kantarell och blanda i västerbottenostpajen och du har en smakrik kantarellpaj. Till risotton är svampen sjävklar och i frasiga kantarellknyten lyfter mördegen fram smaken på snabbaste och lyxigaste sätt. Blandar du smörstekta kantareller med mango och honung fixar du en härlig kantarellpasta där mangons söta smak lockar fram svampsmaken. Perfekt sommarmat helt enkelt!

 pastarecept.nu


Hembakat bröd

Finns det något som går upp mot doften av nybakat bröd? Satsa på ett gott surdegsbröd som passar både till mat och som frukostbröd.

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Glace au four

Glass i ugn? Javisst! Glass, bär och ett täcke av nygräddad, mjuk maräng. En otrolig efterrätt i all enkelhet.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...