Det här vegetariska pajreceptet kommer från en av våra läsare. Vi tackar Fia som skickat in tipset! Har du också ett bra pajrecept? Gör som Fia och skicka in ditt recept till pajrecept.se!

 

Tomatpaj (vegetarisk paj)

Du behöver

Deg:

  • 4,5 dl vetemjöl
  • 110 gr smör
  • 1 dl kesella


Fyllning:

  • 6-8 färska tomater
  • 2 gula lökar
  • 3 msk tomatpuré
  • 1 msk torkade örtkryddor (eller 2-3 msk färska), t ex oregano och basilika
  • 1 tsk cayennepeppar (anpassa mängden efter hur starkt du vill ha det)
  • 3 dl riven ost

 

Gör så här

Deg:
Den här degen är smidig och något fettsnålare än den vanliga pajdegen.
Mixa vetemjöl med smöret i en matberedare. Tillsätt sedan kesellan och mixa till en klump. Kavla eller tumma ut degen i en pajform, spara gärna lite deg till dekoration. Nagga bottnen och låt pajen vila uppåt en timme i kylskåp. Gör under tiden fyllningen:

Skålla tomaterna, det vill säga lägg dem i kokande vatten i ett par minuter tills skalen börjar spricka. Skala och grovhacka dem sedan.
Finhacka löken och fräs den mjuk i lite olja i en kastrull. Lägg i tomathacket och rör ner tomatpuré, örtkryddor och cayennepeppar. Ha eventuellt i en nypa socker för att framhäva tomatsmaken.
Koka på medelvärme tills det mesta av vätskan har försvunnit och fyllningen börjar stänka under kokningen - då är den tillräckligt tjock.
Förgrädda pajbottnen i 200 grader, ca 12 minuter. Strö sedan hälften av osten över bottnen, sedan all tomatröran och sist resten av osten. Om du har pajdeg över kan du lägga ett snyggt mönster ovanpå, till exempel fiskar. Grädda pajen i 225 grader, 10-15 minuter.

 

» Se även våra tips om hur du lyckas med den perfekta pajen!


Kommentar av Sten
5 maj 2013

Den här pajen är lika vegetariskt som gelatin är kosher. :P

Redaktionens kommentar
Hej! Vi skiljer på vegetariskt och veganskt. Vegansk är pajen mycket riktigt inte, dock laktovegetarisk.
Kommentar av Josephine
31 oktober 2009

OBS! Kesellan innehåller löpe och är därför INTE vegetarisk. Löpe används i ystningen och tas från kalvmage. Osten som man täcker över med innehåller också oftast löpe, så se upp, vegetarianer!

Tips! Det är förbjudet att använda sig av löpe i Finland, så all finsk ost (typ Valio) är vegetarianvänlig.

Kommentar av Marie & Malin
7 juli 2010

Vi hade bara ett kryddmått cayenne peppar i, det räckte gott och väl!

Och sen så förgyllde vi pajen med 150g fetaost i bitar!

Smaskens!!

Supergod paj som skall lagas igen!

Kommentar av bitnick
11 juli 2008

God och lite annorlunda paj. Jag undrar om den egentligen kanske skulle passa bättre som tillbehör till något. Säkert jättebra som buffépaj!

Tips: det tar ca 1 timme att koka ihop fyllningen, och det behövs salt! (Smaka av.)


Adventsfika

Adventsfika med hembakat

Bjud på klassisk adventsfika till helgen, med mjuka lussebullar och knapriga pepparkakor!

Första adventshelgen är som gjord för fin-fika med vänner eller familj. Ännu har julhetsen inte bitit sig tag och det är för tidigt att börja med det stora julstöket. Istället kan man baka en liten sats bullar eller kakor och njuta av nybakat till glöggen.

Så här inför jul satsar vi på klassiska smaker som vi inte fått på länge: Pepparkakor, lussekatter eller saffranslängd med recept som alltid fungerar. Klassiska pepparkakor eller möra pepparkakor? För den som inte kan bärga sig finns recept för pepparkakshus, kristyr och vita pepparkakor … Men själva passar vi på att adventsfika lite till först!

 julkakor.se

Muffins

Räddningen i en veckad pappersform

När det plötsligt knackar på dörren är det skönt att ha en snabb fikalösning till hands. Kladdkakemuffins kan vara räddningen!

bakakaka.se

Tillbehör till grillfesten

Modiga tillbehör till grillen

Det är lätt att stirra sig blind på huvudrätten, men det är tillbehör som gör grillningen till fest! Tomatsalsa är vacker och passar till det mesta.

grillrecept.nu


Festgryta

Burgundisk köttgryta

Vin passar inte bara till maten. Gör en mustig burgundisk köttgryta till helgen!

Att låta rött vin ge smak åt grytor är ett väl beprövat sätt att skapa riktigt god festmat. Och det måste inte vara svårt att laga coq au vin, vinkokt ungtupp. Ett kraftigt rödvin, några enkla ingredienser och tid att låta grytan puttra är allt som krävs. Eller laga en riktigt god burgundisk köttgryta på nötkött. En fantastiskt mustig gryta som bara blir bättre av att lagas en dag i förväg. Du och gästerna kommer att jubla. Riktigt smaklig helg!

 helgmenyn.se


Fisksoppa

Lyxig soppa för många. Flera sorters fisk och räkor förvandlar fisksoppan till en riktig festrätt!

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Glace au four

Glass i ugn? Javisst! Glass, bär och ett täcke av nygräddad, mjuk maräng. En otrolig efterrätt i all enkelhet.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...