Det här vegetariska pajreceptet kommer från en av våra läsare. Vi tackar Fia som skickat in tipset! Har du också ett bra pajrecept? Gör som Fia och skicka in ditt recept till pajrecept.se!

 

Tomatpaj (vegetarisk paj)

Du behöver

Deg:

  • 4,5 dl vetemjöl
  • 110 gr smör
  • 1 dl kesella


Fyllning:

  • 6-8 färska tomater
  • 2 gula lökar
  • 3 msk tomatpuré
  • 1 msk torkade örtkryddor (eller 2-3 msk färska), t ex oregano och basilika
  • 1 tsk cayennepeppar (anpassa mängden efter hur starkt du vill ha det)
  • 3 dl riven ost

 

Gör så här

Deg:
Den här degen är smidig och något fettsnålare än den vanliga pajdegen.
Mixa vetemjöl med smöret i en matberedare. Tillsätt sedan kesellan och mixa till en klump. Kavla eller tumma ut degen i en pajform, spara gärna lite deg till dekoration. Nagga bottnen och låt pajen vila uppåt en timme i kylskåp. Gör under tiden fyllningen:

Skålla tomaterna, det vill säga lägg dem i kokande vatten i ett par minuter tills skalen börjar spricka. Skala och grovhacka dem sedan.
Finhacka löken och fräs den mjuk i lite olja i en kastrull. Lägg i tomathacket och rör ner tomatpuré, örtkryddor och cayennepeppar. Ha eventuellt i en nypa socker för att framhäva tomatsmaken.
Koka på medelvärme tills det mesta av vätskan har försvunnit och fyllningen börjar stänka under kokningen - då är den tillräckligt tjock.
Förgrädda pajbottnen i 200 grader, ca 12 minuter. Strö sedan hälften av osten över bottnen, sedan all tomatröran och sist resten av osten. Om du har pajdeg över kan du lägga ett snyggt mönster ovanpå, till exempel fiskar. Grädda pajen i 225 grader, 10-15 minuter.

 

» Se även våra tips om hur du lyckas med den perfekta pajen!


Kommentar av Sten
5 maj 2013

Den här pajen är lika vegetariskt som gelatin är kosher. :P

Redaktionens kommentar
Hej! Vi skiljer på vegetariskt och veganskt. Vegansk är pajen mycket riktigt inte, dock laktovegetarisk.
Kommentar av Josephine
31 oktober 2009

OBS! Kesellan innehåller löpe och är därför INTE vegetarisk. Löpe används i ystningen och tas från kalvmage. Osten som man täcker över med innehåller också oftast löpe, så se upp, vegetarianer!

Tips! Det är förbjudet att använda sig av löpe i Finland, så all finsk ost (typ Valio) är vegetarianvänlig.

Kommentar av Marie & Malin
7 juli 2010

Vi hade bara ett kryddmått cayenne peppar i, det räckte gott och väl!

Och sen så förgyllde vi pajen med 150g fetaost i bitar!

Smaskens!!

Supergod paj som skall lagas igen!

Kommentar av bitnick
11 juli 2008

God och lite annorlunda paj. Jag undrar om den egentligen kanske skulle passa bättre som tillbehör till något. Säkert jättebra som buffépaj!

Tips: det tar ca 1 timme att koka ihop fyllningen, och det behövs salt! (Smaka av.)


Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Frukostbullar

Fruktbullar

Härligt nygräddade bullar med frukt och frön smakar fantastiskt till fikat. Baka en plåt goda fruktbullar

redan i dag!

frukostbullar.se

Efterrätter

Saffrans- pannkaka

Finns det en godare efterrätt än saffranspannkaka?

efterratter.se


Baka pizza ikväll!

Hembakad pizza av högsta klass

Pizzakväll? Gör hembakad pizza och välj själv hur den ska smaka! Varför inte glutenfri?

Hämtpizza går fortare men bakar du din egen pizza kan du njuta av den så mycket mer: Med en deg som gör botten knaprig istället för degig och favoritpåläggen på ser får du en festmåltid som både är godare, nyttigare och billigare än pizzerian. Samla familjen eller kompisarna och gör en stor deg!
Är du ute i tid gör du pizzadeg med fördeg. Det är den perfekta degen för den som vill ha riktigt fint lyft och härlig smak på pizzan. Är det lite mera bråttom går det också att äta gott och hembakat – en klassisk pizzadeg med fin smak men utan fördeg. Och behöver du pizzan riktigt snabbt gör du en snabb pizzadeg!
Vill du ta med pizza på utflykt eller stoppa den i lunchlådan utan att den blir oätligt seg? Då behöver du en mjuk botten som får pizzan att smaka bra även dagen efter. Gör mjuk grahamspizza så är det löst!
Och om du som många idag inte tål gluten kan du njuta av en god, glutenfri pizza med den bästa glutenfria pizzadegen! En deg som både håller ihop fint och smakar riktigt fint.
Trevligt pizzabakning!

 bakapizza.se


Hembakat bröd

Finns det något som går upp mot doften av nybakat bröd? Satsa på ett gott surdegsbröd som passar både till mat och som frukostbröd.

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Frukostbullar

Morotsbullar Saftiga frukostbullar med rivna morötter startar dagen på rätt sida.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...