Det här vegetariska pajreceptet kommer från en av våra läsare. Vi tackar Fia som skickat in tipset! Har du också ett bra pajrecept? Gör som Fia och skicka in ditt recept till pajrecept.se!

 

Tomatpaj (vegetarisk paj)

Du behöver

Deg:

  • 4,5 dl vetemjöl
  • 110 gr smör
  • 1 dl kesella


Fyllning:

  • 6-8 färska tomater
  • 2 gula lökar
  • 3 msk tomatpuré
  • 1 msk torkade örtkryddor (eller 2-3 msk färska), t ex oregano och basilika
  • 1 tsk cayennepeppar (anpassa mängden efter hur starkt du vill ha det)
  • 3 dl riven ost

 

Gör så här

Deg:
Den här degen är smidig och något fettsnålare än den vanliga pajdegen.
Mixa vetemjöl med smöret i en matberedare. Tillsätt sedan kesellan och mixa till en klump. Kavla eller tumma ut degen i en pajform, spara gärna lite deg till dekoration. Nagga bottnen och låt pajen vila uppåt en timme i kylskåp. Gör under tiden fyllningen:

Skålla tomaterna, det vill säga lägg dem i kokande vatten i ett par minuter tills skalen börjar spricka. Skala och grovhacka dem sedan.
Finhacka löken och fräs den mjuk i lite olja i en kastrull. Lägg i tomathacket och rör ner tomatpuré, örtkryddor och cayennepeppar. Ha eventuellt i en nypa socker för att framhäva tomatsmaken.
Koka på medelvärme tills det mesta av vätskan har försvunnit och fyllningen börjar stänka under kokningen - då är den tillräckligt tjock.
Förgrädda pajbottnen i 200 grader, ca 12 minuter. Strö sedan hälften av osten över bottnen, sedan all tomatröran och sist resten av osten. Om du har pajdeg över kan du lägga ett snyggt mönster ovanpå, till exempel fiskar. Grädda pajen i 225 grader, 10-15 minuter.

 

» Se även våra tips om hur du lyckas med den perfekta pajen!


Kommentar av Sten
5 maj 2013

Den här pajen är lika vegetariskt som gelatin är kosher. :P

Redaktionens kommentar
Hej! Vi skiljer på vegetariskt och veganskt. Vegansk är pajen mycket riktigt inte, dock laktovegetarisk.
Kommentar av Josephine
31 oktober 2009

OBS! Kesellan innehåller löpe och är därför INTE vegetarisk. Löpe används i ystningen och tas från kalvmage. Osten som man täcker över med innehåller också oftast löpe, så se upp, vegetarianer!

Tips! Det är förbjudet att använda sig av löpe i Finland, så all finsk ost (typ Valio) är vegetarianvänlig.

Kommentar av Marie & Malin
7 juli 2010

Vi hade bara ett kryddmått cayenne peppar i, det räckte gott och väl!

Och sen så förgyllde vi pajen med 150g fetaost i bitar!

Smaskens!!

Supergod paj som skall lagas igen!

Kommentar av bitnick
11 juli 2008

God och lite annorlunda paj. Jag undrar om den egentligen kanske skulle passa bättre som tillbehör till något. Säkert jättebra som buffépaj!

Tips: det tar ca 1 timme att koka ihop fyllningen, och det behövs salt! (Smaka av.)


Fettisdagen 28 februari

Baka dina egna semlor hemma med nya recept!

Det är semmeltider och vi äter semlor som aldrig förr. Prova något nytt och baka egna semmelmuffins!

Nuförtiden kan vi köpa semlor i butiker och på café mellan jul och påsk. Varje år mumsar vi i oss över 40 miljoner semlor i Sverige. Och varianterna blir fler även om de flesta vill ha klassiska semlor kring fettisdagen.
Alla konditorier påstår att just deras semlor är de allra godaste. Men godast är väl ändå dina egna, hembakade semlor! Baka klassiska semlor, wienersemlor, semlor med hallon, lemoncurd-semlor eller kanske chokladsemlor. Prova karlsbadersemlor, vaniljsemlor eller petit-choux semlor … Kanske en semmelkrans som räcker till många?
Eller tänk på gränserna lite till och testa något nytt. Kanske ett recept på chokladsemlor, saffranssemlor eller ett fat läckra semmelmuffins fyllda med mandelmassa.
Inte konstigt att vi gillar semlor!

 semlor.nu

Pajrecept

Viltpaj som värmer

Prova ett gott recept på viltpaj och upptäck en god variant av den populära köttfärspajen!

pajrecept.se

Efterrätter

Baka en cocoskaka i helgen!

Prova ett nytt recept i helgen! En smakrik och saftig cocoskaka, bakad på grahamsmjöl och täckt med choklad.

efterratter.se


Julgodis

Hemgjort julgodis

Bästa julgodiset är hemgjort, snyggt som gåbortspresent eller på ett överdådigt gottebord till jul. Och enkelt att göra - som nougatgodis med hasselnötter!

Chokladen står ofta i centrum när det gäller julgodis, men det finns många andra fantastiska smaker att variera med. Nötter, som de är, i form av nougat som i nougatgodis, eller kanske i honungsskorpor med hasselnötter och vanilj, är helt oemotståndliga. Visst hör även skorporna hemma vid godisskålarna? Smaksatta med kardemumma passar de bra till såväl glögg som starkt kaffe.

Finns det förresten några trista pepparkakor över? Gör snabba och superenkla, apelsinsmakande pepparkaksbollar - trasiga pepparkakor har aldrig smakat bättre!

 julgodisrecept.se


Julvarmt

Laxpaj till jul Lax och schalottenlök i pajen för julbordet!

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Frukostbullar

Morotsbullar Saftiga frukostbullar med rivna morötter startar dagen på rätt sida.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...