Det här vegetariska pajreceptet kommer från en av våra läsare. Vi tackar Fia som skickat in tipset! Har du också ett bra pajrecept? Gör som Fia och skicka in ditt recept till pajrecept.se!

 

Tomatpaj (vegetarisk paj)

Du behöver

Deg:

  • 4,5 dl vetemjöl
  • 110 gr smör
  • 1 dl kesella


Fyllning:

  • 6-8 färska tomater
  • 2 gula lökar
  • 3 msk tomatpuré
  • 1 msk torkade örtkryddor (eller 2-3 msk färska), t ex oregano och basilika
  • 1 tsk cayennepeppar (anpassa mängden efter hur starkt du vill ha det)
  • 3 dl riven ost

 

Gör så här

Deg:
Den här degen är smidig och något fettsnålare än den vanliga pajdegen.
Mixa vetemjöl med smöret i en matberedare. Tillsätt sedan kesellan och mixa till en klump. Kavla eller tumma ut degen i en pajform, spara gärna lite deg till dekoration. Nagga bottnen och låt pajen vila uppåt en timme i kylskåp. Gör under tiden fyllningen:

Skålla tomaterna, det vill säga lägg dem i kokande vatten i ett par minuter tills skalen börjar spricka. Skala och grovhacka dem sedan.
Finhacka löken och fräs den mjuk i lite olja i en kastrull. Lägg i tomathacket och rör ner tomatpuré, örtkryddor och cayennepeppar. Ha eventuellt i en nypa socker för att framhäva tomatsmaken.
Koka på medelvärme tills det mesta av vätskan har försvunnit och fyllningen börjar stänka under kokningen - då är den tillräckligt tjock.
Förgrädda pajbottnen i 200 grader, ca 12 minuter. Strö sedan hälften av osten över bottnen, sedan all tomatröran och sist resten av osten. Om du har pajdeg över kan du lägga ett snyggt mönster ovanpå, till exempel fiskar. Grädda pajen i 225 grader, 10-15 minuter.

 

» Se även våra tips om hur du lyckas med den perfekta pajen!


Kommentar av Sten
5 maj 2013

Den här pajen är lika vegetariskt som gelatin är kosher. :P

Redaktionens kommentar
Hej! Vi skiljer på vegetariskt och veganskt. Vegansk är pajen mycket riktigt inte, dock laktovegetarisk.
Kommentar av Josephine
31 oktober 2009

OBS! Kesellan innehåller löpe och är därför INTE vegetarisk. Löpe används i ystningen och tas från kalvmage. Osten som man täcker över med innehåller också oftast löpe, så se upp, vegetarianer!

Tips! Det är förbjudet att använda sig av löpe i Finland, så all finsk ost (typ Valio) är vegetarianvänlig.

Kommentar av Marie & Malin
7 juli 2010

Vi hade bara ett kryddmått cayenne peppar i, det räckte gott och väl!

Och sen så förgyllde vi pajen med 150g fetaost i bitar!

Smaskens!!

Supergod paj som skall lagas igen!

Kommentar av bitnick
11 juli 2008

God och lite annorlunda paj. Jag undrar om den egentligen kanske skulle passa bättre som tillbehör till något. Säkert jättebra som buffépaj!

Tips: det tar ca 1 timme att koka ihop fyllningen, och det behövs salt! (Smaka av.)


Pasta

Pasta allt-i-ett för trötta gourmeter!

Snabb pasta blir ofta räddaren i köksnöden. Men pasta med champinjoner och rökt lax är riktig fredagsmysmat!

Pasta räddar vardagen i många kök. Snabbt, mättande, lättvarierat och mättande. Och allra bäst blir allt-i-ett rätterna med bara en gryta på bordet. Varianterna där varm pasta smaksätts med grönt, kött, fisk eller svamp är oändliga. Och ofta är det enkla det som blir allra godast. Variera pasta carbonaran och gör carbonara med chorizo eller färskost. Laga krämig pasta med grönkål, parmesan och hasselnötter. Eller gör pasta puttanesca med sardeller.
Eller så smaksätter du med rökt lax och gör pasta med champinjoner och rökt lax och bönor. En rätt som är snabb nog en vardagskväll men god nog för fredagsmys eller lördagsmiddag. Något grönt, lite bröd och du har kvällen räddad.

 pastarecept.se

Pizza

Ny sajt!

Ännu en god nyhet i början på året: Pepparochsalt presenterar en ny sajt med bara pizzarecept !

bakapizza.se

Bakakaka

Kex till osten

Riktig god ost kräver goda kex. Baka goda havrekex som garanterat passar till favoritosten!

bakakaka.se


Scones

Majsscones

När solen tittar fram känns det helt rätt med solgula scones! Baka goda majsscones och njut dem nybakta.

Mat äter vi förstås oavsett väder, men när solen nu börjat lysa varmare blir man ofta sugen på någonting lätt och gott. Scones passar utmärkt som solig försommarfika! Någonting snabbare går det knappast att hitta och så enkelt att alla klarar av att baka dem. Men framförallt är det så gott med nybakade scones...

Prova ett extra soligt recept med majsmjöl i degen! Majsscones går fint att servera med smör, marmelad och vanlig hårdost. Men de smakar också fint tillsammans med en bit ädelost eller en skiva lufttorkad skinka.

Solig vårfika önskar pepparochsalt.se!

 scones.se


Fisksoppa

Lyxig soppa för många. Flera sorters fisk och räkor förvandlar fisksoppan till en riktig festrätt!

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Frukostbullar

Morotsbullar Saftiga frukostbullar med rivna morötter startar dagen på rätt sida.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...