Köttfärspaj

Så enkelt att det inte går att misslyckas.
Men framförallt så gott att det inte kan misslyckas!

 

Du behöver

Utöver pajdegen:

  • 3 ägg
  • 3 dl mjölk eller grädde
  • 3 dl riven ost (gärna lite lagrad)
  • 300-400 gram nötfärs
  • 1 gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 dl tomatpuré
  • två tomater
  • oregano
  • salt
  • peppar
  • riven ost

Pajdeg

Gör en sats pajdeg efter något av grundrecepten:
» Grundrecept pajdeg
» Fullkornspaj
» Dinkelpaj

Gör så här

Förgrädda pajskalet 5-10 minuter i cirka 200 grader.

Vispa samman ägg, mjölk och riven ost.

Finhacka löken och vitlöken och fräs mjuk i olivolja. Stek upp köttfärsen. Tillsätt tomatpurén och låt koka ihop. Låt puttra ett par minuter på svag värme och krydda upp med salt, peppar och oregano.

Låt köttfärsen svalna. Skär undertiden tomaterna i skivor.

Blanda stanningen med köttfärsen och fyll pajskalet med blandningen. Dekorera med tomatskivorna.

Grädda i cirka 180 grader i 45-50 minuter. Känn i mitten om stanningen stannat. Om pajen börjar få för mörk färg men fortfarande inte är färdig så täck med folie eller lock.

Ta ut den nästan färdiga pajen och lägg på lite riven ost. Grädda klart så osten får fin färg. Lägg på lite oregano innan servering.

 

» Se även våra tips om hur du lyckas med den perfekta pajen!


Rapportera olämplig kommentar

Kommentar av Cecilia
4 april 2014

Enkel och god paj! Räckte för 4 pers för oss

Kommentar av Hjalle
19 juni 2013

hur många räcker den till?

Kommentar av Erika
8 maj 2013

Helt underbart god paj! Brukar alltid göra tacopaj, men denna var mycket bättre. Följde receptet och den blev färdig på 45 min... sån tur brukar jag inte ha.

Kommentar av osignerat
25 april 2013

Har ni nåt bra mjölkfritt recept som motsvarar köttfärpajen? Till skalet kan man väl byta smör mot mjölkfritt margarin men i stanningen, hur gör jag med mjölken och osten? Havremjölk kanske? Men osten? Svårt när man har en liten mjölkprotein allergiker...

Redaktionens kommentar
Att byta till havremjölk går säkert utmärkt, men när det gäller osten är det lite svårare. Sojaost finns som ett alternativ som kanske kan fungera. Själv skulle jag prova att utesluta osten och istället sätta smak med något annat, kanske färska örter eller pesto. Kanske finns det någon annan som har ett bra tips?
Kommentar av Lisa
25 februari 2013

Hur många personer räcker pajen till?

Svar av pajen
9 augusti 2013

Det beror på hur stora bitar du tar :-)

Kommentar av Klara
25 februari 2013

Jag tipsar om att ha Cayenne-peppar istället för oreganon. Mycket gott det med. :)

Kommentar av osignerat
5 januari 2013

jättegod o lätt att laga omtyckt av brukarna som bor här har alldrig tidigare lagat paj men nu kommer det bli fler gånger. kanon. tack

Kommentar av Karin Eklund
19 november 2012

Jag som är nöjd, glömde signaturen:)

Kommentar av osignerat
19 november 2012

Jag har testat och allt fungerade exakt och perfekt helt enligt receptet. Använde dinkelpajdegen. Är hur nöjd som helst och har inget att anmärka.

Kommentar av IddeP
7 oktober 2012

Tack så j-a mycket... Följer receptet slaviskt o klockan går, barnen väntar och väntar -Är inte maten klar snart!?

19... 19:30... Nä DEN BLIR INTE FAST...!!! Ugnen är varm och den har stått inne i nästan dubbla tiden och tyvärr barn... Alla pengar för maten åt h-e och ni får värma rester...

Redaktionens kommentar
Tråkigt med en förstörd middag - och tyvärr svårt att säga vad som gick snett. Det är ett väl beprövat recept som brukar fungera bra.
Svar av Catta-in-the-kichen
10 oktober 2012

om man tar ett ägg mindre och lite mer ost blir det bra, men det är ju inte lätt att veta innan! Jag har provat mig fram och tycker att pajen är jättegod!

Svar av Berra_la
3 februari 2014

Mindre mjölk i så fall. Ägg stelnar alltid, men inte mjölk om det är för mycket. Oftast är det fyllningen som är boven om den är för "blöt" tillsammans med lite för mycket vätska i äggstanningen.

Personligen föredrar jag crème fraiche istället för äggstanning i de flesta mat-pajerna jag gör. Ingen risk för lös äggstanning då heller.

Äldre kommentarer

|  1  | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | Nästa »


Äppelpremiär!

Redo för en miljöklok äppelsäsong!

Nu kommer den fantastiska tiden när träden dignar av frukt. Hemgjord äppelpaj är himmelskt gott och en miljöklok efterrätt eller fika!

Vackert gröna, gyllengula eller knallröda – nu börjar äpplena mogna runt om i landet och vi går in i en tid när det finns färska, svenska äpplen i mängder.
Äppelpajer är fantastiska efterrätter som går fort att laga på närodlad frukt och miljösnälla livsmedel. Klassisk äppelpaj, äppelpaj med kanel eller en variant med mandelmassa? Vill du ha smulpaj med havregryn eller göra äppelpaj på äppelmos? Alla passar perfekt med hemgjord vaniljsås!
Den som själv har stora äppelträd vet hur mycket frukt det blir. Gör en insats och dela med dej av överskottet! Sätt upp en lapp i närbutiken och bjud in den som vill plocka. Ta med en kasse till jobbet. Ställ ut en låda vid grinden och en lapp! Så minskar vi transporter och mängden frukt som hamnar i komposten blir mindre.
Saknar du trädgård och ser hur frukten faller från träden? Knacka på och fråga om du får plocka! Som tack för hjälpen kan du alltid bjuda på äppelpaj!

 smulpaj.se

Sopprecept

Goda soppor

En god soppa till helgen? Många av nya recept på sopprecpt.se!

sopprecept.se

Vinterpicknick

Gott i skidbacken

Sportlovsdags? Fixa matsäck till skidbacken med hemmagjorda bars!

utflyktsmat.se


Kladdkakor

Elegant

Visst kan en kladdkaka vara elegant! Prova kladdkaka med tryffel.

Kladdkaka brukar bli den perfekta kakan när det är brådis eller när gästerna kommer oväntat. Och visst är det smidigt med en lättbakad kaka som går fort att grädda.

Men det går att lyfta kladdkakan till en ny nivå, utan mycket ansträngning. Prova ett nytt recept på kladdkaka med tryffel!

Eller testa att laga en god chokladpaj med kladdkakefyllning. Kanske en mjuk chokladkladdkaka serverad med lättvispad grädde?

Nästan lika snabbakade som den klassiska kladdkakan men helt klart elegantare!

Stilfull fika!

 kladdkakor.se


Kantareller

Svampstuvning på toast. Färska kantareller i en len gräddstuvning är den perfekta förrätten...

Bakelser

Fina mazariner Imponera med hemgjorda mazariner - något helt annat än de inplastade.
Prenumerera direkt! Gratis!

Quesadillas

Greppvänliga tacos Visst är tacos gott men variation förnöjer - gör egna quesadillas med härligt rökig smak.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...