Köttfärspaj

Så enkelt att det inte går att misslyckas.
Men framförallt så gott att det inte kan misslyckas!

 

Du behöver

Utöver pajdegen:

  • 3 ägg
  • 3 dl mjölk eller grädde
  • 3 dl riven ost (gärna lite lagrad)
  • 300-400 gram nötfärs
  • 1 gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 dl tomatpuré
  • två tomater
  • oregano
  • salt
  • peppar
  • riven ost

Pajdeg

Gör en sats pajdeg efter något av grundrecepten:
» Grundrecept pajdeg
» Fullkornspaj
» Dinkelpaj

Gör så här

Förgrädda pajskalet 5-10 minuter i cirka 200 grader.

Vispa samman ägg, mjölk och riven ost.

Finhacka löken och vitlöken och fräs mjuk i olivolja. Stek upp köttfärsen. Tillsätt tomatpurén och låt koka ihop. Låt puttra ett par minuter på svag värme och krydda upp med salt, peppar och oregano.

Låt köttfärsen svalna. Skär undertiden tomaterna i skivor.

Blanda stanningen med köttfärsen och fyll pajskalet med blandningen. Dekorera med tomatskivorna.

Grädda i cirka 180 grader i 45-50 minuter. Känn i mitten om stanningen stannat. Om pajen börjar få för mörk färg men fortfarande inte är färdig så täck med folie eller lock.

Ta ut den nästan färdiga pajen och lägg på lite riven ost. Grädda klart så osten får fin färg. Lägg på lite oregano innan servering.

 

» Se även våra tips om hur du lyckas med den perfekta pajen!


Rapportera olämplig kommentar

Kommentar av Cecilia
4 april 2014

Enkel och god paj! Räckte för 4 pers för oss

Kommentar av Hjalle
19 juni 2013

hur många räcker den till?

Kommentar av Erika
8 maj 2013

Helt underbart god paj! Brukar alltid göra tacopaj, men denna var mycket bättre. Följde receptet och den blev färdig på 45 min... sån tur brukar jag inte ha.

Kommentar av osignerat
25 april 2013

Har ni nåt bra mjölkfritt recept som motsvarar köttfärpajen? Till skalet kan man väl byta smör mot mjölkfritt margarin men i stanningen, hur gör jag med mjölken och osten? Havremjölk kanske? Men osten? Svårt när man har en liten mjölkprotein allergiker...

Redaktionens kommentar
Att byta till havremjölk går säkert utmärkt, men när det gäller osten är det lite svårare. Sojaost finns som ett alternativ som kanske kan fungera. Själv skulle jag prova att utesluta osten och istället sätta smak med något annat, kanske färska örter eller pesto. Kanske finns det någon annan som har ett bra tips?
Kommentar av Lisa
25 februari 2013

Hur många personer räcker pajen till?

Svar av pajen
9 augusti 2013

Det beror på hur stora bitar du tar :-)

Kommentar av Klara
25 februari 2013

Jag tipsar om att ha Cayenne-peppar istället för oreganon. Mycket gott det med. :)

Kommentar av osignerat
5 januari 2013

jättegod o lätt att laga omtyckt av brukarna som bor här har alldrig tidigare lagat paj men nu kommer det bli fler gånger. kanon. tack

Kommentar av Karin Eklund
19 november 2012

Jag som är nöjd, glömde signaturen:)

Kommentar av osignerat
19 november 2012

Jag har testat och allt fungerade exakt och perfekt helt enligt receptet. Använde dinkelpajdegen. Är hur nöjd som helst och har inget att anmärka.

Kommentar av IddeP
7 oktober 2012

Tack så j-a mycket... Följer receptet slaviskt o klockan går, barnen väntar och väntar -Är inte maten klar snart!?

19... 19:30... Nä DEN BLIR INTE FAST...!!! Ugnen är varm och den har stått inne i nästan dubbla tiden och tyvärr barn... Alla pengar för maten åt h-e och ni får värma rester...

Redaktionens kommentar
Tråkigt med en förstörd middag - och tyvärr svårt att säga vad som gick snett. Det är ett väl beprövat recept som brukar fungera bra.
Svar av Catta-in-the-kichen
10 oktober 2012

om man tar ett ägg mindre och lite mer ost blir det bra, men det är ju inte lätt att veta innan! Jag har provat mig fram och tycker att pajen är jättegod!

Svar av Berra_la
3 februari 2014

Mindre mjölk i så fall. Ägg stelnar alltid, men inte mjölk om det är för mycket. Oftast är det fyllningen som är boven om den är för "blöt" tillsammans med lite för mycket vätska i äggstanningen.

Personligen föredrar jag crème fraiche istället för äggstanning i de flesta mat-pajerna jag gör. Ingen risk för lös äggstanning då heller.

Äldre kommentarer

|  1  | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | Nästa »


Äppelchutney

Smaksätt hösten med hemgjord chutney!

Att koka egen chutney är ett bra sätt att ta vara på äpplen. Men framförallt är äppelchutney den perfekta smaksättaren i höst – och den bästa gå-bort-presenten!

Vi tycks gilla kombinationen av sött, syrligt och salt i det här landet. Inte så konstigt att många då är förtjusta i chutney! Denna söta och kryddiga smaksättare som många förknippar med indisk mat passar utmärkt till höstens grytor, pajer eller tillsammans med svamprätter.
Klassisk äppelchutney ska kokas nu och lagras i minst en månad för att smaken ska mogna. Prova gärna skillnaden med lagring genom att servar lite av chutneyn utan lagring – så blir det tydligt!
Chutney passar också bra till grillat, till fläskkött eller lamm. Gör äppelchutney med rökt chili och enbär och du har en perfekt bas till grytor eller tillbehör till kryddiga kötträtter. En god äppelchutney med tranbär passar också till viltstek och till vegetariska svamprätter. Lite citrusskal sätter fin syra och gör att chutneyn passar både i röror och på egen hand.
Passa på att göra chutneyn nu så kan du njuta av den en kylig höstdag eller när vintern kom-mer och man längtar efter smakrik och värmande mat!

 kokasylt.se

Helgmenyn

Tacksam ugnsrätt

Aubergine trivs i ugnen! Gratinerade passar de perfekt för egen kryddning.

helgmenyn.se

Bakapizza

Snabbare pizza

Pizza till fredagsmyset? Det finns knep som gör pizzan klar på nolltid!

bakapizza.se


Omelett

Säg omelett!

Vad sägs om snabbmat till helgen? Skippa hamburgaren och laga en mättande omelett!

När magen kurrar kan det vara svårt att tänka ut något gott att laga. Men med några ägg och valfri fyllning är du i land! Omelett är lätt att lyckas med och går dessutom riktigt snabbt. Varför inte en hederlig bondomelett? Eller sväng ihop en gräddig svampstuvning och laga svampomelett som inte lämnar någon hungrig. Ta fram största stekjärnet, fyll salladsskålen och bjud gästerna på en omelett med fetaost och oliver direkt ur pannan. Snabbmat för alla smaker!

 omelettrecept.se


Lingonsylt

Ett mångsidigt bär Lingonsylt passar till såväl köttbullarna som pannkakorna. En oumbärlig del i svensk matkultur helt enkelt! Plocka, koka, njut.

Enkelt och gott med äpple

Äppelpaj med kanel Är det världens godaste äppelpaj? Nåja, det finns många som slåss om titeln men det här är en riktig favorit med klassiska smakkombon äpple och kanel
Prenumerera direkt! Gratis!

Hemlagat godis

Gräddkola Inget slår hemkokt kola i godispåsen. Det är enklare än du tror, håll koll på när kolan är färdig bara (och försök hålla dig från att smaka brännhet smet...).
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...