Köttfärspaj

Så enkelt att det inte går att misslyckas.
Men framförallt så gott att det inte kan misslyckas!

 

Du behöver

Utöver pajdegen:

  • 3 ägg
  • 3 dl mjölk eller grädde
  • 3 dl riven ost (gärna lite lagrad)
  • 300-400 gram nötfärs
  • 1 gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 dl tomatpuré
  • två tomater
  • oregano
  • salt
  • peppar
  • riven ost

Pajdeg

Gör en sats pajdeg efter något av grundrecepten:
» Grundrecept pajdeg
» Fullkornspaj
» Dinkelpaj

Gör så här

Förgrädda pajskalet 5-10 minuter i cirka 200 grader.

Vispa samman ägg, mjölk och riven ost.

Finhacka löken och vitlöken och fräs mjuk i olivolja. Stek upp köttfärsen. Tillsätt tomatpurén och låt koka ihop. Låt puttra ett par minuter på svag värme och krydda upp med salt, peppar och oregano.

Låt köttfärsen svalna. Skär undertiden tomaterna i skivor.

Blanda stanningen med köttfärsen och fyll pajskalet med blandningen. Dekorera med tomatskivorna.

Grädda i cirka 180 grader i 45-50 minuter. Känn i mitten om stanningen stannat. Om pajen börjar få för mörk färg men fortfarande inte är färdig så täck med folie eller lock.

Ta ut den nästan färdiga pajen och lägg på lite riven ost. Grädda klart så osten får fin färg. Lägg på lite oregano innan servering.

 

» Se även våra tips om hur du lyckas med den perfekta pajen!


Rapportera olämplig kommentar

Kommentar av Cecilia
4 april 2014

Enkel och god paj! Räckte för 4 pers för oss

Kommentar av Hjalle
19 juni 2013

hur många räcker den till?

Kommentar av Erika
8 maj 2013

Helt underbart god paj! Brukar alltid göra tacopaj, men denna var mycket bättre. Följde receptet och den blev färdig på 45 min... sån tur brukar jag inte ha.

Kommentar av osignerat
25 april 2013

Har ni nåt bra mjölkfritt recept som motsvarar köttfärpajen? Till skalet kan man väl byta smör mot mjölkfritt margarin men i stanningen, hur gör jag med mjölken och osten? Havremjölk kanske? Men osten? Svårt när man har en liten mjölkprotein allergiker...

Redaktionens kommentar
Att byta till havremjölk går säkert utmärkt, men när det gäller osten är det lite svårare. Sojaost finns som ett alternativ som kanske kan fungera. Själv skulle jag prova att utesluta osten och istället sätta smak med något annat, kanske färska örter eller pesto. Kanske finns det någon annan som har ett bra tips?
Kommentar av Lisa
25 februari 2013

Hur många personer räcker pajen till?

Svar av pajen
9 augusti 2013

Det beror på hur stora bitar du tar :-)

Kommentar av Klara
25 februari 2013

Jag tipsar om att ha Cayenne-peppar istället för oreganon. Mycket gott det med. :)

Kommentar av osignerat
5 januari 2013

jättegod o lätt att laga omtyckt av brukarna som bor här har alldrig tidigare lagat paj men nu kommer det bli fler gånger. kanon. tack

Kommentar av Karin Eklund
19 november 2012

Jag som är nöjd, glömde signaturen:)

Kommentar av osignerat
19 november 2012

Jag har testat och allt fungerade exakt och perfekt helt enligt receptet. Använde dinkelpajdegen. Är hur nöjd som helst och har inget att anmärka.

Kommentar av IddeP
7 oktober 2012

Tack så j-a mycket... Följer receptet slaviskt o klockan går, barnen väntar och väntar -Är inte maten klar snart!?

19... 19:30... Nä DEN BLIR INTE FAST...!!! Ugnen är varm och den har stått inne i nästan dubbla tiden och tyvärr barn... Alla pengar för maten åt h-e och ni får värma rester...

Redaktionens kommentar
Tråkigt med en förstörd middag - och tyvärr svårt att säga vad som gick snett. Det är ett väl beprövat recept som brukar fungera bra.
Svar av Catta-in-the-kichen
10 oktober 2012

om man tar ett ägg mindre och lite mer ost blir det bra, men det är ju inte lätt att veta innan! Jag har provat mig fram och tycker att pajen är jättegod!

Svar av Berra_la
3 februari 2014

Mindre mjölk i så fall. Ägg stelnar alltid, men inte mjölk om det är för mycket. Oftast är det fyllningen som är boven om den är för "blöt" tillsammans med lite för mycket vätska i äggstanningen.

Personligen föredrar jag crème fraiche istället för äggstanning i de flesta mat-pajerna jag gör. Ingen risk för lös äggstanning då heller.

Äldre kommentarer

|  1  | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | Nästa »


Påskmeny

En påskbuffé för alla smaker!

Klassiska påsksmaker eller en modernt kryddad påskbuffé? Vi har recepten på både påskmat och påskgodis!

Till påsk är det klassiskt som gäller för många. Självklart vill vi ha ägg i mänger och gärna någon av alla varianter på ägghalvor med god fyllning. Hemmagravad lax är ett enkelt lyx och påskalamm, som stek eller kanske serverad med champinjonstuvning är fantastiskt gott.
Förutom en traditionell janssonsfrestelse och inlagd sill passar många nya, grönare rätter in på buffén: Vad sägs om tomatcrêpes, rödbetssallad med kikärtor eller en lätt räksallad med äpple?
Påskgodis hör också till måstena. Men skippa plockgodiset och gör eget istället! Citronfudge, brända mandlar med apelsin eller vaniljtryffel gör både stora och små godisgrisar lyckliga när de öppnar sina påskägg!
Riktigt God Påsk på er allihop!

 påskmat.se

Helgmenyn

Svamp gillar ost

Svamp och ost är en underskattad kombination. Prova champinjonhattar under parmesanost!

helgmenyn.se

Smulpaj

Rabarberpaj med mandeltäcke

Första rabarberpajen för säsongen är den allra godaste. Smaksätt med citron!

smulpaj.se


Bakabullar

Andra bullar

Vem kan motstå nybakade bullar? Nu öppnar bakabullar.se, sajten med våra favoritrecept på bullar!

Kall mjölk och varma kanelbullar... Eller kanske ett helt fat nybakade vaniljbullar till kaffet?

Vi älskar dessa mjuka, söta vetebullar och alla har sin favoritsort. Från de populäraste kanelbullarna till de spännande chokladbullarna.

Att baka sina egna bullar är lätt och roligt och du får garanterat nybakat till fikat. Här hittar du recept, tips och inspiration som får dig att lyckas med bullbaket!

 bakabullar.se


Kantareller

Svampstuvning på toast. Färska kantareller i en len gräddstuvning är den perfekta förrätten...

Gratänger

Broccoligratäng En krämig broccoligratäng som smakar och värmer.
Prenumerera direkt! Gratis!

Surdegsbröd

Finaste limporna Blir höstens projekt surdegsbakning? Prova ett gott basrecept med råg.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...