Viltfärspaj

En härligt och lättlagad paj, med mycket smak!

Du behöver

  • 250 gram färs av älg, rådjur eller ren
  • 1 gul lök
  • 1,5 dl vatten
  • 1 msk tomatpuré
  • 150 gram skogssvamp (champinjoner går också)
  • 10 enbär
  • (½ krdm senapspulver)
  • salt och svartpeppar
  • 2 dl Creme Fraiche
  • 1 dl riven ost och 1/2 paprika till dekoration

 

Pajdeg

Gör en sats pajdeg efter något av grundrecepten:
» Grundrecept pajdeg
» Fullkornspaj
» Dinkelpaj

Gör så här

Förgrädda pajskalet 5-10 minuter i cirka 200 grader.

Krossa enbären och lägg dem i två matskedar hett vatten. Finhacka löken och skär svampen i små bitar. Stek den mjuk i smör eller olja i en stekpanna. Tillsätt färsen och stek försiktigt, späd med vattnet och blanda ner tomatpurén Krydda med enbär, salt och peppar. Smaka av.

Ta av från värmen och blanda ner två dl Creme Fraiche. Rör slätt och häll fyllnignen i det förgräddade pajskalet.

Strö eventuellt över ost efter halva gräddningstiden

Grädda pajen i 40-45 minuter i 180 grader. Låt svalna något, dekorera med tärnad paprika och servera med sallad och bröd.

 

» Se även våra tips om hur du lyckas med den perfekta pajen!


Kommentar av Sally
26 oktober 2009

Till hur många personer är recepten beräknade?

Redaktionens kommentar
2 stora, superhunriga, 4 normalhunriga och 6 personer som en del av middag, 10-12 på en buffé med många rätter.


Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Fisksoppa

Laga godaste fisksoppan hemma!

Hemlagad fisksoppa är himmelskt gott och riktig festmat. Servera med hembakat bröd och aioli!

fisksoppa.se

Kyckling i curry

Långkok blir mustigt värmande grytor!

Glöm grytan på spisen och bjud på riktigt mustig currygryta!

grytrecept.se


Rabarber

Rabarbertider

Nu sträcker de slanka röda stjälkarna på sig i trädgården. Dags att njuta av rabarber, kanske i muffins?

Rabarberns syrliga smak lyfts fram fint av sötma. Passa på att lagra ett stycke försommar till gråare dagar i form av chutney eller sylt! Fast allra godast är rabarbern förstås just nu i en rabarberpaj. Med kardemumma, kolasmak eller havretäcke kanske? Och så kan du se fram emot att göra rabarber- och jordgubbssaft, när den tiden kommer...

 smulpaj.se


Fisksoppa

Lyxig soppa för många. Flera sorters fisk och räkor förvandlar fisksoppan till en riktig festrätt!

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Glace au four

Glass i ugn? Javisst! Glass, bär och ett täcke av nygräddad, mjuk maräng. En otrolig efterrätt i all enkelhet.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...