Viltfärspaj

En härligt och lättlagad paj, med mycket smak!

Du behöver

  • 250 gram färs av älg, rådjur eller ren
  • 1 gul lök
  • 1,5 dl vatten
  • 1 msk tomatpuré
  • 150 gram skogssvamp (champinjoner går också)
  • 10 enbär
  • (½ krdm senapspulver)
  • salt och svartpeppar
  • 2 dl Creme Fraiche
  • 1 dl riven ost och 1/2 paprika till dekoration

 

Pajdeg

Gör en sats pajdeg efter något av grundrecepten:
» Grundrecept pajdeg
» Fullkornspaj
» Dinkelpaj

Gör så här

Förgrädda pajskalet 5-10 minuter i cirka 200 grader.

Krossa enbären och lägg dem i två matskedar hett vatten. Finhacka löken och skär svampen i små bitar. Stek den mjuk i smör eller olja i en stekpanna. Tillsätt färsen och stek försiktigt, späd med vattnet och blanda ner tomatpurén Krydda med enbär, salt och peppar. Smaka av.

Ta av från värmen och blanda ner två dl Creme Fraiche. Rör slätt och häll fyllnignen i det förgräddade pajskalet.

Strö eventuellt över ost efter halva gräddningstiden

Grädda pajen i 40-45 minuter i 180 grader. Låt svalna något, dekorera med tärnad paprika och servera med sallad och bröd.

 

» Se även våra tips om hur du lyckas med den perfekta pajen!


Kommentar av Sally
26 oktober 2009

Till hur många personer är recepten beräknade?

Redaktionens kommentar
2 stora, superhunriga, 4 normalhunriga och 6 personer som en del av middag, 10-12 på en buffé med många rätter.


Fettisdagen 28 februari

Baka dina egna semlor hemma med nya recept!

Det är semmeltider och vi äter semlor som aldrig förr. Prova något nytt och baka egna semmelmuffins!

Nuförtiden kan vi köpa semlor i butiker och på café mellan jul och påsk. Varje år mumsar vi i oss över 40 miljoner semlor i Sverige. Och varianterna blir fler även om de flesta vill ha klassiska semlor kring fettisdagen.
Alla konditorier påstår att just deras semlor är de allra godaste. Men godast är väl ändå dina egna, hembakade semlor! Baka klassiska semlor, wienersemlor, semlor med hallon, lemoncurd-semlor eller kanske chokladsemlor. Prova karlsbadersemlor, vaniljsemlor eller petit-choux semlor … Kanske en semmelkrans som räcker till många?
Eller tänk på gränserna lite till och testa något nytt. Kanske ett recept på chokladsemlor, saffranssemlor eller ett fat läckra semmelmuffins fyllda med mandelmassa.
Inte konstigt att vi gillar semlor!

 semlor.nu

Tillbehör till grillfesten

Modiga tillbehör till grillen

Det är lätt att stirra sig blind på huvudrätten, men det är tillbehör som gör grillningen till fest! Tomatsalsa är vacker och passar till det mesta.

grillrecept.nu

Baka pizza ikväll!

Hembakad pizza av högsta klass

Pizzakväll? Gör hembakad pizza och välj själv hur den ska smaka! Varför inte glutenfri?

bakapizza.se


Baka med rabarber

Älskade rabarber!

Nu börjar rabarberstjälkarna sträcka sig stolt ur jorden och vi vill bjuda alla på rabarberkaka! Fram med långpannan bara.

Rabarberns uppfriskande syra bryter fint i söta desserter. Smulpaj är snabbaste vägen till njutning, och varför anstränga sig mer när det blir så gott med så enkla medel? Smaksättningen varierar vi gärna med kardemumma. Rabarberpaj med havretäcke blir en välkommen variation som många föredrar framför den vanliga smulpajen. Oslagbart när man vill bjuda många är att använda långpannan och göra en härlig rabarberkaka. Till det serverar vi förstås vaniljsås!

 smulpaj.se


Pepparkakor

Klassiskt hela julen! Riktigt goda, hembakta pepparkakor...

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Surdegsbröd

Finaste limporna Blir höstens projekt surdegsbakning? Prova ett gott basrecept med råg.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...