Pajstanning utan ägg?

Hej, i nästan alla pajer är det ju äggstanning, men vad kan man använda istället för äggstanning för de som är allergiska mot ägg? eller kan man bara ta bort ägget o blanda alla de andra ingredienserna? Tack!

Det är lite krångligare utan ägg, men visst går det. Minska på vätskan i stanningen är ofta ett måste. Det är också en bra idé att välja en torrare fyllning. Till exempel vara noga med att frysta grönsaker är ordentligt avrunna och att till exempel köttfärsfyllning görs lite fastare än vanligt. Om man tål ost kan man välja en paj med mycket ost/ tillsätta det till fyllningen. Osten smälter ut men stelnar och håller samman fyllningen när pajen svalnat något.

Cremé Fraiche är också en bra bas att välja i stället för mjölk eller grädde, det brukar hjälpa till att hålla samman pajen.

Till nöds kan man reda av stanningen med lite potatismjöl eller liknande i stället för ägg. Men det ger inte samma resultat utan gör bara fyllningen tjockare.



Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Kommentar av Jorik
24 februari 2011

Det går även att mixa ihop vita bönor och vatten, det blir ganska krämigt. På så sätt kan man även få pajen att fungera för veganer.

Kommentar av Git, Jönköpings vegankafé
5 februari 2011

Silkentofu och äggersättningen no egg funkar fint i pajer!

Kommentar av Emma
8 januari 2011

Det finns annars en produkt som heter noeggs som står i glutenfritt-hyllan. Har ännu bara provat den i cheesecake, men ksn inte se varför den inte skulle funka i äggstanning.

Kommentar av Jessika
8 september 2010

Om jag vill göra småpajer med köttfärsfyllning, och kanske lite fetaost eller oliver. Hur går jag tillväga? Har läst något om äggstanning, hur gör jag det? Och hur blandar jag ihop allt när jag ska fylla?


Fråga kocken!

Fråga kocken!

Ställ din fråga:
Namn/signatur: 
Din epost (om du vill att vi meddelar dig när du fått svar): 
Jatack, jag vill gärna ha pepparochsalts nyhetsbrev. Ingen spam, ingen reklam - bara våra matnyheter. Du kan när du vill avbeställa prenumerationen.


Smutronsylt

Smultron ger sommarsmak!

Solmogna smultron ger en fantastisk smultronsylt. Väl värt att plocka, även om det inte blir stora mängder.

Det är sällan man kan plocka riktigt stora mängder smultron om man inte odlar bären själv i stor skala. Men det gör ingenting! För smultron har så mycket smak att det räcker med en liten mängd för att sätta sommarsmak på sylten.
Smultron blir lätt hårda och lite beska om man kokar dem till en sylt på vanligt vis. Följ istället vårt recept och koka en sockerlag som bären får dra i. Du får en fantastisk smultronsylt med hela smultron, perfekt till glass eller mjuka kakor.
Har du hittat mycket smultron? Använd en del av dem till en lyxig smultronpaj. Somrigare smak på en smulpaj är svårt att få!
Vill du sedan bjuda på smultronpaj när hösten kommer går det bra att använda smultronsylten även till smulpaj. Om du kunnat hålla dej så länge från att äta upp den vill säga!

 kokasylt.se

Sylt och chutney av rabarber

Fånga rabarbersmaken i flykten

Spara gärna en bit av försommaren - före den stora syltruschen i slutet av sommaren kan vi koka in rabarbersylt.

kokasylt.se

Lasagne

Färskost sätter smak på lasagnen!

Med färska lasagneplattor går det fort att laga en riktigt god lasagne. Variera med färskost i en krämig lasagne med svamp och bacon!

lasagne.nu


Bakakaka

Mandel, banan och choklad

Passa på att baka någonting riktigt gott till helgen. Prova ett nytt recept på chokladkaka med banan och god mandelsmak!

Choklad, bananer och mandel passar perfekt i samma kaka. Mandel används tyvärr många gånger som en utfyllnad och ibland är det tveksamt om den tillför kakan någon smak.

Prova i stället ett gott recept på Mandelkaka med choklad, där mandeln verkligen kommer till sin rätt! Resultatet blir en smakrik och saftig kaka, med mild banansmak, tydlig nougatton och härlig chokladsmak.

Välj en god mandel, gärna ekologisk och bra mörk choklad så är helgens kaka en succé!

God helgfika på er!

 bakakaka.se


Cheesecake

Fryst kärlek! En kylig kaka som värmer inombords… Cheesecake regerar!

Smått och gott

Mandelkakor. Småkakor är stor bakning! Det enkla är ibland det allra godaste.
Prenumerera direkt! Gratis!

Glace au four

Glass i ugn? Javisst! Glass, bär och ett täcke av nygräddad, mjuk maräng. En otrolig efterrätt i all enkelhet.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...