Pajstanning utan ägg?

Hej, i nästan alla pajer är det ju äggstanning, men vad kan man använda istället för äggstanning för de som är allergiska mot ägg? eller kan man bara ta bort ägget o blanda alla de andra ingredienserna? Tack!

Det är lite krångligare utan ägg, men visst går det. Minska på vätskan i stanningen är ofta ett måste. Det är också en bra idé att välja en torrare fyllning. Till exempel vara noga med att frysta grönsaker är ordentligt avrunna och att till exempel köttfärsfyllning görs lite fastare än vanligt. Om man tål ost kan man välja en paj med mycket ost/ tillsätta det till fyllningen. Osten smälter ut men stelnar och håller samman fyllningen när pajen svalnat något.

Cremé Fraiche är också en bra bas att välja i stället för mjölk eller grädde, det brukar hjälpa till att hålla samman pajen.

Till nöds kan man reda av stanningen med lite potatismjöl eller liknande i stället för ägg. Men det ger inte samma resultat utan gör bara fyllningen tjockare.



Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Kommentar av Jorik
24 februari 2011

Det går även att mixa ihop vita bönor och vatten, det blir ganska krämigt. På så sätt kan man även få pajen att fungera för veganer.

Kommentar av Git, Jönköpings vegankafé
5 februari 2011

Silkentofu och äggersättningen no egg funkar fint i pajer!

Kommentar av Emma
8 januari 2011

Det finns annars en produkt som heter noeggs som står i glutenfritt-hyllan. Har ännu bara provat den i cheesecake, men ksn inte se varför den inte skulle funka i äggstanning.

Kommentar av Jessika
8 september 2010

Om jag vill göra småpajer med köttfärsfyllning, och kanske lite fetaost eller oliver. Hur går jag tillväga? Har läst något om äggstanning, hur gör jag det? Och hur blandar jag ihop allt när jag ska fylla?




Glutenfria kakor

Godaste kakorna utan gluten

Glutenfritt är varken tråkigt eller torrt. Glutenfri nougatkaka slår de flesta i samma klass.

Det är lätt att baka bra, glutenfria chokladkakor. Speciellt kladdkakor brukar bli lyckade på glutenfri mix. Baka klassisk kladdkaka eller prova ett nytt recpet på glutenfri kladdkaka med nougat. Enkelt att lyckas med och riktigt gott som efterrätt eller finare fika.

Har du bakat glutenfria småkakor? Chokladkakor, jordnötskakor, havrekakor elller kanelskorpor är alla lättbakade och riktigt goda småkakor. Perfekt för alla som inte äter gluten. Och lika bra för alla andra!

 glutenfriarecept.se

Frukostbullar

Fruktbullar

Härligt nygräddade bullar med frukt och frön smakar fantastiskt till fikat. Baka en plåt goda fruktbullar

redan i dag!

frukostbullar.se

Pepparkakor

Förklädet på, pepparkaksdags!

Nionde december firas pepparkakans dag med buller och bång. Det är tid att baka pepparkakor!

pepparkaksrecept.se


Gratänger

Värmande och matiga potatisgratänger

Enkel vardagsmat eller lyxigt tillbehör till helgsteken? En klassisk gratäng med potatis som bas är båda delar!

Bekväm mat går lätt att ha färdig i frysen eller kylen, passar vardag som fest och kan serveras ihop med de flesta tillbehör. Gratänger med potatis som bas är just bekvämt. Du kan smaksätta med vad du för tillfället råkar ha hemma. Och servera dem till det mesta!
Gör du potatisgratäng med zucchini har du en god vego–gratäng till bönsalladen. Väljer du din favoritkorv kan potatisgratängen med korv och färskost bli en riktig festrätt eller barnens älsklingsrätt! Tillsammans med en grönsallad är enkel potatisgratäng med lax en perfekt vardagsmiddag – medan samma gratäng blir festmat på buffén. Eller prova ännu ett nytt, gott recept på rotfruktsgratäng som smakar utmärkt till både söndagsstek eller ett kryddigt grillspett!

 gratäng.se


Fisksoppa

Lyxig soppa för många. Flera sorters fisk och räkor förvandlar fisksoppan till en riktig festrätt!

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Surdegsbröd

Finaste limporna Blir höstens projekt surdegsbakning? Prova ett gott basrecept med råg.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...