Pajstanning utan ägg?

Hej, i nästan alla pajer är det ju äggstanning, men vad kan man använda istället för äggstanning för de som är allergiska mot ägg? eller kan man bara ta bort ägget o blanda alla de andra ingredienserna? Tack!

Det är lite krångligare utan ägg, men visst går det. Minska på vätskan i stanningen är ofta ett måste. Det är också en bra idé att välja en torrare fyllning. Till exempel vara noga med att frysta grönsaker är ordentligt avrunna och att till exempel köttfärsfyllning görs lite fastare än vanligt. Om man tål ost kan man välja en paj med mycket ost/ tillsätta det till fyllningen. Osten smälter ut men stelnar och håller samman fyllningen när pajen svalnat något.

Cremé Fraiche är också en bra bas att välja i stället för mjölk eller grädde, det brukar hjälpa till att hålla samman pajen.

Till nöds kan man reda av stanningen med lite potatismjöl eller liknande i stället för ägg. Men det ger inte samma resultat utan gör bara fyllningen tjockare.



Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Kommentar av Jorik
24 februari 2011

Det går även att mixa ihop vita bönor och vatten, det blir ganska krämigt. På så sätt kan man även få pajen att fungera för veganer.

Kommentar av Git, Jönköpings vegankafé
5 februari 2011

Silkentofu och äggersättningen no egg funkar fint i pajer!

Kommentar av Emma
8 januari 2011

Det finns annars en produkt som heter noeggs som står i glutenfritt-hyllan. Har ännu bara provat den i cheesecake, men ksn inte se varför den inte skulle funka i äggstanning.

Kommentar av Jessika
8 september 2010

Om jag vill göra småpajer med köttfärsfyllning, och kanske lite fetaost eller oliver. Hur går jag tillväga? Har läst något om äggstanning, hur gör jag det? Och hur blandar jag ihop allt när jag ska fylla?




Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Alla hjärtans dag

Kärlek från köket

Det finns många sätt att visa kärlek på. Ett alldeles utmärkt är att baka söta, rosa dammsugare till dem man tycker om!

bakakaka.se

Hembakta bullar

Bulla upp!

Finns det något bättre än nybakta bullar? Baka mandelbullar med citron, häll upp ett stort glas mjölk och förgyll vilken dag som helst.

bakabullar.se


Småkakor

Lättbakat för alla

Baka kaka med barnen eller vill du bara ha en lättbakad och god kaka?

Vill du baka enkelt eller låta barnen sköta kakbaket finns flera bra småkakor som passar fint att börja med. Goda kolakakor har få ingredienser och går lätt att lyckas med. En sats goda syltkakor eller finska pinnar är också bra startkakor som inte behöver skämmas för sig på kakfatet. Eller gör goda havreflarn. Två flarn med glass och lite sylt i mellan gör succé som enkla bakelser till efterrätten!

 bakakaka.se


Fisksoppa

Lyxig soppa för många. Flera sorters fisk och räkor förvandlar fisksoppan till en riktig festrätt!

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Surdegsbröd

Finaste limporna Blir höstens projekt surdegsbakning? Prova ett gott basrecept med råg.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...