![]() ![]()
Vegetarisk paj utan gluten?
![]() Vilken paj kan jag göra till en glutenintolerant vegetarian?
- Sollan
![]() Glutenfri vegetarisk paj har jag lagat ganska många gånger, fast ibland tar jag genvägen om en tian, alltså i princip en ugnsomelett eller paj utan skal. En sådan utgörs av en fyllning, till exempel färska eller tinade broccolibuketter blandade med godsaker som tärnad fetaost och finskurna soltorkade tomater. De läggs i en pajform och över dem slås en äggstanning, gärna gott kryddad med örter, som nätt och jämnt täcker fyllningen. Grädda i cirka 175-200 grader tills tianen stannat och fått färg utan att brännas. Annars är en matsmulpaj ett enkelt alternativ. Gör en ganska fast pajfyllning och toppa med en smuldeg av exempelvis 3-4 dl havremjöl och/eller glutenfri mjölmix, 125 g smör, 1/2 tsk salt. Smula över och grädda på 200 grader i cirka 15-20 minuter eller tills ytan fått färg. Det går säkert även bra att göra en vanlig pajdeg fast med mjölmix och/eller havremjöl. Olika vegetariska fyllningar finns det gott om, prova till exempel pumpapaj, fetaost- eller chèvrepaj, kikärtspaj, paprikapaj... Lycka till! ![]() ![]() ![]()
|
|