Polentapaj (vegetarisk paj med majsgryn)

En god paj som ska serveras kall eller ljummen. 

Du behöver

Utöver pajdegen:

  • 2-3 morötter, (ca100 gram)
  • 1 gul lök
  • 1 palsternacka
  • 1 tsk rosmarin, grovt mald
  • 1-2 vitlöksklyfta
  • 1 dl oliver
  • 1/2 dl polenta
  • 4 dl vatten
  • 1 grönsaksbuljongtärning (eller salt efter smakt)
  • 1 msk tomatpuré
  • 1/2 dl grädde
  • 1,5-2 dl lagrad ost, riven
  • 1 dl skuren mozarellaost (eller riven hårdost)
  • salt och svartpeppar

Pajdeg

Gör en sats pajdeg efter något av grundrecepten:
» Grundrecept pajdeg
» Fullkornspaj
» Dinkelpaj

Gör så här

Förgrädda pajskalet 5-10 minuter i cirka 200 grader.

Strimmla rotfrukterna och löken. Fräs dem i lite olivolja tills de fått lite färg, tillsätt den pressade vitlöken mot slutet. Späd med 4 dl vatten och vispa ner polentan, rosmarin och buljongen. Låt koka upp och sjuda i cirka fem minuter.  Ställ av från värmen och låt svalna något.

Rör ner grädden, tomatpurén och osten. Smaka av och krydda. Slå blandningen i pajskalet och fördela oliverna jämnt över ytan. Täck med skuren mozarellaost eller riven ost.

Grädda pajen i 200grader i cirka 45 minuter. Täck ytan med folie eller lock om den får för mycket färg.

Låt pajen svalna helt innan serveringen - detta för att polentan ska kunna stelna. Servera gärna pajen kall eller värm deb innan serveringen. Pajen passar utmärkt att göras en dag i förväg och förvaras i kyl över natten.

 

» Se även våra tips om hur du lyckas med den perfekta pajen!



Plommontider

Plommon till godaste kakorna och sylt!

Mjuk plommonkaka är ett fint sätt att ta vara på höstens plommon. Prova ett nytt recept och gör en riktig höstfika!

Plommonen är mogna och vi vill såklart ta vara på all den goda frukten. Några burkar god plommonsylt är perfekt att ta fram till vinterns desserter eller kakbak. Vill du variera så smaksätt sylten och koka plommonsylt med kardemumma. Riktigt gott till vaniljglass!
Eller baka en mjuk plommonkaka av lite av all frukten. Ett nytt, gott och lättbakat recept som passar både till efterrätt och som lyxig fika. God höstkaka som passar med glass eller vaniljsås!

 kokasylt.se

Kladdkakor

Varianter

Höstmörker är ett utmärkt skäl för att baka kladdkaka! Klassikern eller nyskrivna recept?

kladdkakor.se

Kycklingrecept

Grillat är godast!

Färdiggrillad kyckling i påse från butiken? Nej tack! Laga rödlöksfylld kyckling med yoghurt i stället!

kycklingrecept.nu


Risotto

Snabbt med stil!

En krämig risotto är snabblagad festmat. En variant med salami värmer med stil!

Smakrikt och med en härlig krämighet – en riktig risotto är långt från torrt ris med djupfrysta ärtor. Med rätt sorts ris och några väl valda smaksättare lagar du lätt risotto med kantareller och bacon, eller med champinjoner. Kryddig risotto på salami eller en härligt gul saffransrisotto passar fint till helgen. Den som vill variera provar en otto på mathavre och plommontomater.

 risotto.nu


Fisksoppa

Lyxig soppa för många. Flera sorters fisk och räkor förvandlar fisksoppan till en riktig festrätt!

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Surdegsbröd

Finaste limporna Blir höstens projekt surdegsbakning? Prova ett gott basrecept med råg.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...