Polentapaj (vegetarisk paj med majsgryn)
En god paj som ska serveras kall eller ljummen.
Du behöver
Utöver pajdegen:
- 2-3 morötter, (ca100 gram)
- 1 gul lök
- 1 palsternacka
- 1 tsk rosmarin, grovt mald
- 1-2 vitlöksklyfta
- 1 dl oliver
- 1/2 dl polenta
- 4 dl vatten
- 1 grönsaksbuljongtärning (eller salt efter smakt)
- 1 msk tomatpuré
- 1/2 dl grädde
- 1,5-2 dl lagrad ost, riven
- 1 dl skuren mozarellaost (eller riven hårdost)
- salt och svartpeppar
Pajdeg
Gör en sats pajdeg efter något av grundrecepten:
» Grundrecept pajdeg
» Fullkornspaj
» Dinkelpaj
Gör så här
Förgrädda pajskalet 5-10 minuter i cirka 200 grader.
Strimmla rotfrukterna och löken. Fräs dem i lite olivolja tills de fått lite färg, tillsätt den pressade vitlöken mot slutet. Späd med 4 dl vatten och vispa ner polentan, rosmarin och buljongen. Låt koka upp och sjuda i cirka fem minuter. Ställ av från värmen och låt svalna något.
Rör ner grädden, tomatpurén och osten. Smaka av och krydda. Slå blandningen i pajskalet och fördela oliverna jämnt över ytan. Täck med skuren mozarellaost eller riven ost.
Grädda pajen i 200grader i cirka 45 minuter. Täck ytan med folie eller lock om den får för mycket färg.
Låt pajen svalna helt innan serveringen - detta för att polentan ska kunna stelna. Servera gärna pajen kall eller värm deb innan serveringen. Pajen passar utmärkt att göras en dag i förväg och förvaras i kyl över natten.
» Se även våra tips om hur du lyckas med den perfekta pajen!