Polentapaj (vegetarisk paj med majsgryn)

En god paj som ska serveras kall eller ljummen. 

Du behöver

Utöver pajdegen:

  • 2-3 morötter, (ca100 gram)
  • 1 gul lök
  • 1 palsternacka
  • 1 tsk rosmarin, grovt mald
  • 1-2 vitlöksklyfta
  • 1 dl oliver
  • 1/2 dl polenta
  • 4 dl vatten
  • 1 grönsaksbuljongtärning (eller salt efter smakt)
  • 1 msk tomatpuré
  • 1/2 dl grädde
  • 1,5-2 dl lagrad ost, riven
  • 1 dl skuren mozarellaost (eller riven hårdost)
  • salt och svartpeppar

Pajdeg

Gör en sats pajdeg efter något av grundrecepten:
» Grundrecept pajdeg
» Fullkornspaj
» Dinkelpaj

Gör så här

Förgrädda pajskalet 5-10 minuter i cirka 200 grader.

Strimmla rotfrukterna och löken. Fräs dem i lite olivolja tills de fått lite färg, tillsätt den pressade vitlöken mot slutet. Späd med 4 dl vatten och vispa ner polentan, rosmarin och buljongen. Låt koka upp och sjuda i cirka fem minuter.  Ställ av från värmen och låt svalna något.

Rör ner grädden, tomatpurén och osten. Smaka av och krydda. Slå blandningen i pajskalet och fördela oliverna jämnt över ytan. Täck med skuren mozarellaost eller riven ost.

Grädda pajen i 200grader i cirka 45 minuter. Täck ytan med folie eller lock om den får för mycket färg.

Låt pajen svalna helt innan serveringen - detta för att polentan ska kunna stelna. Servera gärna pajen kall eller värm deb innan serveringen. Pajen passar utmärkt att göras en dag i förväg och förvaras i kyl över natten.

 

» Se även våra tips om hur du lyckas med den perfekta pajen!



Påskrecept

Alla påskhelgens recept!

Årets stora mathelg är här. Påsken rymmer allt från ägg och lamm till påskgodis!

Lax, lamm och ägg eller ljummen rödbetssallad och paj? På påskbordet ryms massor av goda rätter. Och det måste inte vara samma år till år. Variera laxen och lammsteken med lättare rätter som fräsch räksallad med äpple eller potatissallad med citron och dill.
Bor du i södra Sverige kan en tallrik rykande nässelsoppa vara en perfekt förrätt. Passar utmärkt med ägg i alla former.
16 kilo godis om året äter vi i snitt per person i Sverige. Och påsken är utan tvekan lösgodisets högtid. Men hemgjort godis är både godare, roligare att bjuda på och ofta lite nyttigare. Hemgjorda chokladägg, choklad-och nötbollar eller vit tryffel med lime … kanske chokladkrisp eller brända mandlar med apelsinsmak. Kanske enkla marispanägg som alla kan vara med och pyssla?

Glad Påsk önskar pepparochsalt.se!

 påskgodisrecept.se

Kladdkakor

Kladdigare kakor!

Någon som gillar kladdkakor? Baka en chokladstinn kaka, hitta nya favoriter och njut...

kladdkakor.se

Småkakor

Frön som sätter smak

Solrosfrön ger nötig smak åt både bröd och småkakor! Russinkakorna är ett gott exempel.

bakakaka.se


Pastapytt

Lättlagad svamplyx

Fullt av höstsvamp? Laga läcker tortellinipytt med skogssvamp och kyckling!

Vi är mitt uppe i svampälskarnas årstid och skogen är fylld med fin svamp. Svamp ger fin smak åt en rad rätter. Och det behöver inte ta lång tid att lyckas – en lätt svampsoppa eller stuvning till crepes går fort. Likaså en god viltpaj eller viltgryta. Att laga vardagspasta med festsmak gör du lätt i en svamppytt med tortellini, kyckling och skogssvamp. Garanterad svamplycka för alla!

 pastarecept.nu


Fisksoppa

Lyxig soppa för många. Flera sorters fisk och räkor förvandlar fisksoppan till en riktig festrätt!

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Frukostbullar

Morotsbullar Saftiga frukostbullar med rivna morötter startar dagen på rätt sida.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...