Polentapaj (vegetarisk paj med majsgryn)

En god paj som ska serveras kall eller ljummen. 

Du behöver

Utöver pajdegen:

  • 2-3 morötter, (ca100 gram)
  • 1 gul lök
  • 1 palsternacka
  • 1 tsk rosmarin, grovt mald
  • 1-2 vitlöksklyfta
  • 1 dl oliver
  • 1/2 dl polenta
  • 4 dl vatten
  • 1 grönsaksbuljongtärning (eller salt efter smakt)
  • 1 msk tomatpuré
  • 1/2 dl grädde
  • 1,5-2 dl lagrad ost, riven
  • 1 dl skuren mozarellaost (eller riven hårdost)
  • salt och svartpeppar

Pajdeg

Gör en sats pajdeg efter något av grundrecepten:
» Grundrecept pajdeg
» Fullkornspaj
» Dinkelpaj

Gör så här

Förgrädda pajskalet 5-10 minuter i cirka 200 grader.

Strimmla rotfrukterna och löken. Fräs dem i lite olivolja tills de fått lite färg, tillsätt den pressade vitlöken mot slutet. Späd med 4 dl vatten och vispa ner polentan, rosmarin och buljongen. Låt koka upp och sjuda i cirka fem minuter.  Ställ av från värmen och låt svalna något.

Rör ner grädden, tomatpurén och osten. Smaka av och krydda. Slå blandningen i pajskalet och fördela oliverna jämnt över ytan. Täck med skuren mozarellaost eller riven ost.

Grädda pajen i 200grader i cirka 45 minuter. Täck ytan med folie eller lock om den får för mycket färg.

Låt pajen svalna helt innan serveringen - detta för att polentan ska kunna stelna. Servera gärna pajen kall eller värm deb innan serveringen. Pajen passar utmärkt att göras en dag i förväg och förvaras i kyl över natten.

 

» Se även våra tips om hur du lyckas med den perfekta pajen!



Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Scones

Pepparkaka

Scones är mer än ett snabbakat fikabröd. Prova pepparkaksscones!

scones.se

Långpannekaka

Morot, apelsin + choklad

Snabb–bakat som räcker åt alla? Apelsindoftande morotskaka i långpannan!

morotskaka.com


Bakabullar

Andra bullar

Vem kan motstå nybakade bullar? Nu öppnar bakabullar.se, sajten med våra favoritrecept på bullar!

Kall mjölk och varma kanelbullar... Eller kanske ett helt fat nybakade vaniljbullar till kaffet?

Vi älskar dessa mjuka, söta vetebullar och alla har sin favoritsort. Från de populäraste kanelbullarna till de spännande chokladbullarna.

Att baka sina egna bullar är lätt och roligt och du får garanterat nybakat till fikat. Här hittar du recept, tips och inspiration som får dig att lyckas med bullbaket!

 bakabullar.se


Fisksoppa

Lyxig soppa för många. Flera sorters fisk och räkor förvandlar fisksoppan till en riktig festrätt!

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Surdegsbröd

Finaste limporna Blir höstens projekt surdegsbakning? Prova ett gott basrecept med råg.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...