Polentapaj (vegetarisk paj med majsgryn)

En god paj som ska serveras kall eller ljummen. 

Du behöver

Utöver pajdegen:

  • 2-3 morötter, (ca100 gram)
  • 1 gul lök
  • 1 palsternacka
  • 1 tsk rosmarin, grovt mald
  • 1-2 vitlöksklyfta
  • 1 dl oliver
  • 1/2 dl polenta
  • 4 dl vatten
  • 1 grönsaksbuljongtärning (eller salt efter smakt)
  • 1 msk tomatpuré
  • 1/2 dl grädde
  • 1,5-2 dl lagrad ost, riven
  • 1 dl skuren mozarellaost (eller riven hårdost)
  • salt och svartpeppar

Pajdeg

Gör en sats pajdeg efter något av grundrecepten:
» Grundrecept pajdeg
» Fullkornspaj
» Dinkelpaj

Gör så här

Förgrädda pajskalet 5-10 minuter i cirka 200 grader.

Strimmla rotfrukterna och löken. Fräs dem i lite olivolja tills de fått lite färg, tillsätt den pressade vitlöken mot slutet. Späd med 4 dl vatten och vispa ner polentan, rosmarin och buljongen. Låt koka upp och sjuda i cirka fem minuter.  Ställ av från värmen och låt svalna något.

Rör ner grädden, tomatpurén och osten. Smaka av och krydda. Slå blandningen i pajskalet och fördela oliverna jämnt över ytan. Täck med skuren mozarellaost eller riven ost.

Grädda pajen i 200grader i cirka 45 minuter. Täck ytan med folie eller lock om den får för mycket färg.

Låt pajen svalna helt innan serveringen - detta för att polentan ska kunna stelna. Servera gärna pajen kall eller värm deb innan serveringen. Pajen passar utmärkt att göras en dag i förväg och förvaras i kyl över natten.

 

» Se även våra tips om hur du lyckas med den perfekta pajen!



Sparrispajer

Gröna vårpajer med sparris till Valborg!

Våren är här och vi bjuder på de bästa buffépajerna till vårfesten!

Maj är här och vi inviger vårmånaden med gröna smaker. Laga en vårgrön paj till Valborgsbordet Perfekt till buffén eller som bas i en hel middag. En matig paj på de första skira kirskålsbladen eller en värmande skål nässelsoppa är grön mat av sådant du kan skörda själv. Annars är sparris är en favorit bland vårsmakerna. Perfekt som plockmat eller i en god sparrispaj med färskost. Vill du ha mer smak provar du något av våra nya recept: Sparrispaj med fetaost och tomater, eller en sparrispaj med bacon och schalottenlök. Perfekt buffémat och riktigt vårgrönt på festbordet.

Trevlig helg önskar pepparochsalt.se!

 pajrecept.se

Blåbärstider

Det lyser blått i blåbärsskogen!

Visst ska blåbärssylt kokas, men med alldeles färska blåbär i korgen gör vi blåbärssmoothie!

bärrecept.se

Brownies

Blondies - brownies med vit choklad

Brownies är chokladälskarens favoritkaka. Variera med blondies på vit choklad!

browniesrecept.se


Fikaklassiker

Favoritfika – sockerkakor med choklad eller citron!

Ibland vill man tillbaka till grunden i berg av muffins och cupcakes. Vi slår ett slag för en hederlig sockerkaka till eftermiddagsfikan.

Sockerkakan är en trygg natur som sällan gör oss besvikna. Lättbakad och tål att både frysas och ligga i framme någon dag. Och så är den lätt att variera i det oändliga. Inte konstigt att den fortfarande är en av våra absoluta fikafavoriter!
Prova ett enkelt grundrecept på lättbakad och billig sockerkaka. Smaksätt den efter eget tycke eller gör en god citronsockerkaka med nytt recept. Lätt att lyckas med, saftig och med en fin citronsmak.
Citron eller choklad? En god chokladsockerkaka är aldrig fel. Eller en vanlig, saftig sockerkaka som håller länge utan att bli torr.
Vill du prova någonting annorlunda bakar du en gammaldags sockerkaka, utan fett och med lika delar ägg, socker och mjöl. Roligt och riktigt gott.
Glutenfritt? Javisst! Det går fint att baka glutenfri sockerkaka. Här är ett nytt recept med mandel och chokladtäcke!
Ha en riktigt skön fikastund!

 sockerkakor.se


Cheesecake

Fryst kärlek! En kylig kaka som värmer inombords… Cheesecake regerar!

Helgkyckling

Lättlagad kyckling. Filéer i ugn, fyllda med smakrik korv…Lätt nog för vardagen – gott nog för helgen!
Prenumerera direkt! Gratis!

Surdegsbröd

Finaste limporna Blir höstens projekt surdegsbakning? Prova ett gott basrecept med råg.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...